ΤΟ ΚΟΜΠΑΝΙ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΕ

Ο αναβρασμός στη Μέση Ανατολή συνεχίζεται…

Κομπανί

Η έπαρση της σημαίας των YPG (Μονάδων Προστασίας του Λαού) στο Λόφο Κάνια Κούρντα στο Κομπανί την 26η Ιανουαρίου ήταν ένα μήνυμα νίκης για τους λαούς ολόκληρου του κόσμου, νίκης της ελευθερίας ενάντια στο σκοταδισμό και την αντίδραση που πρεσβεύει το ISIS. Οι ηρωικοί Κούρδοι πολιτοφύλακες του Κομπανί, γυναίκες και άντρες, έγιναν σύμβολο ανυποχώρητου αγώνα σε ολόκληρο τον κόσμο και η νίκη τους μετά από 133 ημέρες σκληρών μαχών ενάντια στις στρατιωτικές δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους του Λεβάντε είναι πήγη έμπνευσης και χαράς για τους αγωνιζόμενους λαούς του κόσμου.

Η πόλη του Κομπανί, μια από τις τρεις διοικητικές περιφέρειες της Ροζάβα (κουρδική αυτόνομη περιοχή στη βόρεια Συρία), πολιορκείται από την 15η Σεπτεμβρίου από τον ISIS και η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία είχε προεξοφλήσει πως “το Κομπανί θα πέσει”.

Το Κομπανί όμως άντεξε και κέρδισε δίνοντας ελπίδα σε ολόκληρο το κουρδικό απελευθερωτικό κίνημα, αλλά και ένα σημαντικό χτύπημα ενάντια στον εφιάλτη ενός αδελφοκτόνου θρησκευτικού πολέμου σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο ανάμεσα σε Σιίτες και Σουνίτες Άραβες.

Σαουδική Αραβία

Λίγες μέρες πριν την οριστική απελευθέρωση του Κομπανί, τα ξημερώματα της Παρασκευής 23/1 άφησε την τελευταίου του πνοή ο βασιλιάς Αμπντουλάχ της Σαουδικής Αραβίας, της πλέον αντιδραστικής δύναμης του αραβικού κόσμου. Ο θρήνος των ιμπεριαλιστών σε ΗΠΑ και Ευρώπη για τον 90χρονο βασιλιά “στρατηγικό σύμμαχο στον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία” συνοδεύτηκε όχι μόνο από μεσίστιες σημαίες σε κυβερνητικά κτίρια του Λονδίνου, αλλά και με την απόφαση για ένα άμεσο ταξίδι του Μπάρακ Ομπάμα στη Σαουδική Αραβία για να συναντήσει το διάδοχο στο θρόνο και ετεροθαλή αδελφό του Αμπντουλάχ, 79χρονο πρίγκιπα Σαλμάν. Η επίσκεψη Ομπάμα στη Σαουδική Αραβία συνδέεται με τον σχεδιασμό νέων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στη Μέση Ανατολή.

Ο θρήνος των ιμπεριαλιστών προκαλεί οργή στους αραβικούς λαούς που θυμάται τα έργα και τις ημέρες του ηγεμόνα αυτού του υπερ-αντιδραστικού ημιφεουδαρχικού πετρελαιοπαραγωγικού κράτους. Το Συμβούλιο του Κόλπου ηγεμονευόμενο από τη Σαουδική Αραβία -πάντα σύμφωνα με τις επιταγές των ΗΠΑ- είχε κρίσιμο ρόλο στην υποστήριξη του διηνεκούς αντιτρομοκρατικού πολέμου και της αντεπαναστατικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της πλημμυρίδας της λεγόμενης “Αραβικής Άνοιξης”, επέβαλε τον πρόεδρο Χάντι στην Υεμένη και στη συνέχεια άνοιξε το δρόμο στον αλ-Σίσι για να γίνει δικτάτορας της Αιγύπτου.

Αίγυπτος

Οι λαοί της Μέσης Ανατολής και του Μαγκρέμπ στο πρόσωπο του Αμπντουλάχ δεν βλέπουν έναν “πατέρα” όπως έγραψαν αστικές εφημερίδες την ημέρα του θανάτου, αλλά έναν μακελάρη.

Η αμερικανοκίνητη δικτατορία του αλ-Σίσι, που στηρίχτηκε από τη Σαουδική Αραβία, έβαψε ξανά με αίμα τους δρόμους του Καΐρου, της Γκίζα, της Μένια και του Καφρ αλ-Σεΐχ στην επέτειο της ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ. Τουλάχιστον 18 νεκροί και 80 τραυματίες ήταν ο τραγικός απολογισμός των διαδηλώσεων της Κυριακής 25 Γενάρη. Δακρυγόνα, σφαίρες στα τυφλά και εκατοντάδες συλλήψεις ήταν η απάντηση του στρατιωτικού καθεστώτος της Αιγύπτου στις μαζικές οργισμένες διαδηλώσεις ενάντια στο καθεστώς.

Η δολοφονία της 32χρονης Σαΐμα ελ-Σαμπάχ το Σάββατο 24/1/2015 οδήγησε στην έκρηξη της λαϊκής οργής την επόμενη ημέρα. Η νεαρή ποιήτρια Σαΐμα από την Αλεξάνδρεια, μέλος της αριστερής οργάνωσης Λαϊκή Σοσιαλιστική Συμμαχία, δολοφονήθηκε από πυρά αστυνομικών καθώς λάμβανε μέρος σε μια ειρηνική διαδήλωση με λουλούδια προς τιμήν των τουλάχιστον 900 θυμάτων της επανάστασης του 2011.

Το καθεστώς αλ-Σίσι που συκοφαντεί την επανάσταση του 2011 και την αποκαλεί συνωμοσία ρίχνει στα μαλακά τον Χόσνι Μουμπάρακ και τους δύο γιους του, ετοιμάζοντας την αποφυλάκισή τους, για να πνίξει στο αίμα την άγρια καταστολή τον αιγυπτιακό λαό, την εργατική τάξη και τη νεολαία. Μόνο το 2014 το καθεστώς αποφάσισε την επιβολή θανατικής ποινής σε περισσότερους από 1400 πολιτικούς κρατούμενους, ενώ φυλάκισε χιλιάδες άλλους σε μυστικές φυλακές και κέντρα βασανιστηρίων.

Οι εικόνες τρομοκράτησης του λαού και οι οδομαχίες στο Κάιρο είναι η έκρηξη της λαϊκής οργής και των δυνάμεων που παλεύουν για μια νέα επανάσταση που δεν θα μείνει στα μισά του δρόμου.

Υεμένη

Μια άλλη διαδήλωση ήρθε αντιμέτωπη με σφαίρες στη Μέση Ανατολή, στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σανάα. Το Σάββατο 24/1/15 χιλιάδες διαδήλωσαν ενάντια στην κατάκτηση της πρωτεύουσας από τους Χούτι και την απειλή του εμφυλίου πολέμου. Οι πολιτοφύλακες των Χούτι απάντησαν με πυροβολισμούς μπροστά στο Πανεπιστήμιο της Σανάα για να διαλύσουν τους διαδηλωτές.

Την περασμένη εβδομάδα η σιίτικη πολιτοφυλακή των Χούτι κατέλαβε την πρωτεύουσα χωρίς να συναντήσει ιδιαίτερη αντίσταση. Η λαϊκή οργή ενάντια στα μέτρα λιτότητας του προέδρου Χάντι και την κυβέρνηση του έδωσαν την ανοχή, αλλά και την μερική υποστήριξη του λαού. Ο Χάντι και η κυβέρνηση παραιτήθηκαν μετά την κατάληψη της Σανάα από τους Χούτι, και η Υεμένη αντιμετωπίζει την απειλή του εμφυλίου πολέμου. Στην πραγματικότητα η ενδόρρηξη αυτής της χώρας και η σύγκρουση ανάμεσα σε αντίπαλες πολιτοφυλακές υποστηρικτών του πρώην προέδρου αλ-Σάλεχ, των Χούτι, της αλ-Κάιντα ή άλλων φατριών είναι αποτέλεσμα της αποτυχίας της αντεπαναστατικής στρατηγικής για να ενσωματώσουν τη λαϊκή οργή και τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην Υεμένη παρά τα δισεκατομμύρια δολάρια που δόθηκαν από τη Σαουδική Αραβία και τις ΗΠΑ για να ενισχύσουν τη διακυβέρνηση του Χάντι.

Οι αδιάκοπες επεμβάσεις με drones στην Υεμένη  ενάντια σε στόχους της “αλ-Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο” από τις ΗΠΑ και τη CIA έχουν στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες αμάχους τα τελευταία χρόνια και εντείνονται τις ημέρες που ακολούθησαν την πτώση της κυβέρνησης Χάντι. Οι συζητήσεις για μια θερμή επέμβαση στην Υεμένη σαν αφετηρία για μια νέα επέμβαση στη Μέση Ανατολή μετά τα τραγικά γεγονότα του Charlie Hebdo, για τα οποία δείχνουν συνδέσεις κυρίαρχα με την οργάνωση “αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο”, βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων των ΗΠΑ.

Ο αναβρασμός στη Μέση Ανατολή αποτελεί ένδειξη της στρατηγικής αποτυχίας του ιμπεριαλισμού να επανακτήσει τον έλεγχο ολόκληρης της περιοχής μετά τις επαναστάσεις του 2011. Η απειλή μιας νέας ιμπεριαλιστικής επέμβασης ή μιας “νέας εκστρατείας ενάντια στην τρομοκρατία” θα οδηγηθεί σε ένα νέο αδιέξοδο, αλλά αποτελεί μια τρομακτική απειλή για τους λαούς της περιοχής και του κόσμου.

Τζιρής Νίκος