Διαδήλωση φοιτητών στην Αθήνα

Στις σχολές, στο δρόμο, στις συνοικίες σπάει η καταστολή! 

Ρεπορτάζ Ερνέστο Αγγελής 

Φωτογραφίες Θόδωρος Κουτσουμπός

Πολλές εκατοντάδες νεολαίας, φοιτητές, μαθητές, αλληλέγγυοι εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι του πανεπιστημίου, κατέβηκαν στην κινητοποίηση της Πέμπτης 14 Ιανουαρίου, στην Αθήνα.

Οι φοιτητές είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Κοραή, όπου ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ είχαν κλείσει την πρόσβαση προς την Σταδίου, αλλά πολύ γρήγορα και στην Πανεπιστημίου έχοντας ουσιαστικά περικυκλώσει τους φοιτητές και απαγορεύοντας την πρόσβαση.

Οι φοιτητές με τα συνθήματά τους διατράνωναν την απόφασή τους να παλέψουν ενάντια στο νομοσχέδιο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη για ίδρυση ειδικής αστυνομίας στα πανεπιστήμια, για να μην περάσει η ρύθμιση για πρόσβαση στα πανεπιστήμια με βάση το 8,5 (αφού είναι γνωστό ότι το άνω του 10 και κάτω του 10 καθορίζεται όχι από τις γνώσεις από τον βαθμό δυσκολίας των θεμάτων), ενάντια στις διαγραφές των εργαζομένων φοιτητών, ενάντια την ποινικοποίηση της ταξικής πολιτικής δράσης, των καταλήψεων, των διώξεων. Φώναξαν επίσης συνθήματα για τον Νίκο Τεμπονέρα και κατά της ΕΛ.Α.Σ. «ΕΛ.ΑΣ – Ελλήνων αστυνομικών, ρουφιάνων δολοφόνων και  βασανιστών», έλεγε ένα από τα συνθήματα.

Με την διαδήλωση αυτή, εκδηλώθηκε πολιτικά σε μια πρωτόλεια μορφή η οργή μεγάλων στρωμάτων του λαού, εξαιτίας της κρίσης της πανδημίας και της αποτυχημένης καπιταλιστικής της διαχείρισης από την κυβέρνηση. Οι φοιτητές, παρά την περικύκλωσή τους από την αστυνομία, κινήθηκαν προς την οδό Σταδίου για να διαδηλώσουν, όμως οι αστυνομικοί τους αντιμετώπισαν με τη ρίψη χημικών μέσα στην διαδήλωση. Οι φοιτητές αντιστάθηκαν στους κρανοφόρους και διατήρησαν τη συνοχή της συγκέντρωσης.


Αστυνομικός με πτυσσόμενο γκλοπ. Αν δεν κάνουμε λάθος είναι απαγορευμένο.

Οι συγκεντρωμένοι παρέμειναν στο χώρο της πλατείας και κινήθηκαν ξανά προς τα εμπρός, σε πολύ μικρή απόσταση από τους παρατεταμένους αστυνόμους. Εν τω μεταξύ μια “αύρα” της αστυνομίας, προκλητικά οδηγήθηκε με το κανόνι της ρίψης νερού στραμμένο προς την διαδήλωση, προκαλώντας ένα νέο κύμα οργής από τη νεολαία, η οποία φώναζε συνθήματα ενάντια στον φασισμό -εξαιτίας της συσχέτισης της αύρας με την καταστολή στην μεγαλειώδη κινητοποίηση της 7 Οκτώβρη στο Εφετείο- και την αστυνομία. 

Μεταξύ των διαδηλωτών, όπου υπήρχαν πανό φοιτητικών συλλογικοτήτων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, των αναρχικών και ένα ολιγάριθμο μπλοκ του ΜΑΣ (ΚΝΕ) ήταν και το πανό μαθητών από τα σχολεία του 3ου ΓΕΛ Πετρούπολης, 3ου Αγ. Αναργύρων, 6ου Ιλίου, Πρότυπου Πειραματικού Αγ. Αναργύρων και Μουσικού Λυκείου Ιλίου. Οι μαθητές κρατούσαν πανό ενάντια στην καταστολή και την διάλυση της εκπαίδευσης και όπως είπαν, είχαν κατέβει στην κινητοποίηση με απόφαση των δεκαπενταμελών των σχολείων, ενώ προγραμματίζουν επόμενες δράσεις.   Η διαδήλωση, παρά την απαγόρευση, κινήθηκε στη Σταδίου, με κατεύθυνση προς την Ομόνοια, τόσο στον δρόμο, ανάμεσα στα αυτοκίνητα, όσο και από το πεζοδρόμιο, με συνθήματα. Ήταν μια διαδήλωση η οποία όχι μόνο ως προς την πορεία που ακολούθησε αλλά και ως προς την μαζικότητα, ήταν παρόμοια με εκείνη της απεργίας της 26ης Νοέμβρη με περισσότερο όμως κόσμο και ένταση.