Σήμα κινδύνου από τους γιατρούς

Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη απεργία της ΟΕΝΓΕ

Ενώ τα κρούσματα από τον COVID-19 πολλαπλασιάζονται σε όλη τη χώρα και ιδίως στην Αττική, οι νεκροί αυξάνονται και οι διασωληνωμένοι επίσης, η νοσοκομειακή περίθαλψη των ασθενών γίνεται οριακή καθώς η κυβέρνηση φρόντισε όλους αυτούς τους μήνες, από την άνοιξη, να μην κάνει τίποτα για τον εξοπλισμό των νοσοκομείων με μονάδες ΜΕΘ και αντίστοιχο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Οι γιατροί, ενός από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής, του Γενικού Κρατικού Νικαίας εκπέμπουν SOS. Ύστερα από έκτακτη γενική συνέλευση την Τρίτη 22/9/2020 ομόφωνα δήλωσαν ότι υπό αυτές τις συνθήκες υποστελέχωσης, υποδομών κ.λπ. «το νοσοκομείο αδυνατεί πλέον να δέχεται επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID19. Ήδη έχουν υποβάλει τις παραιτήσεις ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας κι η επιστημονική υπεύθυνη της Πτέρυγας COVID (Όλγα Κοσμοπούλου).»

Ανεξάρτητα από τις διαψεύσεις της κυβέρνησης και τους εξωραϊσμούς, η κατάσταση είναι τραγική όπως φαίνεται από τα καταγγελλόμενα από τον Πάνο Παπανικολάου, γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας και την επιστημονική υπεύθυνη της πτέρυγας COVID Όλγα Κοσμοπούλου. Μιλώντας το πρωί της Τετάρτης 23/9 σε τηλεοπτικό κανάλι, οι γιατροί του Γενικού Κρατικού Νικαίας εκπέμπουν σήμα κινδύνου.

Ο Πάνος Παπανικολάου σημείωσε ότι το νοσοκομείο είναι υποστελεχωμένο, με το υγειονομικό προσωπικό να εργάζεται κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. «Δεν έχει υιοθετηθεί το παραμικρό από όσα είχαν ζητήσει. Αυτά αφορούν την υποστελέχωση σε προσωπικό, την έλλειψη σχετικών υποδομών και την εφημεριακή υπερφόρτωση του νοσοκομείου», είπε.

Ως αποτέλεσμα πολλοί γιατροί και νοσηλευτές αντέδρασαν έντονα, ενώ κάποιοι παρέδωσαν και την παραίτησή τους.

Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και η Όλγα Κοσμοπούλου, παθολόγος – λοιμωξιολόγος, η οποία παραιτήθηκε από τη θέση της επιστημονικής υπεύθυνης του τμήματος Covid-19.

Εξιστορώντας την κατάσταση η Όλγα Κοσμοπούλου ανέφερε ότι υπάρχει έλλειψη σε υγειονομικό προσωπικό αλλά και σε κατάλληλες υποδομές για τη νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό.

«Ο διοικητής μας, ενώ είχαμε 12 κρεβάτια Covid και δεν είχε προσωπικό, δήλωσε στο ΕΚΑΒ ότι έχει 30 κλίνες Covid. Δήλωσε τις κλίνες των υπόπτων κρουσμάτων, αυτών που δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές ασφαλείας, ούτε για τη νοσηλεία ούτε για τα μέτρα προφύλαξης του προσωπικού».

«Να βάλουμε πλάτη για τον ελληνικό λαό, όχι για κάποια κυβέρνηση», είπε ο γιατρός προσθέτοντας ότι η πλειοψηφία των γιατρών ρίχνονται στη μάχη κατά της πανδημίας με γνώση ότι μπορούν να νοσήσουν και οι ίδιοι.

«Μπορούμε να βάλουμε πλάτη για τον ελληνικό λαό, για καμία κυβέρνηση όμως. Να γεννήσουμε κρεβάτια δεν μπορούμε ούτε και προσωπικό. Έχουμε 12 κατειλημμένες κλίνες και νοσηλεύουμε εφτά ασθενείς εκτός προδιαγραφών ασφαλείας για το προσωπικό και τους ίδιους».

Σημειώνεται ότι αύριο Πέμπτη 24/9/2020 οι γιατροί προχωρούν σε 24ωρη απεργία που έχει προκηρύξει η ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών ΟΕΝΓΕ, με συγκέντρωση στις 12:00 μπροστά στο υπουργείο Υγείας. Στην ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ τονίζει:

Mε «φιέστες», επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και ψέματα δε θωρακίζεται το δημόσιο σύστημα υγείας.

Με ελάχιστες προσλήψεις συμβασιούχων με ημερομηνία λήξης, με μετακινήσεις προσωπικού και υποδομών από το ένα τμήμα στο άλλο, από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, από τα Κέντρα Υγείας στα Νοσοκομεία, με «εντέλλεσθε» για 10 και 15 εφημερίες το μήνα, δεν αντιμετωπίζονται οι τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής της εμπορευματοποίησης, της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα.

Τώρα να δυναμώσει ο αγώνας για την υπεράσπιση της Υγείας του λαού!”

Διάβαζε σχετικά

* Φωτογραφία: Θόδωροε Κουτσουμπός