Μια σημαντική νίκη επιτεύχθηκε από το Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στις Μ.Κ.Ο. – Σ.Β.Ε.Μ.Κ.Ο. κατά της ΜΚΟ Praksis όταν τον Οκτώβριο του 2017 απέλυσε εργαζόμενη η οποία είχε σύμβαση εργασίας με μπλοκάκι (άρα ασφαλισμένη στον ΟΑΕΕ) και η οποία αφού δέχτηκε να της χορηγήσει άδεια τετραμήνου (χαριστικά όπως λέχθηκε από την ΜΚΟ), όταν η εργαζόμενη και νέα μητέρα επικοινώνησε με τον εργοδότη της προκειμένου να επιστρέψει στην εργασία της, της ανακοινώθηκε ότι αυτό δεν ήταν δυνατόν και με συνοπτικές διαδικασίες απολύθηκε.
Η αγωγή της εργαζόμενης σε συνεργασία με το ΣΒΕΜΚΟ οδήγησε στην δικαστική της δικαίωση αφού το δικαστήριο δέχτηκε ότι η εργαζόμενη παρείχε εξαρτημένη εργασία (άρα κακώς είχε σχέση εργασίας με μπλοκάκι και ασφάλιση στον ΟΑΕΕ) κι επομένως, εφόσον η σχέση εργασίας ήταν αορίστου χρόνου ετύγχανε της νομοθεσίας για την προστασία της μητρότητας για 18 μήνες από την ημερομηνία του τοκετού της.
Η προστασία της μητρότητας και η ακυρότητα της απόλυσης αφορά και το διάστημα της κυοφορίας και όχι μόνο το διάστημα μετά τον τοκετό εφόσον η εργαζόμενη παρέχει εξαρτημένη εργασία αορίστου χρόνου ανεξαρτήτως του χρόνου εργασίας (ελαστική εργασία, δηλ. λιγότερες από 40 ώρες και από 5 ημέρες εργασίας εβδομαδιαία).
Από τη νομολογία δεν θεωρείται απόλυση αν η εργαζόμενη έχει σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου η οποία λήγει εντός του προαναφερόμενου διαστήματος και η εργαζόμενη δεν μπορεί να επικαλεστεί ακυρότητα της λήξης της σύμβασης. Πολύ περισσότερο όταν η εργαζόμενη αμείβεται με μπλοκάκι, όπου η σύμβαση περιγράφει την παροχή εργασίας εκτέλεση ενός έργου. Σε πάμπολλες περιπτώσεις όμως σχέσης εργασίας με μπλοκάκι υποκρύπτεται εργασία εξαρτημένου χαρακτήρα ασφαλίσιμη στο τέως ΙΚΑ (νυν ΕΦΚΑ Μισθωτών).
Οι περιπτώσεις απολύσεων γυναικών λόγω μητρότητας είναι πολύ περισσότερες από αυτές που έρχονται στα δικαστήρια και τελικά δικαιώνονται αν και στον εργοδότη η άδεια μητρότητας της εργαζόμενης δεν του κοστίζει σχεδόν τίποτα καθώς η ασφαλισμένη δικαιούται από τη νομοθεσία 119 ημέρες άδεια μητρότητας είτε επιδοτείται, είτε όχι από το τ. ΙΚΑ όταν έχει τις απαραίτητες προϋποθέσεις (200 ημέρες εργασίας τα 2 τελευταία χρόνια πριν από την πιθανή ημερομηνία τοκετού), επιδοτείται για 6 μήνες από τον ΟΑΕΔ όταν λάβει την ειδική άδεια ανατροφής μετά τον τοκετό (με την προϋπόθεση ότι έχει επιδοτηθεί από το τ. ΙΚΑ).
Ποιο είναι τελικά το πρόβλημα των εργοδοτών; Πιθανές άδειες ασθενείας λόγω επιπλοκών κατά την κυοφορία και το μειωμένο ωράριο εργασίας (1 ώρα λιγότερη για 30 μήνες) που δικαιούται η εργαζόμενη όταν λήξει η άδεια λοχείας της κι επιστρέψει στην εργασία της. Πολλοί εργοδότες σκέφτονται και τις επιπλέον άδειες της εργαζόμενης όταν το παιδί της εργαζόμενης αρρωστήσει και απαιτείται η απουσία της από την εργασία.
Όμως, ο αδίστακτος χαρακτήρας των εργοδοτών δεν αποδεικνύεται μόνο με τις φανερές απολύσεις αλλά από την άσκηση ψυχολογικών πιέσεων από την στιγμή που μαθαίνουν ότι μια εργαζόμενη είναι έγκυος προκειμένου να την οδηγήσουν σε οικειοθελή αποχώρηση. Πολλές έγκυες εργαζόμενες έχουν να διαλέξουν το παιδί τους ή τη δουλειά τους και φυσικά διαλέγουν το παιδί τους.
Αυτή η επιλογή όμως δεν είναι ο μόνος δρόμος καθώς όπως απέδειξε η περίπτωση της εργαζόμενης στην ΜΚΟ που επαναπροσλήφθηκε, υπάρχει δρόμος να κρατήσεις το παιδί και τη δουλειά.
Στον καπιταλισμό, η δημιουργία της ζωής αποδεικνύεται ότι είναι ….βάρος, αυξημένο κόστος εργασίας, λιγότερα κέρδη. Αυτό ενισχύεται σε έναν ακραίο βαθμό μέσα στον ωκεανό των ανέργων.
Αν υπάρχει μια συμβουλή για τις γυναίκες που μαθαίνουν ότι είναι έγκυες (με ένα θετικό τέστ), πριν γνωστοποιήσουν το χαρμόσυνο γεγονός σε οποιονδήποτε (συγγενείς, φίλους, γνωστούς, συναδέλφους, εργοδότη), είναι να γραφτούν στο σωματείο τους και να μάθουν τα δικαιώματά τους.
Γιάννης Πευκιώτης.
Η επίθεση στην μητρότητα και οι εργοδοτικές αυθαιρεσίες δεν θα περάσουν.
http://svemko.espivblogs.net/?
Η απόφαση αρ. 593/2018 του μονομελούς πρωτοδικείου Αθηνών δικαιώνει την συναδέλφισσα νέα μητέρα η οποία τον Οκτώβριο του 2017 απολύθηκε παράνομα και καταχρηστικά από την ΜΚΟ PRAKSIS.
Θυμίζουμε πως μετά από 1,5 χρόνο εργασίας στην ΜΚΟ υπό καθεστώς παράνομης απασχόλησης (“μπλοκάκι” ή αλλιώς αυτασφάλιση με συμβάσεις ορισμένου χρόνου) η συναδέλφισσα ενημερώθηκε από την διοίκηση της ΜΚΟ πως δικαιούται “χαριστικά” 4 μήνες άδεια εγκυμοσύνης. Με το πέρας του τετραμήνου επικοινώνησε με την εργοδοσία ώστε να επιστρέψει στην θέση της όπου πληροφορήθηκε πως αυτό δεν ήταν δυνατόν και με συνοπτικές διαδικασίες απολύθηκε.
Σε συντονισμό με το Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στις ΜΚΟ κατατέθηκε αγωγή εναντίον της εργοδοσίας, με την απόφαση του δικαστηρίου να δικαιώνει πλήρως την συναδέλφισσα και το σωματείο.
Συγκεκριμένα:
- – Αναγνωρίζει ότι η συναδέλφισσα συνδέεται με την ΜΚΟ με εξαρτημένη εργασία και σύμβαση αορίστου χρόνου.
- – Αναγνωρίζει ότι η απόλυση της συναδέλφισσας είναι άκυρη και υποχρεώνει την ΜΚΟ σε επαναπρόσληψη.
Από τη μια πλευρά, η απόφαση του δικαστηρίου ευθυγραμμίζεται με όσα καταγγέλλουμε εδώ και αρκετό τη συγκεκριμένη εργοδοσία, η οποία με θράσος και επιμονή παραβιάζει ακόμα και τα ελάχιστα εργατικά δικαιώματα που έχουν απομείνει, αναδεικνύει το μέγεθος της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, ακυρώνει στον πυρήνα τους τις σχέσεις εργασίας που συνάπτει η συγκεκριμένη ΜΚΟ και αφορά κάθε εργαζόμενο/η που υφίσταται τις πρακτικές της αυτασφάλισης-«μπλοκάκι».
Από την άλλη πλευρά, η επίθεση στη μητρότητα -στα πλαίσια της ακραίας εργασιακής εκμετάλλευσης που βιώνουμε- έχει πάρει διαστάσεις, καθώς αρκετές περιπτώσεις έχουν δημοσιοποιηθεί το τελευταίο διάστημα. Ο κλάδος των ΜΚΟ δεν αποτελεί εξαίρεση στις έμφυλες διακρίσεις που υφίσταντο ανέκαθεν οι γυναίκες στους χώρους εργασίας και οι εργαζόμενες σε ΜΚΟ γνωρίζουμε πολύ καλά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μία γυναίκα, έγκυος, μητέρα που απασχολείται σε συνθήκες επισφάλειας. Ταυτόχρονα γνωρίζουμε ότι η επίθεση στη μητρότητα, η τρομοκράτηση των εργαζομένων και οι εκδικητικές συμπεριφορές δε θα σταματήσουν αν δεν τις σταματήσουμε εμείς.
Παρά τις προσπάθειες από την πλευρά της PRAXIS να παρουσιάσει τη συγκεκριμένη υπόθεση της συναδέλφισσας , ως μεμονωμένο περιστατικό, η αλήθεια είναι ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια γενικευμένη πρακτική καταπάτησης των εργασιακών δικαιωμάτων από μέρους της. Πρόσφατη περίπτωση αποτελούν οι εξελίξεις σχετικά με τις εργασιακές συνθήκες στους ξενώνες φιλοξενίας ανηλίκων, όπου αυτή τη στιγμή αντί να βελτιώνονται, ολοένα και χειροτερεύουν (μηνιαίες συμβάσεις, μη καταβολή μισθών, μείωση αποδοχών). Η συγκεκριμένη εργοδοσία, η οποία βρίσκεται σταθερά στην «πρώτη γραμμή» της καταπάτησης των εργασιακών δικαιωμάτων, παρουσιάζει τις σχέσεις εργασίας που συνάπτει ως συμβάσεις «αμοιβαίας ωφέλειας» ανάμεσα σε συνεργάτες, αποκρύπτοντας με αυτό τον τρόπο, το εξαρτημένο της εργασίας που προκύπτει ανάμεσα σε εργοδότες και εργαζόμενους, με στόχο την επισφάλεια, την εξατομίκευση και την αποδυνάμωση της διαπραγματευτικής ισχύος των εργαζομένων. ‘Όμως τα διάφορα ευφάνταστα που επικαλείται για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, όσον αφορά την τακτική που ακολουθεί να βαφτίζει την εξαρτημένη εργασία ως αυταπασχόληση, δεν πείθουν κανένα, όπως δεν έπεισαν και το δικαστήριο. Τελικά, η εργοδοσία της PRAKSIS αναγκάστηκε να συμμορφωθεί ως προς την πρωτόδικη απόφαση στη συγκεκριμένη υπόθεση και η συναδέλφισσα θα επιστρέψει στη θέση της με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου και χωρίς μεταβολή των εργασιακών όρων, ενώ της καταβλήθηκαν τα δώρα και επιδόματα καθώς και οι μισθοί που δικαιούταν. Βέβαια, η ιστορία δεν τελειώνει εδώ, καθώς η εργοδοσία της PRAKSIS κατέθεσε έφεση κατά της απόφασης. Παρ’ όλα αυτά όμως, με την υπόθεση της συναδέλφισσας, δεν παύει να έχουμε πετύχει μια μεγάλη νίκη. Μια νίκη που αποδεικνύει ότι η δύναμη των εργαζόμενων μεγαλώνει, όταν αγωνίζονται και διεκδικούν συλλογικά. Αποδεικνύει, επίσης, ότι απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία, στην καταπάτηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων, στις συνθήκες επισφάλειας, μπορούμε να δίνουμε μάχες και να πετυχαίνουμε νίκες με όπλο την συλλογικότητα, την αυτοοργάνωση, την αλληλεγγύη.
Το ΣΒΕΜΚΟ θα συνεχίσει τους αγώνες για διασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας στον κλάδο και καλεί :
- – Την διοίκηση της ΜΚΟ PRAKSIS να σταματήσει να αυθαιρετεί και να τηρήσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το εργατικό δίκαιο.
- – Όλες/ους τις/τους εργαζόμενες/ους να έρθουν σε επαφή και να συμμετέχουν στο σωματείο.
Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στις Μ.Κ.Ο. – Σ.Β.Ε.Μ.Κ.Ο.
τηλ. 6947596967, e-mail: info@svemko.net