TΡΕΙΣ ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ ΜΙΧΑΗΛ

O Aλαίν Mπαντιού μιλάει για «υφέρπουσα συνενοχή μεταξύ του ελληνικού Κράτους και Χρυσής Αυγής»

Τρία κορυφαία ονόματα της ευρωπαϊκής διανόησης, ο Aλαίν Mπαντιού, ο Tζόρτζιο Aγκάμπεν και ο Eτιέν Mπαλιμπάρ είναι μεταξύ των εκατοντάδων διανοουμένων, συνδικαλιστών και πολιτικών της αριστεράς που έχουν ξεσηκωθεί ενάντια στην παραπομπή σε δίκη του γραμματέα του EEK Σάββα Mιχαήλ και του πρώην πρύτανη του EMΠ κ. Kωνσταντίνου Mουτζούρη.
Tα μηνύματα αλληλεγγύης από τους τρεις φιλοσόφους έχουν ως εξής:

Μήνυμα αλληλεγγύης από τον Αλαίν Μπαντιού
Αγαπητέ φίλε,
Eίμαι ενήμερος για τις νομικές διαδικασίες με τις οποίες ένα είδος υφέρπουσας συνενοχής μεταξύ του ελληνικού Κράτους και της Χρυσής Αυγής προσπαθεί να σου κλείσει το στόμα, για να μην πούμε κάτι χειρότερο.
Αναμφισβήτητα, η Ελλάδα μετατρέπεται σταδιακά σε ευρωπαϊκό εργαστήριο των κατασταλτικών μεθόδων που χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον κατά τη δεκαετία του τριάντα, και στη δική σας χώρα, ευρέως κατά τα χρόνια των Συνταγματαρχών. 
Εκφράζω την ευχή για μια μεγάλη υπερ-εθνική κινητοποίηση που θα καταστήσει με την ευκαιρία αυτή ευρύτερα γνωστό, πρώτον την εκτίμηση και το θαυμασμό που τρέφουμε για σένα, και δεύτερον, πως δεν είμαστε διατεθειμένοι να επιτρέψουμε η κριτική του νεο-ναζισμού και της πολιτικής αδυναμίας των Αρχών, για να μη πω κάτι χειρότερο, απέναντι σε αυτό το ολέθριο ρεύμα, να μετατραπεί, ενάντια σε κάθε λογική, σε αδίκημα που θα τιμωρείται από τα δικαστήρια.
Σ’ ό,τι μ’ αφορά, δηλώνω πως αν πρέπει να υποδείξουμε ενόχους βαθιάς πολιτικής αχρειότητας, θα πρέπει να τους αναζητήσουμε στην πλευρά της Χρυσής Αυγής, και πως αν πρέπει να συγχαρούμε ανθρώπους για τη διορατικότητα και το θάρρος τους, προς την δική σου την πλευρά θα πρέπει να στραφούμε.
Πιστά δικός σου,
Alain Badiou
***

Μήνυμα αλληλεγγύης από τον Τζόρτζιο Αγκάμπεν

Αγαπητέ Σάββα Μιχαήλ-Μάτσα,
νοιώθω περισσότερο από ποτέ κοντά στην Ελλάδα, όπου αποφασίζεται το πεπρωμένο της Ευρώπης και της δημοκρατίας. Για το λόγο αυτό εκφράζω την πλήρη αλληλεγγύη μου.
Giorgio Agamben

***
Μήνυμα αλληλεγγύης από τον Ετιέν Μπαλιμπάρ

Αγαπητέ σύντροφε,
Δε γνωριζόμαστε προσωπικά. Αλλά νομίζω πως ανήκουμε στην ίδια οικογένεια αγωνιστών και γενικότερα, ευρωπαίων δημοκρατών. Μέσω των φίλων μου Β. Σ. και Μίκαελ Λεβί, έλαβα γνώση με απογοήτευση και θυμό, για τη δίκη που στοχεύει εναντίον σας. Ελπίζω πως δε θα καταφέρουν τίποτα, αλλά το γεγονός και μόνο ότι μπορεί να λάβει χώρα [μια τέτοια δίκη] αποτελεί ήδη μια ανησυχητική ένδειξη του τρόπου μέσω του οποίου, στις χώρες μας και ιδιαίτερα στη δική σας, αναπτύσσεται η επίθεση κατά των θεμελιωδών ελευθεριών και των αξιών της χειραφέτησης, στρατολογώντας για να επιτύχει, όλη την άκρα δεξιά νεο-ναζιστική, αντι-σημιτική και ξενοφοβική κίνηση. Σας διαβεβαιώνω για την πλήρη αλληλεγγύη μου. Χάρη στο θάρρος και την ευφυΐα των αγωνιστών και των διανοουμένων, όπως εσείς, θα αναγκάσουμε σε υποχώρηση αυτό το ακόλαστο και θανάσιμο φάντασμα. Καλή τύχη.
Με εκτίμηση
Etienne Balibar
Ομότιμος Καθηγητής, Université de Paris-Ouest Nanterre (Γαλλία)

 

Νέα Προοπτική τεύχος#554# Σάββατο 31 Αυγούστου 2013