Ο Μπέος φτιάχνει εργοστάσιο με προδιαγραφές καύσης σκουπιδιών για την ΑΓΕΤ

Συγκέντρωση – Διαδήλωση: Βόλος, πλατεία Ελευθερίας, 13/6/2023, 7:00 μ.μ.

Τρία χρόνια συμπληρώνονται από τη μεγάλη κινητοποίηση κατά της καύσης σκουπιδιών στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ-LAFARGE στην Αγριά του Βόλου. Η κινητοποίηση είχε ξεκινήσει στις 13/6/2020 από το νοσοκομείο του Βόλου και κατέληξε στην πύλη του εργοστασίου με κεντρικό αίτημα “Να φύγει η Lafarge να ζήσουμε εμείς” ξεπερνώντας τα όρια ενός περιβαλλοντικού προβλήματος και τα όρια διαχείρισής του εντός του συστήματος.

Η κινητοποίηση έθεσε επί τάπητος το αίτημα να φύγει το εργοστάσιο από τον οικιστικό ιστό της πόλης, αίτημα δεκαετιών που προβλέπεται και από τον πολεοδομικό σχεδιασμό της πόλης ξαναβγήκε στην επιφάνεια μετά από σκληρούς αγώνες τάσεων που ακολουθούσαν μια μίνιμουμ πολιτική γραμμή στην οποία συμφωνούμε όλοι/ες “ Όχι στην καύση σκουπιδιών” αλλά δεν είναι αρκετή για να νικήσει.

Οι γραμμές αντίστασης που περιστρέφονταν γύρω από μετρήσεις, ποιότητα του καύσιμου υλικού αλλά και η “αντιστασιακή” γραμμή Μπέου και Αγοραστού αποδείχτηκε ένα περίτεχνο σχέδιο που έφερε τη δημοτική αρχή, την περιφέρεια, την κυβέρνηση και την ΑΓΕΤ στο τραπέζι των συζητήσεων ώστε να προωθηθεί η κατασκευή εργοστασίου παραγωγής SRF από τη δημοτική αρχή, την υπογραφή της περιφέρειας και τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ και της ΕΕ που να πληροί τις προδιαγραφές καύσης σκουπιδιών από την Lafarge.

Η αγωνία των κατοίκων για την πόλη πρωταθλητή του καρκίνου διασκεδάστηκε και με την “αντίσταση” των εκλεγμένων βουλευτών τόσο των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της ΝΔ που μπορούσαν να συζητούν τοπικά κατά της καύσης σκουπιδιών και να ψηφίζουν τα αντίστοιχα νομοσχέδια προώθησης των αδειοδοτήσεων και των αντι-περιβαλλοντικών νομοσχεδίων.

Η καταστολή της πιο δυναμικής κινητοποίησης πριν τρία χρόνια άφησε πίσω της δεκάδες τραυματίες, νεκρό το Βασίλη Μάγγο, συλληφθέντες και μια ντουζίνα αγωνιστές τυλιγμένους με διάφορες κατηγορίες από τους έχοντες το μονοπώλιο της κρατικής βίας που δρουν ως εταιρεία security των πολυεθνικών ομίλων. Η καταστολή και ο περιορισμός είναι η μοναδική απάντηση κάθε διαμαρτυρίας που ξεφεύγει από τα όρια των νόμων που διευκολύνουν τη λειτουργία των καπιταλιστικών επιχειρήσεων με στόχο τόσο τον εγκλωβισμό και ομηρεία αγωνιστών στις νομικές περιπέτειες αλλά και στον εκφοβισμό χιλιάδων άλλων για παραδειγματισμό προς αποφυγήν πολιτικών και κοινωνικών διεκδικήσεων.

Το κίνημα του Βόλου και η προσπάθειες πανελλαδικού συντονισμού των μαχόμενων κινημάτων έχουν οδηγήσει να καταρρεύσει η απόπειρα συγκάλυψης του ξυλοδαρμού και βασανισμού του Βασίλη Μάγγου με τη δίκη που είχε σκοπό να ρίξει τους διώκτες του στα μαλακά. Νέες έρευνες έχουν παραγγελθεί για πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα. Πρόσφατα αθωώθηκε ο φοιτητής ΘΣ που είχε συλληφθεί από τους αστυνομικούς με ψευδείς κατηγορίες. Ανάλογη τύχη θα έχουν και οι κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί σε άλλους αγωνιστές και η δίκη τους θα γίνει τον Φλεβάρη 2024.

Η πρωτιά των “αρίστων” της ΝΔ στις πρόσφατες εκλογές, οι αγκαλιές και τα φιλιά Μπέου με τον Μητσοτάκη, ο Πόντιος Πιλάτος Αγοραστός ως περιφερειάρχης, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η εξυπηρέτηση των πολυεθνικών ομίλων θα προωθηθεί με μεγαλύτερη ταχύτητα, αντιστρόφως ανάλογη με τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών.

Τρία χρόνια μετά δεν είναι μόνο η καύση σκουπιδιών από τη ΑΓΕΤ-LAFARGE που ταλανίζει την περιοχής μας. Γίνεται ο διαγωνισμός από τον Μπέο για την κατασκευή του εργοστασίου σκουπιδιών, χωροθετείται η κατασκευή πλωτής εξέδρας μεταφόρτωσης υγροποιημένου αερίου (LNG) μέσα στον Παγασητικό, ανεμογεννήτριες πρόκειται να τοποθετηθούν στο νότιο Πήλιο και νέα ναυτική βάση χωροθετείται στην περιοχή του Αλμυρού για να συμπληρώσει το παζλ της πολεμικής προετοιμασίας του ΝΑΤΟ κατά των λαών.

Τρία χρόνια μετά, όλα τα πολιτικά και κοινωνικά μέτωπα παραμένουν ενεργά και πρόκειται να εκραγούν σαν ηφαίστειο. Τα περιβαλλοντικά ζητήματα συμπλέκονται με τον πόλεμο, την ενεργειακή κρίση, τον πληθωρισμό και τη φτώχεια. Ο εργαζόμενος και άνεργος πληθυσμός δεν έχει άλλη επιλογή από το να συνεχίσει τον αγώνα σε όλα τα μέτωπα.

Δεν μπορούμε να ανασάνουμε μέσα στον καπιταλισμό

Να φύγει η ΑΓΕΤ-LAFARGE να ζήσουμε εμείς

Να παραπεμφθούν και να καταδικαστούν όλοι οι αστυνομικοί για τον βασανισμό του Βασίλη Μάγγου

Να αθωωθούν όλοι οι διωκόμενοι αγωνιστές.

Να αγωνιστούμε, να αντισταθούμε, να νικήσουμε!

29/5/2023

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΒΟΛΟΥ