Βεβήλωση του Μνημείου Ολοκαυτώματος της Καστοριάς

Βεβήλωση του Μνημείου Ολοκαυτώματος της Καστοριάς

Πριν φύγει το 2018, ανήμερα της γιορτής των Χριστουγέννων, οι ναζί έκαναν ξανά την εμφάνισή τους, βεβηλώνοντας αυτή τη φορά το Μνημείο του Ολοκαυτώματος της Καστοριάς.

Το Μνημείο έχει κατασκευαστεί προς τιμήν των 1.000 Εβραίων κατοίκων της Καστοριάς, οι οποίοι εξοντώθηκαν μαζικά από τους ναζί, όταν τον Μάρτιο του 1944, μεταφέρθηκαν στο στρατόπεδο του θανάτου Άουσβιτς- Μπίρκεναου.

Οι ναζί βεβηλωτές, αφού πρώτα χάραξαν ναζιστικά σύμβολα πάνω στο Μνημείο, μουτζούρωσαν τελικά και τις δύο όψεις της μαρμάρινης πλάκας, πιστεύοντας πως έτσι θα σβήσουν από την συλλογική μνήμη το έγκλημα που οι ιδεολογικοί προπάτορές τους διέπραξαν κατά του Εβραϊκού λαού.

Αντώνης Φουντούλης

* Λόγω τυπογραφικού λάθους, το άρθρο “Βεβήλωση του Μνημείου του Ολοκαυτώματος”, σελίδα 13, αριθμός φύλλου 680, ημερομηνία Σάββατο 22 Δεκεμβρίου, αναδημοσιεύεται στη σωστή του μορφή.

Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018, για τέταρτη συνεχή φορά εντός του 2018, το Μνημείο του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη, βανδαλίστηκε από ναζιστές, οι οποίοι χάραξαν τη σβάστικα, αφήνοντας το αποτύπωμα του θανάτου, το οποίο συμβολίζει το μεγαλύτερο έγκλημα που διαπράχθηκε ποτέ από την ανθρωπότητα.

Το γλυπτό του Μνημείου παριστάνει την Μενορά (επτάφωτο λυχνία), μέσα από ένα πλέγμα ανθρώπινων σωμάτων και βρίσκεται στην πλατεία Ελευθερίας, όπου οι ναζί συγκέντρωσαν τους Εβραίους το 1942, βασανίζοντας και ξεφτιλίζοντας τους, ενώ ο ελληνορθόδοξος πληθυσμός της πόλης είχε μαζευτεί για να απολαύσει το θέαμα, τρώγοντας ηλιόσπορους και γλεντώντας με τα καψώνια που υποχρέωναν οι ναζί τους Εβραίους.

Σε όλους τους ναζί του σήμερα, που νοσταλγούν τα εγκλήματα που έκαναν οι ναζί του παρελθόντος πάνω στον Εβραϊκό λαό, έχουμε να πούμε ένα πράγμα:
ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ!

Αντώνης Φουντούλης