του Θόδωρου Κουτσουμπού

ΈντεκαΤούρκοι πολιτικοί πρόσφυγες στην Ελλάδα δικάζονται στις 2 Ιουλίου στη δικαστική αίθουσα των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού. Κατηγορούνται όχι για κάποια συγκεκριμένη τρομοκρατική πράξη στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, αλλά με την καινοφανή κατηγορία της συμμετοχής σε διεθνή τρομοκρατική οργάνωση. Να σημειωθεί ότι οι 7 από τους/τις 11 είχαν συλληφθεί το 2017, τις παραμονές της επίσκεψης Ερντογάν στην Ελλάδα, όταν στην κυβέρνηση βρισκόταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι 7 αθωώθηκαν αφού έμειναν στις φυλακές για πολλούς μήνες.

Τώρα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ακολουθώντας τη «διπλωματία» της… πεπατημένης χρησιμοποιεί για δεύτερη φορά τον βασικό πυρήνα αυτών των ανθρώπων για να ξανασερβίρει την μπαγιάτικη κατηγορία της τρομοκρατίας, αναβαθμισμένη φυσικά. Με τέτοιου είδους «διπλωματία» νομίζουν ότι θα δελεάσουν τον αυταρχικό «σουλτάνο» της γείτονος. Χρησιμοποιώντας αθώους ανθρώπους ως μπαλάκι του πιγκ πογκ στις διαπραγματεύσεις και αντιπαραθέσεις των δύο αντιμαχόμενων εθνικισμών.

Με κεντρικό σύνθημα “Το να αγωνίζεσαι ενάντια στον ιμπεριαλισμό και το φασισμό δεν είναι έγκλημα! Είναι καθήκον!”, η Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Πολιτικούς Κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν καλεί τον ελληνικό λαό και τις μαχόμενες συλλογικότητες σε αλληλεγγύη στους 11 δικαζόμενους αγωνιστές – μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης.

Η αλληλεγγύη του ελληνικού εργατικού και λαϊκού κινήματος και όλων των μαχόμενων συλλογικοτήτων είναι καθήκον. Κανένας λαός δεν μπορεί να είναι ελεύθερος αν δίπλα του υπάρχουν άνθρωποι που αδικούνται, διώκονται και φυλακίζονται από αυταρχικά, βάρβαρα καθεστώτα. Πολύ περισσότερο που η δίωξη των 11 συνιστά μια «πιλοτική» δίκη, καθώς οι συγκεκριμένοι στην παρούσα δίκη δεν κατηγορούνται για οποιαδήποτε παράνομη πράξη (εντός ή εκτός εισαγωγικών). Κατηγορούνται για συμμετοχή σε «διεθνή τρομοκρατική οργάνωση». Επομένως οποιοσδήποτε άνθρωπος ή συλλογικότητα συμμετέχει σε κάποια διεθνή/διεθνιστική οργάνωση, κάποια οργάνωση με διεθνή δραστηριότητα πολιτική, ιδεολογική, καλλιτεχνική ή άλλη (π.χ. υποστήριξη των προσφύγων, των φυλακισμένων, υποστήριξης εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων κ.λπ.) θα μπορεί να βρεθεί κατηγορούμενος εφόσον κάποιο κράτος, εν προκειμένω η Τουρκία, κατατάξει αυτήν την οργάνωση στην κατηγορία της τρομοκρατίας. Και δεδομένης την αντίληψης των αστυνομιών σε όλο τον κόσμο, στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, με τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και το κυνήγι της τρομοκρατίας, αυτό δεν είναι δύσκολο.

Το Σάββατο 19 Ιουνίου, στην Αθήνα, στο Λόφο Στρέφη, πραγματοποιήθηκε ανοικτή συνέλευση αλληλεγγύης εν όψει της δίκης των 11. Δικηγόρος από την Τουρκία, από τους «δικηγόρους του Λαού», έδωσε το περίγραμμα της υπόθεσης και έγινε συζήτηση. Αποφασίστηκαν:

α) η έκδοση αφίσας

β) η πραγματοποίηση εκδήλωσης – ενημέρωσης το Σάββατο 26 Ιουνίου, στις 18:00, στον περίβολο της Νομικής Σχολής (Μασσαλίας)

γ) συγκέντρωση στο Σύνταγμα την Τρίτη 29 Ιουνίου, στις 19:00 και

δ) συμμετοχή στη μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης την Πέμπτη 8 Ιουλίου, με το GRUP YORUM και άλλους Καλλιτέχνες

*Συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων είναι: Iωάννα Κούρτοβικ, Αλέκα Ζορμπαλά, Δημήτρης Σαραφιανός και Γ. Πατρικουνάκος