Ο πόλεμος δι΄ αντιπροσώπου που διεξάγει το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία βρίσκεται σε αδιέξοδο. Η Ουκρανία, που πολεμάει για λογαριασμό του ΝΑΤΟ, αντιμετωπίζει μια αποφασιστική ήττα. Η σύνοδος κορυφής στο Βίλνιους εξετάζει λύσεις για το αδιέξοδο. Ο ιμπεριαλισμός συνεχίζει να στέλνει στρατιωτικό εξοπλισμό και πυρομαχικά και οι βρύσες δισεκατομμυρίων θα παραμένουν ανοιχτές και στο μέλλον. Η Ουκρανία έχει χάσει εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες και εκατομμύρια πολίτες-πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα. Οι βόμβες διασποράς και η χρήση μισθοφόρων δεν θα σώσουν μια χώρα που έχει υποστεί πλήρη καταστροφή.

Η κλιμάκωση υλοποιείται μέσω τριών αξόνων. Σύμφωνα με τον (γενικό γραμματέα το ΝΑΤΟ) Stoltenberg, ο ένας άξονας είναι στην περιοχή της Αρκτικής που περιλαμβάνει επίσης τη Φινλανδία, ο δεύτερος εκτείνεται από τη Βαλτική μέχρι την Κεντρική Ευρώπη και ο τρίτος είναι στις περιοχές της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας. Ως μέρος αυτών των τριών πολεμικών σχεδίων, το ΝΑΤΟ θέτει 300.000 στρατιώτες σε κατάσταση συναγερμού. Στην περιοχή του σχεδίου της Αρκτικής, το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται να ενισχύσει μια μονάδα οκτώ λόχων σε μέγεθος ταξιαρχίας. Η Γερμανία συμμετέχει σε αυτό με 4000 στρατιώτες. Η Γερμανία, όπου το ακροδεξιό AfD αναδείχθηκε δεύτερο κόμμα, πολλαπλασιάζει τον πολεμικό προϋπολογισμό της.

Ένας από τους στόχους της συνόδου κορυφής είναι να συμφωνηθεί η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Η Γερμανία αντιτίθεται στο εν λόγω εγχείρημα και είναι έτοιμη να εμποδίσει τη διαδικασία. Ως εφεδρικό σχέδιο, το ΝΑΤΟ προετοιμάζει ένα ειδικό καθεστώς για την Ουκρανία. Το ΝΑΤΟ και η Ουκρανία συγκροτούν “πολιτικό συμβούλιο”. Η ένταξη της Ουκρανίας έχει εκπέσει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων πριν προλάβει να ξεκινήσει η σύνοδος κορυφής. Ο Μπάιντεν ανέφερε στη Γερμανία τη Δευτέρα, ότι η Ουκρανία “δεν είναι ακόμη έτοιμη για ένταξη”. Η διατήρηση της ενότητας του ΝΑΤΟ είναι πιο σημαντική από την ένταξη της Ουκρανίας. Μια ενότητα που υποφέρει και από άλλες απόψεις, ειδικά στο ευρωπαϊκό κομμάτι του ΝΑΤΟ. Η ΕΕ έχει τεράστια οικονομικά προβλήματα λόγω της κρίσης του καπιταλισμού. Χωρίς τη στήριξη της ΕΕ, για παράδειγμα, η Ιταλία δεν μπορεί να επιβιώσει και ένα κοινό ταμείο και ένα κοινό χρέος θα χωρίσουν την ΕΕ τουλάχιστον στα δύο, βόρεια και νότια.

Ο τρίτος στόχος στο Βίλνιους είναι η επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Μέχρι στιγμής, τόσο η Τουρκία όσο και η Ουγγαρία είναι αρνητικές. Εάν ο Ερντογάν πάρει τα μαχητικά αεροσκάφη F16 που απαιτεί και πολλές υποσχέσεις ότι η Σουηδία θα απελάσει μαζικά Κούρδους πρόσφυγες, μπορεί να δεχτεί την ένταξη της Σουηδίας. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι θα ακολουθήσει την ίδια γραμμή και η Ουγγαρία. Αυτό θα ήταν μια οπισθοδρόμηση για τα πολεμικά σχέδια του Βόρειου Άξονα. Στη λήψη αποφάσεων, το ΝΑΤΟ χρειάζεται ομοφωνία, κάτι που θα είναι όλο και πιο δύσκολο να επιτευχθεί στο μέλλον τώρα που το ΝΑΤΟ έχει 31 μέλη.

Οι αποφάσεις και οι ενέργειες που αφορούν τον Βόρειο Άξονα χρειάζονται πιο ευέλικτους φορείς. Επομένως, θα έχουμε κι εμείς το δικό μας στάτους στο ΝΑΤΟ. Όπως η Ουκρανία, θα έχουμε το δικό μας «πολιτικό συμβούλιο». Αυτός είναι ο λόγος που ο Μπάιντεν θα επισκεφθεί τη Φινλανδία την επομένη της συνόδου κορυφής. Παρόλο που ο Μπάιντεν θα συναντήσει τον Niinistö και άλλους Σκανδιναβούς ηγέτες στο Βίλνιους, θέλει να συσκεφτεί μαζί τους χωριστά στο Ελσίνκι. Ο Λευκός Οίκος χαρακτηρίζει την επίσκεψη του Μπάιντεν στο Ελσίνκι «σύσκεψη κορυφής ΗΠΑ-Σκανδιναβών ηγετών».

Υπάρχει κάποιο μυστικό σχέδιο για την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία με την έναρξη ενός νέου πολέμου μέσω πληρεξουσίου; Θα γίνει η κλιμάκωση ταυτόχρονα στη Σκανδιναβία, στην Κεντρική Ευρώπη, στη Μαύρη Θάλασσα ή παντού; Αν δεν αντιδράσουμε ο ιμπεριαλισμός πρόκειται να σπείρει έναν καταστροφικό πόλεμο σε ολόκληρη την Ευρώπη; Αυτά είναι ερωτήματα που θα απαντηθούν πολύ σύντομα.

  • Έξω ο Μπάιντεν από τη Φινλανδία
  • Έξω η Φινλανδία από το ΝΑΤΟ
  • Παλέψτε για την ήττα του ΝΑΤΟ
  • Ο εχθρός είναι στη δική μας χώρα
  • Προετοιμάστε την παγκόσμια επανάσταση

10.7.2023

Μαρξιστική Εργατική Ένωση (MTL)

http://mtl-fi.org

mtl@mtl-fi.org