Φως και αέρα για το προλεταριάτο!

του Θόδωρου Κουτσουμπού

Τρίτη 19 Μαΐου, ώρα 6:45 το απόγευμα. Λεωφόρος Αθηνών στο ύψος του Δάσους Χαϊδαρίου. Ο ήλιος ακόμη καίει. Το λεωφορείο αργεί. Κάποια στιγμή στο φωτεινό καντράν των δρομολογίων του ΟΑΣΑ εμφανίζεται το 845. Ελευσίνα – Πειραιάς, σε 12 λεπτά. Τα 6 λεπτά περνούν μάλλον φυσιολογικά. Τα επόμενα βραδυπορούν. Για κάποιο λόγο ο χρόνος επιβραδύνεται. Κάποια στιγμή το λεωφορείο φθάνει. Μπαίνουμε μέσα αρκετοί. Μέσα είναι πολλοί. Η κυρία που κάθεται στο κάθισμα μπροστά από την μεσαία πόρτα βάζει τις φωνές. «Θα αγοράζουμε τώρα εμείς μάσκες να δίνουμε στους επιβάτες; Οδηγέ θα πάρω την αστυνομία! Αν πάρεις έναν ακόμη θα πάρω την αστυνομία!».

Πριν καλά καλά ο οδηγός ξεκινήσει από τη στάση, σταματάει. «Όλοι έξω!», φωνάζει θυμωμένος. «Όλοι έξω, θα πάρω την αστυνομία να ρυθμίσει πόσοι θα μπουν».

Βγαίνουμε έξω. Ο Παναγιώτης που επιστρέφει από το εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο βρίζει την κυρία: «Κοριόλα βγες έξω και εσύ». Περιμένουμε έξω από το λεωφορείο. Ένας μελαψός επιβάτης από την μπροστινή πόρτα μιλάει στον οδηγό. Δεν ακούγεται καλά. Πρέπει, του λέει, να μεταφέρεις 35 (ή 30;). Μετά από λίγα λεπτά ο οδηγός αρχίζει και μετράει. Ένα τσούρμο μετανάστες (ολοφάνερα εργάτες) μπαίνουν ξανά μέσα πριν προλάβει ο οδηγός να κλείσει την πόρτα. Το λεωφορείο φεύγει. Οι υπόλοιποι, ένα τσούρμο, μένουμε έξω.

Στο φωτεινό καντράν εμφανίζεται το επόμενο πέρασμα του 845. Σε 20 λεπτά. Περιμένουμε. Ευτυχώς σε 8-9 λεπτά έρχεται το Δάσος Χαϊδαρίου. Το παίρνουμε. Στη Θηβών κατεβαίνουμε τρεις – τέσσερες. Τρέχουμε να προλάβουμε το 703. Πειραιάς – Άγιος Ελευθέριος, γραμμή για χόρταση. Ο Αντρέας σχολιάζει:

  • «Η κυρία βέβαια είχε δίκιο».
  • «Τι δίκιο είχε η μαλάκω; Αυτή έμεινε μέσα.»
  • «Mα κι οι μαύροι δεν φορούσαν μάσκες». Και αμέσως μετά συμπληρώνει: «Βέβαια, αν έρχεται το λεωφορείο κάθε μισή ώρα που να χωρέσει όλος αυτός ο κόσμος».
  • «Οι πιο πολλοί φορούσαν μάσκες», απαντάει ο Παναγιώτης, «αλλά το πρόβλημα είναι ότι δεν έρχονται τα λεωφορεία. Και να μη μπεις στο ένα γιατί είναι γεμάτο και το άλλο που θα έρθει θα είναι πάλι γεμάτο. Τι θα κάνει ο κόσμος; Οι καργιόληδες είπαν ότι θα βάζουν λεωφορεία αλλά κάθε μέρα έτσι είναι. Αντί να αγοράσουν λεωφορεία και να πάρουν προσωπικό αυτοί δώσανε τα λεφτά στα κανάλια.»

Έρχεται το 703. Διπλό λεωφορείο, φυσαρμόνικα. Και πάλι σχεδόν γεμάτο είναι. Και πριν ένα μήνα, παραμονές Πάσχα, καθημερινά έτσι ήταν.

Η «κοινωνική αποστασιοποίηση» είναι για την τηλεόραση. Όταν τα «κοράκια» θέλουν να βγάλουν θέμα θα πάνε στην πλατεία Αγίας Παρασκευής και τώρα που άνοιξαν οι πλαζ, στα λεωφορεία της παραλιακής. Δεν θα ρθουν στα Δυτικά. Εδώ ισχύει άλλος νόμος. Τις εικόνες της παραλιακής οι προλετάριοι τις ζουν καθημερινά, το πρωί για τη δουλειά, το απόγευμα για το σπίτι.

Παπαγαλάκια θέλετε σκηνές συνωστισμού; Έχουμε άφθονες εδώ. Α…, δεν θέλετε σκηνές αποδώ. Δεν συμφέρει να τις δείξετε! Εδώ η κανονικότητα ισχύει από την πρώτη μέρα του, πώς το είπατε; lockdown; Και πριν το lockdown τα ίδια είχαμε. Γιατί εδώ βγαίνει η υπεραξία. Η οικονομική μηχανή δεν έπρεπε και δεν πρέπει να σταματήσει. Στο κάτω κάτω τι αξία έχουν οι εργάτες; Οι πιο πολλοί είναι αλλοδαποί. Και να πάθουν κάτι ποιός θα τους αναζητήσει; Eξ άλλου τι θα πάθουν; Όλοι τους είναι νέοι και γεροί, τίποτα δεν θα πάθουν!

Να δείτε τι θα πάθετε εσείς αν η επιδημία του κορονοϊού εξαπλωθεί και χτυπήσει το προλεταριάτο. Αν κάποια στιγμή το κοκτέιλ της επιδημίας του κορονοϊού συνδυαστεί με την επιδημία του κλεισίματος των εργοστασίων και χωρίς το «δέλεαρ» των 28 (μάξιμουμ) ευρώ το μεροκάματο, τότε μάλλον πρέπει να φοβάστε. Κι αν στην Ιταλία βρήκανε τη δικαιολογία ότι δεν γνώριζαν για τον κορονοϊό, εσείς γνωρίζετε – και δεν θα υπάρχει συγγνώμη.

Featured Photo Credits:

Dimorsitanos / CC BY-SA