του Αλέξη Χαλβατζή

Λέγεται πολλές φορές ότι μια φωτογραφία ισούται με χίλιες λέξεις, αυτό ακριβώς συνέβη στο Βέλγιο το Σάββατο στις 16/5 όταν σε επίσκεψη της πρωθυπουργού της χώρας Σοφί Βιλμές στο νοσοκομείο Saint Pierre των Βρυξελλών το υγειονομικό προσωπικό στάθηκε στις δύο άκρες του δρόμου στον περίβολο  του ιδρύματος και όταν αυτοκίνητο που τη μετέφερε πλησίαζε της γύρισαν την πλάτη. Με αυτόν τον τρόπο οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε μία συμβολική κίνηση απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ασκεί η  βελγική  κυβέρνηση σε ό,τι έχει να κάνει με το σύστημα υγείας. Τα προβλήματα -διογκωμένα σε αυτήν την περίοδο πανδημίας του Covid-19- είναι γνωστά και υπάρχουν σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δυστυχώς όχι μόνο: υποστελέχωση των μονάδων υγείας, πολύ χαμηλού επιπέδου χρηματοδότηση κ.τ.λ.

Την κατάσταση περιγράφει με γλαφυρό τρόπο ένας νοσηλευτής στο κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTBF: «Οι πολιτικοί μάς γυρίζουν την πλάτη συνεχώς μπροστά στις εκκλήσεις μας για βοήθεια. Οι ομάδες είναι υποστελεχωμένες και το ποσοστό υπερκόπωσης το αποδεικνύει.» Κάπως έτσι η προσπάθεια της κυβέρνησης του Βελγίου να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά την κρίση του κορονοιού και να κερδίσει τα όποια πολιτικά οφέλη κατέληξε άκαρπη.

Σημαντικό σε αυτό το σημείο είναι να αναφερθεί ότι το Βέλγιο είναι η χώρα με τους περισσότερους κατά κεφαλήν θανάτους στον κόσμο από την πανδημία. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 56.215  και οι θάνατοι 9.178. Κατά το μήνα Απρίλιο τα ποσοστά  θνησιμότητας έφτασαν  στα επίπεδα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου τόσο σε απόλυτους αριθμούς όσο και σε σχέση με τον αριθμό των κατοίκων .