125 χρόνια πολιτικής εκτοπίσεων καταγγέλλει η Ισραηλινή ICAHD

[Το Ισραήλ διεξάγει μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις ενάντια στη Γάζα, ισοπεδώνοντας συνοικίες ολόκληρες, με θύματα κυρίως άμαχους, γυναίκες και παιδιά. Παράλληλα, αντικρουόμενες ανακοινώσεις φέρνουν τον ισραηλινό στρατό να ετοιμάζεται για χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας. Δεν ξέρουμε αν θα το αποτολμήσουν, σε κάθε περίπτωση μια τέτοια εισβολή θα είναι καταστροφική, όχι ισόμετρα, και για τις δύο πλευρές. Στη Δυτική Όχθη οι διαδηλώσεις των Παλαιστινίων αντιμετωπίζονται με βία και πυρά όπλων, ενώ μέσα στα εδάφη του αναγνωρισμένου από τον ΟΗΕ Ισραήλ, όπου πάνω από το 20% των κατοίκων είναι Άραβες Παλαιστίνιοι, επικρατεί κατάσταση εμφυλίου πολέμου, με λιντσαρίσματα και πογκρόμ, που ξεκίνησαν από Εβραίους υπερ-εθνικιστές αλλά συνάντησαν την αντίσταση των Παλαιστινίων.

Όμως, τι βρίσκεται πίσω από αυτήν την κατάσταση; Bρίσκεται μια ιστορία συστηματικής καταπίεσης και εξανδραποδισμού των Παλαιστινίων από το κράτος του Ισραήλ και τις ακροδεξιές, εθνικιστικές, ρατσιστικές, φασίζουσες και καθαρά φασιστικές ομάδες που βρίσκονται σε στενούς δεσμούς με το κράτος και συγκεκριμένα πολιτικά κόμματα. Το υπόβαθρο της σύγκρουσης γίνεται ευδιάκριτο αν κανείς μελετήσει την ιστορία των κατεδαφίσεων και εξώσεων των Παλαιστινίων από τα σπίτια τους, όπως καταγράφεται από την ICAHD (Ισραηλινή Επιτροπή Κατά των Κατεδαφίσεων Κατοικιών). Το κείμενο είναι πρόσφατο, της 11ης Μαΐου 2021. – Θ.Κ.]

Η ICAHD (Ισραηλινή Επιτροπή Κατά των Κατεδαφίσεων Κατοικιών) ΖΗΤA ΤΟΝ AΜΕΣΟ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ OΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΕΔΑΦIΣΕΩΝ ΣΠΙΤΙΩΝ, ΤΩΝ ΕΞΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟY ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ. ΑΣ ΑΚΟΥΣΤΕI Η ΦΩΝH ΜΑΣ ΑΠO ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ!

Τις τελευταίες εβδομάδες, η αστυνομία και οι παραστρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ, μαζί με βίαιες ομάδες εποίκων, έχουν κλιμακώσει τις επιθέσεις τους εναντίον των Παλαιστινίων στην Ιερουσαλήμ. Συγκεκριμένα, στο στόχαστρο βρίσκονται οι κάτοικοι του Sheikh Jarrah, οι οποίοι αντιμετωπίζουν επικείμενη έξωση από τους Ισραηλινούς εποίκους, και οι πιστοί του Ραμαζανιού στο τέμενος al-Aqsa και γύρω από την Παλιά Πόλη. Αυτές οι συγκεκριμένες επιθέσεις κλιμακώθηκαν περαιτέρω σε μια ολοκληρωτική στρατιωτική εκστρατεία κατά της Γάζας, η οποία πολιορκείται πλήρως από το 2006, αλλά δεν είναι πρόθυμη να εγκαταλείψει τους αδελφούς της στην Ιερουσαλήμ.

Αυτός ο συγκεκριμένος γύρος πολέμου χαμηλής έντασης [Σ.τ.Μ. το κείμενο έχει γραφτεί πριν τους βομβαρδισμούς της Γάζας] λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, κατά το οποίο χιλιάδες μουσουλμάνοι συγκλίνουν στην Ιερουσαλήμ. Εκεί, η ισραηλινή αστυνομία τους παρενοχλεί βίαια, επιδεικνύοντας τον απόλυτο ισραηλινό έλεγχο μέσω της απόλυτης βίας. Αρκετά κακό από μόνο του, αυτή η τεταμένη περίοδος συμπίπτει με τους θριαμβευτικούς εορτασμούς της Ημέρας Ανεξαρτησίας του Ισραήλ και της Ημέρας της Ιερουσαλήμ, μια επίσημη “γιορτή” κατά την οποία χιλιάδες θρησκευτικοί-εθνικιστές έποικοι έρχονται να επιβεβαιώσουν την “εβραϊκότητα” της πόλης. Ένα σημαντικό στοιχείο αυτών των “εορτασμών” είναι ο εξευτελισμός των Παλαιστινίων κατοίκων της Ιερουσαλήμ, με πορείες με μεγάλες ισραηλινές σημαίες και τύμπανα μέσα στις συνοικίες της Παλιάς Πόλης τους, κραυγάζοντας πατριωτικά τραγούδια.

Δεν πρόκειται απλώς για “συγκρούσεις” μεταξύ “πλευρών” σε μια συμμετρική “σύγκρουση” μεταξύ δύο λαών. Πρόκειται μάλλον για ενέργειες κατακτητικές, πολιτικής καταπίεσης και απαλλοτρίωσης εκ μέρους των Εβραίων Ισραηλινών που συναντούν την αγέρωχη αντίσταση των Παλαιστινίων. Ο Σιωνισμός, ένα αποικιοκρατικό κίνημα εποίκων στα τέλη του 19ου αιώνα, είχε μια σαφή και ρητή ατζέντα: στη γλώσσα του σιωνιστικού κινήματος, την Ιουδαιοποίηση της Παλαιστίνης, τη μετατροπή μιας αραβικής γης σε εβραϊκή- εν ολίγοις, την εθνοτική “εκκαθάριση” της χώρας. Στο κέντρο αυτού του σχεδίου ήταν ο εκτοπισμός. Οι Εβραίοι έποικοι μπορούσαν να διεκδικήσουν τις αποκλειστικές αξιώσεις τους για δικαιώματα στη χώρα μόνο με την εκδίωξη του ντόπιου πληθυσμού από τη γη και την ανάληψη του δημογραφικού αλλά και του πολιτικού ελέγχου. Η εθνοκάθαρση παραμένει το μοναδικό μέλημα του σύγχρονου Ισραήλ. Βρίσκεται στο επίκεντρο των επιθέσεων και των διαδηλώσεων αντίστασης στο Sheikh Jarrah και στο τέμενος al-Aqsa, καθώς και στη συνεχιζόμενη αντίσταση των κατοίκων της Δυτικής Όχθης, της Γάζας και ακόμη, όπως φαίνεται, των Παλαιστινίων πολιτών του Ισραήλ που εξακολουθούν να βρίσκονται εκτοπισμένοι και χωρίς ίσα δικαιώματα.

Η διαδικασία του μαζικού εκτοπισμού των Παλαιστινίων είναι εμφανής από τους αριθμούς. Κατά τη διάρκεια και μετά τη Νάκμπα του 1948 -αυτό που οι Παλαιστίνιοι αποκαλούν “Καταστροφή” και οι Ισραηλινοί “Πόλεμο της Ανεξαρτησίας”- ο Ισραηλινός στρατός κατεδάφισε περίπου 52.000 σπίτια, περισσότερα από 530 ολόκληρα χωριά, πόλεις και αστικές περιοχές. Όχι εν βρασμώ ψυχής, αλλά συστηματικά, προκειμένου να καταλάβει τη γη και να εμποδίσει τους πρόσφυγες να επιστρέψουν. Το 85% των Παλαιστινίων που ζούσαν στο σημερινό Ισραήλ, 750.000 άνθρωποι, έγιναν πρόσφυγες – σήμερα αριθμούν επτά εκατομμύρια και εξακολουθούν να μην μπορούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. 

Στον πόλεμο του 1967, το Ισραήλ ολοκλήρωσε τη στρατιωτική κατάληψη της Παλαιστίνης, κατακτώντας τη Δυτική Όχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Γάζα, συνεχίζοντας τον αναγκαστικό εκτοπισμό των Παλαιστινίων. Μεταξύ 1967-2021, οι Ισραηλινές αρχές κατεδάφισαν περισσότερα από 55.000 σπίτια, αγροτικές εγκαταστάσεις, επιχειρήσεις, κοινοτικά κέντρα, σχολεία και τζαμιά. Χιλιάδες σπίτια και δομές συνεχίζουν να κατεδαφίζονται εντός του Ισραήλ και σήμερα. Η κοινότητα των βεδουίνων της Negev/Nakab al-Araqib έχει κατεδαφιστεί και ανοικοδομηθεί από τους κατοίκους της 186 φορές!

Στην Ιερουσαλήμ, η εθνοκάθαρση παίρνει άλλες μορφές. Η Ισραηλινή κυβέρνηση έχει χτίσει δεκάδες μαζικούς νέους οικισμούς/γειτονιές σε όλη την Ανατολική Ιερουσαλήμ και γύρω από αυτήν, απομονώνοντας τον Παλαιστινιακό πληθυσμό σε μικρούς και ασύνδετους θύλακες για να εξασφαλίσει τον δημογραφικό και φυσικό έλεγχο. Προκαλώντας σκόπιμα έλλειψη 25.000 κατοικιών στον Παλαιστινιακό τομέα, ο Δήμος της Ιερουσαλήμ δεν χορηγεί σχεδόν καμία οικοδομική άδεια Παλαιστινιακής κατοικίας, ενώ κατεδαφίζει έως και 200 σπίτια ετησίως. Τριάντα χιλιάδες Παλαιστινιακά σπίτια έχουν λάβει εντολές κατεδάφισης. Με αυτούς τους “αόρατους” τρόπους ο σχεδιασμός χρησιμοποιείται ως εργαλείο εκτοπισμού και Εβραιοποίησης.

Οι εξώσεις Παλαιστινίων από τα σπίτια τους αποτελούν μια άλλη μορφή μαζικού εκτοπισμού στην Ιερουσαλήμ. Καλά χρηματοδοτούμενες ενώσεις εποίκων, υποστηριζόμενες από τα Ισραηλινά δικαστήρια, την αστυνομία και την κυβέρνηση, καταλαμβάνουν εγκαθιδρυμένες Παλαιστινιακές γειτονιές. Το Silwan, που τώρα μετονομάστηκε σε “Πόλη του Δαβίδ” από τους Ισραηλινούς, το Sheikh Jarrah, που τώρα είναι επίσημα γνωστό ως “Συμεών ο Δίκαιος” από έναν αρχαίο ραβίνο, το Ras el-Amud, το Jabal Mukaber, η ίδια η Παλιά Πόλη και άλλες. Σχεδόν σε όλες τις γειτονιές του ιστορικού κέντρου της Ιερουσαλήμ, οι οικογένειες των Παλαιστινίων αντιμετωπίζουν βίαιη έξωση από τα σπίτια τους, καθώς οι έποικοι χρησιμοποιούν τα σημαντικά τους κεφάλαια και τα νομικά κανάλια για να τους εκδιώξουν. Ο αναγκαστικός εκτοπισμός, όπως κι αν γίνεται, αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Αυτό είναι το υπόβαθρο των βίαιων συγκρούσεων στο Sheikh Jarrah, όπου οι τελευταίες Παλαιστινιακές οικογένειες αντιμετωπίζουν επικείμενη έξωση και αντικατάστασή τους από έποικους.

Η Παλαιστινιακή αντίσταση σε όλες τις μορφές της δεν θα σταματήσει, δεν μπορεί να σταματήσει, μέχρις ότου να τερματιστεί η πολιτική εκτοπισμού και εθνοκάθαρσης του Ισραήλ. Όσο οι κυβερνήσεις συνεχίζουν να υποστηρίζουν το Ισραήλ ό,τι κι αν συμβεί, όσο το Ισραήλ δεν χρειάζεται να φοβάται σημαντικές κυρώσεις, δεν θα έχει κανένα κίνητρο να αλλάξει τον ιστορικό του στόχο για την Εβραιοποίηση της Παλαιστίνης, με όλη τη βία, τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου που αυτό συνεπάγεται. Εμείς, οι λαοί του κόσμου, είμαστε ο μόνος σύμμαχος των Παλαιστινίων. Πρέπει να κάνουμε τη φωνή μας να ακουστεί στους διαδρόμους της εξουσίας. Επαναλαμβάνουμε:

Η ICAHD (Ισραηλινή Επιτροπή Κατά των Κατεδαφίσεων Κατοικιών) ΖΗΤΑ ΤΟΝ ΑΜΕΣΟ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΩΝ ΣΠΙΤΙΩΝ, ΤΩΝ ΕΞΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ. ΑΣ ΑΚΟΥΣΤΕΙ Η ΦΩΝΗ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ!

11 Μαΐου 2021

Η Ισραηλινή Επιτροπή Κατά των Κατεδαφίσεων Κατοικιών https://icahd.org

Μετάφραση Αρ. Μα.