του Άρη Μαραβά

Πολλές φορές σε ταινίες εμφανίζονται διάφοροι τρελοί στρατηγοί που θέλουν να πατήσουν το κουμπί με τα πυρηνικά. Ένας που μας έρχεται στο μυαλό είναι ο εκπληκτικός Ροντ Στάιγκερ που φωνάζει όλη την ώρα σε ταινία επιστημονικής φαντασίας «εξολοθρεύστε». Ένας άλλος, ο στρατηγός της Πολεμικής Αεροπορίας Ρίπερ, χαρακτήρας από ταινία του 1964, διατάζει την πτέρυγα διοίκησής του να εξαπολύσει πυρηνική επίθεση στη Σοβιετική Ένωση. Μερικές φορές αυτοί οι τύποι δεν φαίνεται να απέχουν πολύ από την πραγματικότητα. Έτσι, στα τέλη Ιανουαρίου ένας εν ενεργεία στρατηγός της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ εξέδωσε υπόμνημα προς τους αξιωματικούς του ότι πρέπει να προετοιμαστούν για… επικείμενο πόλεμο με την  Κίνα.

Ο στρατηγός, ονόματι Μίνιχαν, εποπτεύει περίπου 50.000 μέλη στρατιωτικών πτερύγων. Σε υπόμνημα, που φέρεται να έγραψε, απευθύνθηκε σε όλους τους διοικητές αεροπορικών πτερύγων και άλλους επιχειρησιακούς διοικητές της Πολεμικής Αεροπορίας: “Ελπίζω να κάνω λάθος”, για να συμπληρώσει: “Το ένστικτό μου λέει ότι θα πολεμήσουμε το 2025”. “Οι προεδρικές εκλογές της Ταϊβάν είναι το 2024 και θα προσφέρουν στον Σι μια αφορμή. Οι προεδρικές εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών είναι το 2024 και θα προσφέρουν στον Xi μια αποπροσανατολισμένη Αμερική”, άρα… όπερ έδει δείξε.

Τα σχόλια τού εν λόγω στρατηγού ήταν τόσο τραγελαφικά που την επόμενη ημέρα το Πεντάγωνο αναγκάστηκε να τα ανακαλέσει, δηλώνοντας ότι οι δηλώσεις του στρατηγού “δεν είναι αντιπροσωπευτικές τής άποψης της κυβέρνησης για την Κίνα”. Στην πραγματικότητα όμως τα σχόλια αυτά αντικατοπτρίζουν κυριολεκτικά όχι μόνο την άποψη του Πενταγώνου, αλλά και ολόκληρο το ιμπεριαλιστικό κράτος, και κυρίως τους εταιρικούς προστάτες τους και ιδιαίτερα την πολεμική βιομηχανία.

Επίσης από το παραλήρημα του εν λόγω στρατηγού μαθαίνουμε ότι οι στρατιώτες του θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι… τελικές διαθήκες και τα άλλα έγγραφά τους θα πρέπει να είναι σε… τάξη. Τον Ιανουάριο, επίσης, μια διάσημη (για τον ιμπεριαλισμό) «δεξαμενή σκέψης», υπό την ονομασία Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, δημοσίευσε μια έκθεση με τίτλο “Η πρώτη μάχη του επόμενου πολέμου – η Κινεζική εισβολή στην Ταϊβάν”.

Τι θα συνέβαινε άραγε  αν η Κίνα επιχειρούσε μια εισβολή στην Ταϊβάν; Το εν λόγω ίδρυμα ανέπτυξε ένα παιχνίδι πολέμου(!) για μια κινεζική αμφίβια εισβολή στην Ταϊβάν και το «έτρεξε» 24 φορές!! Στα περισσότερα σενάρια, οι Ηνωμένες Πολιτείες/Ταϊβάν/Ιαπωνία νίκησαν μια συμβατική αμφίβια εισβολή της Κίνας και διατήρησαν μια αυτόνομη Ταϊβάν. Ωστόσο, αυτή η άμυνα είχε υψηλό κόστος. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους έχασαν δεκάδες πλοία, εκατοντάδες αεροσκάφη και δεκάδες χιλιάδες στρατιωτικό προσωπικό. Η Ταϊβάν θα έβλεπε την οικονομία της να καταστρέφεται. Επιπλέον, οι υψηλές απώλειες έβλαψαν την παγκόσμια θέση των ΗΠΑ για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η Κίνα είχε μεγάλες απώλειες και η αποτυχία κατάληψης της Ταϊβάν θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την εξουσία του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Εδώ μπαίνει το ζητούμενο γιατί οι ΗΠΑ να δεχθούν την απώλεια δεκάδων αεροσκαφών και πλοίων, συμπεριλαμβανομένων, όπως αναφέρει η έκθεση, ίσως και δύο αεροπλανοφόρων, και δεκάδων χιλιάδων ζωών νεαρών στρατιωτών, για να μην αναφέρουμε την οικονομική καταστροφή και τις απώλειες ζωών αμάχων σε ολόκληρη την περιοχή; Το έγγραφο αυτό δίνει όντως την απάντηση από τη σκοπιά του Αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν την παγκόσμια ηγεμονία τους, τουλάχιστον… προσωρινά.

Χάρτης της Κίνας και σε κύκλο το νησί Ταϊβάν

Με τις καπιταλιστικές οικονομίες να πλήττονται όλο και βαρύτερα από την κρίση, να υποφέρουν από τεράστια χρέη, ουρανοκατέβατο πληθωρισμό, έναν τεράστιο πόλεμο δι’ αντιπροσώπων με τη Ρωσία και την απειλή μιας σοβαρής οικονομικής ύφεσης, η Wall Street και τα πολιτικά τσιράκια της είναι έτοιμοι να διακινδυνεύσουν έναν πόλεμο με μια πυρηνικά οπλισμένη χώρα μόνο και μόνο για να διατηρήσουν τον έλεγχό τους σε αυτό το παραπαίον σύστημα.

Επίσης η παραπάνω έκθεση περιγράφει και ένα άλλο τεράστιο πρόβλημα για το Πεντάγωνο:

«Η γεωγραφία γενικά ευνοεί την Κίνα στα σχετικά σενάρια. Οι ακτές της Ταϊβάν απέχουν περίπου 160 χιλιόμετρα (100 μίλια) από την ηπειρωτική Κίνα, αλλά περισσότερα από 8.000 χιλιόμετρα (5.000 μίλια) από τη Χονολουλού και 11.000 χιλιόμετρα (6.875 μίλια) από το Σαν Ντιέγκο… Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα περιορίζονταν σε μια χούφτα αεροπορικές βάσεις στον δυτικό Ειρηνικό».

Έτσι, παρά τους 14 εκατομμύρια Κινέζους νεκρούς, κυρίως αμάχους, και την κτηνωδία του  Ιαπωνικού στρατού στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, παρά την 50ετή κατοχή του νησιού της Ταϊβάν από την Ιαπωνία και παρά το ισχυρό ειρηνευτικό κίνημα στην ίδια την Ιαπωνία, η Ουάσιγκτον “έπεισε” το επαναστρατιωτικοποιημένο Ιαπωνικό καθεστώς να συμμετάσχει στον ιμπεριαλιστικό συνασπισμό της εναντίον της Κίνας.

Επίσης, ανακοινώθηκε ότι ο Μπάιντεν “έπεισε” την κυβέρνηση Μάρκος στις Φιλιππίνες να επιτρέψει στις ΗΠΑ να ενισχύσουν και να χρησιμοποιήσουν στρατιωτικές βάσεις σε νησιά στη βόρεια πλευρά του αρχιπελάγους της, πιο κοντά στην Ταϊβάν και την Κίνα. Ο αμερικανικός στρατός εκδιώχθηκε από τις γιγαντιαίες στρατιωτικές βάσεις του το 1991 από την ηγεσία της πρώην αποικίας του. Και το Πεντάγωνο ανοίγει εκ νέου βάσεις στο νησί Γκουάμ του Ειρηνικού σύμφωνα  με το στρατιωτικό ενημερωτικό δελτίο “Task & Purpose”

Αναγνωρίζοντας την απειλή που συνιστά η Κίνα, ο αμερικανικός στρατός έχει αρχίσει να ενισχύει την άμυνά του στο Γκουάμ, όπου το υπουργείο Άμυνας έχει δεσμεύσει περισσότερα από 11 δισεκατομμύρια δολάρια για στρατιωτικές κατασκευές τα επόμενα πέντε χρόνια. Η Υπηρεσία Αντιπυραυλικής Άμυνας φέρεται επίσης να έχει ζητήσει από το Κογκρέσο 539 εκατομμύρια δολάρια για την προστασία του νησιού από κινεζικούς βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους κρουζ, καθώς και από υπερηχητικά όπλα. Φυσικά, οι 160.000 κάτοικοι του Γκουάμ δεν ερωτήθηκαν σχετικά με αυτό. Ο στρατηγός Μίνιχαν στο πολεμικό του σημείωμα περιγράφει πώς ο χρόνος του πολέμου για τις ΗΠΑ εξαρτάται από τις εκλογές που θα διεξαχθούν στο νησί το 2024. Οι πολεμικοί σχεδιαστές του Πενταγώνου και οι προστάτες τους στην πολεμική βιομηχανία δεν θέλουν κανένα “φιλειρηνικό” συναίσθημα  να παρεμποδίσει τα σχέδιά τους για μια καταστροφική σύγκρουση με Κίνα. Και σίγουρα δεν θέλουν καμία αντίθεση από τους εργαζόμενους και τους καταπιεσμένους εκεί και ανά την υφήλιο, οι οποίοι δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από αυτή την επαπειλούμενη σύγκρουση, πέρα από νεκρούς.