Νέα μέτρα διάλυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας

της Κατερίνας Μάτσα

φωτογραφία: Νέα Προοπτική

Ακόμα μεγαλύτερες παροχές ετοιμάζεται να δώσει ο Θ. Πλεύρης στον ιδιωτικό τομέα της Υγείας, συνεχίζοντας να κατεδαφίζει τη δημόσια και δωρεάν Υγεία. «Παίρνει τέλος», λέει ο Θ. Πλεύρης, «η διαχρονική ιδεοληψία μη-αξιοποίησης του ιδιωτικού τομέα».

Στο νομοσχέδιο που πρόκειται να ψηφιστεί εισάγονται τα απογευματινά χειρουργεία. Σε αυτά ο ασθενής θα πληρώνει το γιατρό και το 30% του κόστους του χειρουργείου, ανάλογα με την ιατρική πράξη, με βάση ειδικό τιμοκατάλογο. Τα πρωϊνά χειρουργεία θα διοχετεύονται στον ιδιωτικό τομέα, ενώ στα απογευματινά χειρουργεία ο ασθενής θα μπορεί να επιλέγει το γιατρό του.

Στο όνομα, λοιπόν, της ελεύθερης επιλογής γιατρού και της επιτάχυνσης των διαδικασιών ο ασθενής θα επιβαρύνεται σημαντικά και το ΕΣΥ θα «αιμορραγεί» πόρους προς τους ιδιώτες.

Καθιερώνεται επίσης ο θεσμός του «προσωπικού γιατρού» με κεντρικό ρόλο στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Θα παρακολουθεί έναν αριθμό ατόμων μιας συγκεκριμένης περιοχής και, επιπλέον, αυτός θα παραπέμπει στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων. Μόνο στα επείγοντα οι ασθενείς θα μπορούν να απευθυνθούν απευθείας στα νοσοκομεία. Προσωπικός γιατρός μπορεί να είναι οποιοσδήποτε ιδιώτης, ακόμα και χωρίς να είναι συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ.

Επιμένοντας στη συνέχιση της αναστολής των ανεμβολίαστων υγειονομικών και χωρίς να γίνονται προσλήψεις για να καλυφθούν τα κενά στα τραγικά υποστελεχωμένα νοσοκομεία, η κυβέρνηση επιχειρεί να καλύψει τις τεράστιες ελλείψεις είτε μέσα από «συμφέρουσες συμβάσεις» με ιδιώτες, είτε μετακινώντας γιατρούς του ΕΣΥ από τη μία θέση στην άλλη και από τον ένα τομέα στον άλλον.

Με αυτή τη λογική, το νέο νομοσχέδιο ενοποιεί τις ΤΟΜΥ (τοπικές μονάδες υγείας) με τα Κέντρα Υγείας, ακριβώς για να μπορεί να καλύπτει τις κενές θέσεις των Κέντρων Υγείας μετακινώντας προσωπικό από τις ΤΟΜΥ… και από όπου αλλού μπορεί.

Ιδιώτες, λοιπόν, και διαρκείς μετακινήσεις του προσωπικού είναι μερικές από τις μεταρρυθμίσεις του νέου ΕΣΥ Πλεύρη-Γκάγκα, θεματοφύλακες των συμφερόντων όσων απεργάζονται την καταστροφή της Δημόσιας και Δωρεάν Υγείας.