Β’ γύρος των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών
NIKHTHΣ H… AΠOXH
Στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών σύμφωνα με την τρέχουσα αφήγηση της ΝΔ, αλλά και άλλων, επιβεβαιώθηκαν απλώς οι δυναμικές του Α’ γύρου καθώς και των ευρωεκλογών.
Σύμφωνα με αυτή την ανάγνωση, η ΝΔ ολοκληρώνει την νίκη της με σαρωτικό τρόπο καθώς κυριαρχεί στις 12 από τις 13 περιφέρειες, χάνοντας μόνο την Κρήτη από τον πρώτο γύρο από τον νυν περιφερειάρχη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που υποστηρίχτηκε και από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ωστόσο να δούμε ότι στην περιφέρεια του ΒΑ Αιγαίου η επίσημη υποψηφιότητα της Χρ. Καλογήρου έχασε από την αντάρτικη και πιο ακροδεξιάς ρητορικής, υποψηφιότητα του Μουτζούρη. Ίσως εδώ αποκτάει νόημα η απόσυρση της ΧΑ από τον Α’ γύρο κιόλας καθώς φαίνεται πως ο Μιχαλολιακος έδρασε ως λαγός άλλων μηχανισμών ξεπουλώντας την ίδια του την οργάνωση εκεί που θα περίμενε να καρπωθεί την δράση της στο προσφυγικό τα τελευταία χρόνια.
Ταυτόχρονα η ΝΔ καταφέρνει να νικήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στις συμβολικές μάχες της Περιφέρειας Αττικής και στο δήμο Αθήνας. Ειδικά στην περίπτωση της Αττικής ήταν τέτοια η λαϊκή αποστροφή του κόσμου απέναντι στην κυβερνητική υποψήφια Ρένα Δούρου που επικράτησε ο πλέον άθλιος παλιάτσος που κατέβαινε απέναντι της, το «Χρυσό παιδί» της ΝΔ, Πατούλης.
Ειπώθηκε χαρακτηριστικά ότι αν απέναντι στην υποψηφιότητα από την μια μεριά, εκείνης που καλώς ή κακώς χρεώθηκε τις τραγωδίες στο Μάτι και την Μάνδρα, κατέβαινε ακόμη και ένα…. χρυσό λαμπατέρ αντίκα από το σαλόνι της οικογένειας Πατούλη, θα νικούσε…
Επιπλέον σε μια σειρά ακόμη δήμων έχουμε το φαινόμενο να νικάνε οι υποψήφιοι που εκφράζουν με τον πιο χυδαίο και απροκάλυπτο τρόπο τα τοπικά και ευρύτερα επιχειρηματικά συμφέροντα, ακόμη και όσα είναι… «οριακής νομιμότητας».
Έτσι π.χ. στον Πειραιά, και οι δύο συνδυασμοί που διεκδίκησαν τον δήμο στον β’ γύρο ήταν του… Μαρινάκη. Ο ένας του Μώραλη (ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ) είναι ο επίσημος και ο άλλος της ΝΔ είναι με στελέχη και υποψήφιους που επέβαλλε ο Μαρινάκης στη ΝΔ, της οποίας χρηματοδοτεί και το ενοίκιο των γραφείων της, που αρχικά ήθελε να κατεβάσει άλλον.
Στη Νέα Φιλαδέλφεια-Νέα Χαλκηδόνα, ο δήμος πάει στην… ΠΑΕ ΑΕΚ του Δημήτρη Μελισσανίδη με 55% επί των ψηφισάντων, που πήρε ο εκλεκτός του, ηθοποιός Ι. Βούρος που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ αφού πιο πριν είχε αποτύχει ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Λύσανδρος Γεωργαμλής. Μηχανάκια με χούλιγκαν της ΑΕΚ έκαναν μοτοπορεία στο κέντρο της πόλης με συνθήματα κατά του απερχόμενου δημάρχου Βασιλόπουλου, αν και το θέμα του γηπέδου έχει κλείσει οριστικά και έχει δρομολογηθεί με απόφαση κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και Περιφέρειας – Δούρου.
Στη Θεσσαλονίκη ο επίσημος της ΝΔ, Ταχιάος, πήγε από τις 27 χιλ. ψήφους του Α’ γύρου στις 29 χιλ. ενώ ο “αντάρτης” Ζέρβας, που προέρχεται από τον… ΠΑΟΚ και ήταν η δεύτερη επιλογή του Ιβάν Σαββίδη μετά τον Ορφανό που είχε μείνει έξω για λίγες ψήφους, από τις 18 χιλ. ψήφους του Α’ γύρου πάει στις 59 χιλ. ψήφους κάνοντας την πιο θεαματική ανατροπή. Ο Ταχιάος πλήρωσε τόσο την ταύτισή του με τον Παπαγεωργόπουλο αλλά και τις φανατικές φιλο-Αρειανές και αντι-ΠΑΟΚτσήδικες τοποθετήσεις του προεκλογικά. Προφανώς ο Ιβάν κάνει επίδειξη δύναμης στον Μαρινάκη και τον Μελισσανίδη.
Σηματοδοτεί ωστόσο η άνετη επικράτηση της ΝΔ και των ποικίλων επιχειρηματικών συμφερόντων, μια μαζική μετατόπιση ψήφων προς τα δεξιά; Όχι, κατηγορηματικά όχι. Σαφώς ένα μικρό κομμάτι της μεσαίας κυρίως τάξης στράφηκε προς τα εκεί. Κάτι που είδαμε και στον πρώτο γύρο αλλά, κυρίως, στις ευρωεκλογές.
Παρόλα αυτά ορισμένα βασικά στοιχεία της εκλογικής μάχης στον β’ γύρο δείχνουν ότι -μαζί με αυτή την υπαρκτή τάση– σημειώθηκε κυρίως μια τεράστια και μαζική αποστροφή του κόσμου απέναντι στους υποψηφίους του β’ γύρου που εκφράστηκε με την μαζική αποχή, το άκυρο και το λευκό.
Έτσι έχουμε:
Περιφερειακές στο σύνολο της χώρας: αποχή 58,2%, άκυρα-λευκά 8,1%.
Δημοτικές στο σύνολο της χώρας: αποχή 55,2%, άκυρα-λευκά 4,5%.
Περιφέρεια Αττικής: αποχή 58,5%, άκυρα-λευκά 8,7%.
Δήμος Αθήνας: αποχή 66,6%, άκυρα-λευκά 5,5%.
Δήμος Πειραιά: αποχή 65,5%, άκυρα-λευκά 9,1%.
Δήμος Θεσσαλονίκης: αποχή 62,5%, άκυρα-λευκά 4%.
Στο δήμο της Αθήνας, με πληθυσμό 664.046 κατοίκων, δήμαρχός της εκλέχτηκε με 96 χιλιάδες ψήφους ο Μπακογιάννης, πρώην νομάρχης Ευρυτανίας, ο έκτος της γενιάς των Μητσοτάκηδων που κυβερνάνε την χώρα από το 1872…
Αλλά και στις άλλες περιπτώσεις που αναφέραμε οι επιτυχίες των εκλεγμένων αρχόντων είναι πολύ πιο μικρές από όσο δείχνουν:
Η συμμετοχή στο δήμο Πειραιά είναι μόλις στο 34,5%.
Στη Νέα Φιλαδέλφεια-Νέα Χαλκηδόνα, είναι στο 47%.
Στη Θεσσαλονίκη η συμμετοχή άγγιξε το 37%.
Στην περιφέρεια του ΒΑ Αιγαίου που προαναφέρθηκε, η συμμετοχή στον β’ γύρο ήταν η μικρότερη από κάθε άλλη περιφέρεια με μόλις 33%.
Σε ό,τι αφορά τις υποψηφιότητες του ΚΚΕ που είχαν περάσει στον β’ γύρο (και που το ΕΕΚ καλούσε σε κριτική υποστήριξη):
Έχει σημασία ότι το 71% του Πελετίδη στην Πάτρα, βγήκε με σχετικά μεγάλη συμμετοχή καθώς σε αντίθεση με το τι γίνεται σ’ όλους τους άλλους μεγάλους δήμους, εκεί ψήφισε κάτι παραπάνω από το 50%.
Αλλά αυτή η επιτυχία του υποψήφιου του ΚΚΕ, έρχεται σε 2η μοίρα όταν χάνει, (δυστυχώς από τα δεξιά του), τους άλλους δήμους τους οποίους διεκδικούσε:
– με σχετικά μικρή διαφορά σε Πετρούπολη, Καισαριανή, Χαϊδάρι όπου οι υποψήφιοι του ΚΚΕ ανέβηκαν σε ψήφους και ποσοστά στον Α’ γύρο, πιο πάνω από το αντίστοιχο αποτέλεσμα του 2014 αλλά βρήκαν απέναντί τους έναν πιο δυνατό και μεγάλο συνασπισμό τοπικών επιχειρηματικών συμφερόντων και δεν κατάφεραν να πετύχουν τις ανατροπές που είχαν πετύχει στον Β’ γύρο το 2014 χάνοντας και τους 3 δήμους
– με πολύ μεγάλη διαφορά την Ικαρία μετά από πολλές συνεχόμενες θητείες και φθορά που του προκάλεσε πτώση μεγάλη (και που βλακωδώς και μυωπικά η σταλινική ηγεσία του ΚΚΕ την αποδίδει στα πενιχρά ποσοστά της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς).
Τέλος, στα αξιοσημείωτα του β’ γύρου και συμβολικής σημασίας επίσης, είναι η νίκη του Εβραίου Ρωμανιώτη γιατρού Μωυσή Ελισάφ στα Ιωάννινα που στηρίχτηκε από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, έναντι του εκλεκτού της ΝΔ. Σε μια πόλη δηλαδή που εξοντώθηκε το 95% του εβραϊκού της στοιχείου στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής με την συνεργασία ντόπιων δωσίλογων που οικειοποιήθηκαν τις εβραϊκές περιουσίες. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μπορεί κανείς να περιμένει μια φιλολαϊκή πολιτική σε αυτόν τον δήμο από έναν υποψήφιο που και αυτός έχει τοποθετηθεί υπέρ του προγράμματος εξορύξεων στην Ήπειρο.
Γ. Χλ.