του Θόδωρου Κουτσουμπού

Για μια ακόμη φορά το αντιεβραϊκό ρατσιστικό μίσος εκφράστηκε στη Λάρισα, με τη βεβήλωση του μνημείου του Ολοκαυτώματος και της συναγωγής της πόλης.

Η βεβήλωση έγινε την περασμένη Πέμπτη 3/12/2020, αλλά ο δράστης αυτή τη φορά εντοπίστηκε και συνελήφθη σε χωριό του δήμου Τεμπών.

Όπως καταγγέλλει η Ισραηλιτική Κοινότητα Λάρισας το απόγευμα της Πέμπτης 3/12/2020 στις 16:00, ένας ρασοφόρος μέσης ηλικίας βεβήλωσε το Μνημείο Θυμάτων Ολοκαυτώματος στην πόλη. Κρατώντας μπροστά στο σώμα του μια θρησκευτική εικόνα, σχημάτισε με μαύρο σπρέυ το σύμβολο της φράσης «Ιησούς Χριστός Νικά». Στη συνέχεια σχεδίασε δύο φορές ακόμα το ίδιο σύμβολο στον τοίχο του περίβολου της Συναγωγής, που βρίσκεται αυτή την εποχή σε στάδιο αναστήλωσης.

Με ανακοίνωσή του το ΚΙΣ επισημαίνει ότι οι ιερόσυλοι αποτύπωσαν το αντιεβραϊκό τους μίσος στην εξωτερική πρόσοψη της Συναγωγής Λάρισας, καθώς και στο μνημείο του Ολοκαυτώματος, εκφράζοντας την απαξίωσή τους για την ιερότητα των χώρων και καταπατώντας τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Δικογραφία σχηματίστηκε από την υποδιεύθυνση ασφάλειας Λάρισας, σε βάρος ενός ατόμου, του οποίου τα στοιχεία δεν δίνονται, για πρόκληση φθορών στο μνημείο και στον περίβολο της Ισραηλιτικής Κοινότητας της Λάρισας.

Ο δράστης εντοπίστηκε από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Τεμπών το Σάββατο το πρωί στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Τεμπών και στην κατοχή του βρέθηκαν δύο σπρέι, τα οποία κατασχέθηκαν.

Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας με την επιβαρυντική περίσταση του εγκλήματος με ρατσιστικά χαρακτηριστικά και της παράβασης του νόμου περί ρατσισμού.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Λάρισας, ενώ την προανάκριση διενεργεί η υποδιεύθυνση ασφάλειας Λάρισας.

Ας σημειωθεί ότι η Ισραηλίτικη Κοινότητα Λάρισας (ΙΚΛ) έχει ιστορία 1900 χρόνων! Όταν απελευθερώθηκε η Λάρισα από τον τουρκικό ζυγό, το 1881, εκ των 13.000 κατοίκων της πόλης οι 2.200 ήταν Εβραίοι. Πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη φασιστική κατοχή της Ελλάδας η ΙΚΛ αριθμούσε 1120 άτομα. Οι Λαρισινοί Εβραίοι πολέμησαν τους κατακτητές και 13 από αυτούς έπεσαν σε μάχες (4 στο Αλβανικό μέτωπο και 9 σε μάχες εναντίον των Γερμανών), ενώ 7 υπήρξαν θύματα του σφοδρού βομβαρδισμού της Λάρισας από εχθρικά αεροπλάνα στις 21/12/1940.

Η μεγάλη καταστροφή της Κοινότητας σημειώθηκε τα χαράματα της 24ης Μαρτίου 1944, όταν ο γερμανικός ναζιστικός στρατός, με τη βοήθεια ντόπιων (“Ελλήνων”) συνεργατών τους, περικύκλωσαν την εβραϊκή συνοικία των Έξι Δρόμων, μπήκαν στα εβραϊκά σπίτια και έβγαλαν έξω βίαια όλους τους ενοίκους τους. Μέσα σε μια ώρα συνέλαβαν 243 Εβραίους κάθε ηλικίας, φύλου, κοινωνικής θέσης και οικονομικού επιπέδου. Μετά από ολιγοήμερη κράτηση σε ένα πρόχειρο στρατόπεδο, μαζί με ομόθρησκούς τους από άλλες πόλεις, τους επιβίβασαν βίαια σε κλειστά φορτηγά βαγόνια τρένου και τους οδηγήθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα θανάτου. Η Κοινότητα Λάρισας, μέσα σε μία μόνο μέρα έχασε το 36% του πληθυσμού της. Σώθηκαν όσοι είχαν καταφύγει σε γύρο ορεινά χωριά για να σωθούν ή είχαν ενταχθεί στο αντάρτικο. Την ίδια στιγμή που οι ναζί τους απήγαγαν τους Λαρισινούς Εβραίους για τα στρατόπεδα θανάτου, ντόπιοι υπάνθρωποι –εδώ ταιριάζει η λέξη-, λεηλατούσαν τα σπίτια, τα μαγαζιά τους και όλα τα υπάρχοντά τους καθώς και τα κοινοτικά ιδρύματα.

Φαίνεται πως και σήμερα οι οπαδοί του Χιτλερισμού, απόγονοι των διαγουμιστών των ισραηλινών περιουσιών, διατηρούν ακόμη το αντισημιτικό τους μίσος.

Η πάλη ενάντια στους νοσταλγούς του ναζισμού και τον περιρρέοντα αντισημιτισμό είναι καθήκον όλων των ανθρώπων αλλά πρωτίστως του εργατικού κινήματος.