Δεν είναι ατύχημα, είναι έγκλημα!
Τρεις εναερίτες, ένας 43χρονος, ένας 45χρονος και ένας 55χρονος, κάηκαν ζωντανοί την ώρα της εργασίας τους. Την Πέμπτη 1 Απρίλη στο χωριό Γυμνό της Εύβοιας, στο Δήμο Ερέτριας, τρεις εργαζόμενοι-μέλη συνεργείου εργολάβου που έκανε έργα της ΔΕΗ χτυπήθηκαν από ηλεκτροφόρα καλώδια και βρήκαν ακαριαίο θάνατο. Ο ένας λαμπάδιασε πάνω στα σύρματα. Οι άλλοι δύο κεραυνοβολήθηκαν ακαριαία. Ένας ακόμα 32χρονος εργαζόμενος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Χαλκίδας σοβαρά τραυματισμένος, ευτυχώς όμως διέφυγε τον κίνδυνο. Φρέσκο αίμα στο βωμό του κέρδους.
Σύμφωνα με πηγές των ΜΜΕ, οι πρώτες «εκτιμήσεις» για το δυστύχημα στην Εύβοια κάνουν λόγο για «ανθρώπινο λάθος». Οι εργαζόμενοι που ανήκαν στην εργολαβία του ΑΚΤΩΡ, είχαν την «ατυχία» να εκτελούν εργασίες μεταφοράς του εναέριου δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ, σε υπόγειες γραμμές. Και εκεί που εργάζονταν, είχε επανέλθει η ηλεκτρική τάση, παρά το γεγονός ότι τα έργα ήταν ακόμα σε εξέλιξη.
Ποια ήταν τα μέτρα ασφάλισης;
Γιατί ήρθε το ρεύμα, πριν να τελειώσουν τις εργασίες;
Το φρικιαστικό γεγονός, σε συνδυασμό με τα παραπάνω εύλογα ερωτήματα, αποκαλύπτει τις τρύπες στα μέτρα ασφαλείας που δημιουργούνται στις εργασίες, όταν υπάρχει «βία», για την γρήγορη εκτέλεσή τους.
Η γρηγορότερη εκτέλεση των έργων, δεν είναι και αυτό ένα ζητούμενο των πολιτικών που προωθήθηκαν και στην ΔΕΗ, για την μείωση του κόστους της εργασίας, ώστε να αυξηθεί το περιθώριο του κέρδους; Η εργολαβοποίηση της ΔΕΗ, την οποία βρήκε και επεκτείνει ο ΔΕΔΔΗΕ, δεν ήταν το «φάρμακο», ενάντια στους εργάτες της ΔΕΗ, που συχνά πυκνά όλοι αυτοί που προώθησαν την ιδιωτικοποίησή της, τους χαρακτήριζαν στα ΜΜΕ «τεμπέληδες του μόνιμου προσωπικού»;
Το να παίρνεις μέτρα ασφαλείας για να εκτελέσεις την οποιαδήποτε εργασία, έχει κόστος, είναι καθυστέρηση, αλλά σώζει ζωές! Για τους εργάτες που εργάζονται είναι απαραίτητα γιατί κοστίζει την ίδια τους την ζωή! Για τους εργοδότες είναι παράπλευρο κόστος, που αν αποφύγουν θα κερδίσουν!
Για την τάξη μας λοιπόν είναι καθαρό πως πρόκειται για έγκλημα. Και αυτοί που έχουν την ευθύνη δεν μπορούν να κρύβονται πίσω από τον υπεύθυνο του εργολάβου και τον μηχανικό του ΔΕΔΔΗΕ, που συνέλαβε η αστυνομία και θα φορτωθούν με βάση τον νόμο την ευθύνη. Ακέραια την ευθύνη στη συνείδηση των εργατών την έχουν όλες οι αστικές κυβερνήσεις, που έχουν διαλύσει κάθε προστασία στην εργασία, νομοθετώντας με αλλεπάλληλα αντεργατικά νομοσχέδια τον σύγχρονο μεσαίωνα. Αντεργατικά νομοσχέδια σαν και αυτό που ετοιμάζει να κατεβάσει για ψήφιση ο πρώην υπουργός ανάπτυξης και νυν εργασίας, Χατζηδάκης.
Η τάξη όμως έχει μνήμη.
Σ. Π.