Την Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020 το 37ο Κακουργιοδικείο Κωνσταντινούπολης πήρε απόφαση για συνέχιση της κράτησης των Δικηγόρων των Λαών (Halkın Hukuk Bürosu), απεργών πείνας μέχρι θανάτου, της Εbru Timtik και του Aytaç Ünsal.

Η Ebru βρίσκεται (30/7) στις 211 μέρες απεργίας πείνας, έχει απομείνει 39 κιλά, το στόμα της να είναι γεμάτο πληγές, γεγονός που δυσκολεύει την κατάποση νερού καθώς και την ομιλία της. Οι πληγές απλώνονται προς το λαιμό της και έχουν αρχίσει επίσης να μαυρίζουν τα άκρα της. Ο  Aytaç  βρίσκεται στις 180 μέρες απεργίας πείνας, ζυγίζει 59 κιλά και χάνει διαρκώς βάρος, και η υγεία του ολοένα επιδεινώνεται.

Λίγο καιρό μετά το θάνατο της HELİN BÖLEK και των MUSTAFA KOÇAK και İBRAHİM GÖKÇEK, δύο ακόμη αγωνιστές βρίσκονται στα πρόθυρα του θανάτου.

Η απόφαση του δικαστηρίου είναι εντελώς εκδικητική, εκφράζοντας την απόφαση της εξουσίας του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ του Ερντογάν. Να σημειωθεί ότι οι  γιατροί του Ινστιτούτου Ιατρικής είχαν προτείνει στην έδρα του δικαστηρίου την αποφυλάκισή τους για λόγους υγείας, αφού η κατάστασή τους είναι πάρα πολύ κρίσιμη, ύστερα από τόσο μεγάλη απεργία πείνας. Ενώ συγγενείς και οι δικηγόροι τούς περίμεναν έξω από τη φυλακή Silivri, οι απεργοί πείνας μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο στην περιοχή Bakırköy παρά τη θέλησή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο δικηγόροι μεταφέρθηκαν σε διαφορετικά νοσοκομεία, αλλά δεν αποκαλύφθηκε ο ακριβής τόπος.

Όπως καταγγέλλουν το Διεθνές Τμήμα του Νομικού Γραφείου του Λαού και η Επιτροπή αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν το καθεστώς Ερντογάν θέλει να τους υποβάλλει στο βασανιστήριο της αναγκαστικής σίτισης γι’ αυτό τους οδήγησε βίαια από τις φυλακές στο νοσοκομείο, για να τους αναγκάσει να σταματήσουν τον τεράστιο αγώνα που διεξάγουν απαιτώντας δικαιοσύνη.

Την αντίσταση της απεργία πείνας μέχρι θανάτου συνεχίζουν για πάνω από 200 μέρες, εκτός της  Ebru Timtik και του Aytaç Ünsal, και οι πολιτικοί κρατούμενοι, Didem Akman και  Özgür Karakaya. Μέχρι να γίνουν δεκτά τα αιτήματά τους για δικαιοσύνη βάζουν τα σώματά τους ανάχωμα και κραυγάζουν μέσα από τις φυλακές:

– Να γίνουν άμεσα δεκτά τα αιτήματα του Grup Yorum.

– Να αφεθούν ελεύθεροι οι δικηγόροι του Λαού.

– Να αρθεί το καθεστώς αδικίας στις πολιτικές διώξεις.

– Να ακυρωθούν όλες οι άδικες ποινές που δόθηκαν ως αποτέλεσμα των εκδικητικών δικών και να αρθούν τα εμπόδια που μπαίνουν στο δικαίωμα της δίκαιης εκδίκασης όπως είναι οι κρυφοί μάρτυρες.

Η Επιτροπή Αλληλεγγύης συνεχίζει κάθε Παρασκευή τις συγκεντρώσεις έξω από την τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα, στις 7 μ.μ.