Ο Μητσοτάκης κάνει τεμενάδες στον Ερντογάν ρίχνοντας ξύλο στους αριστερούς αγωνιστές

του Θόδωρου Κουτσουμπού

Με χημικά, γκλομπς και συλλήψεις αντιμετώπισε η αστυνομία και τα ΜΑΤ την πορεία αλληλεγγύης στους πολιτικούς κρατούμενους σε Τουρκία και Κουρδιστάν που οργανώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 25 Σεπτεμβρίου. Τέτοιες πορείες, προς την Τουρκική πρεσβεία, οργανώνονται από την επιτροπή αλληλεγγύης σχεδόν κάθε Παρασκευή εδώ και πολλούς μήνες, ιδίως μετά τις απεργίες πείνας που οδήγησαν στον θάνατο αγωνιστές του κινήματος, αγωνιστές μέλη του μουσικού συγκροτήματος Yorum και δικηγόρους υπεράσπισης. Κανένα επεισόδιο δεν υπήρχε στις δεκάδες πορείες διαμαρτυρίας στην τουρκική παιδεία. Ούτε υπήρξε κάποια αφορμή τώρα.

Όμως, τώρα, (Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου) η τακτική της αστυνομίας άλλαξε. Πριν καν ξεκινήσουν από την πλατεία Συντάγματος προς την τουρκική πρεσβεία οι διαδηλωτές δέχθηκαν άγρια επίθεση. Τι άλλαξε; Προφανώς, οι μυστικές συζητήσεις Μητσοτάκη-Ερντογάν. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ρίχνει ξύλο και συλλαμβάνει Τούρκους (και Έλληνες συμπαραστάτες) αριστερούς αντίπαλους του καθεστώτος Ερντογάν σε μια κίνηση «καλής θέλησης» στον «Σουλτάνο» της Τουρκίας. Θυμίζουμε ότι αυτή η τακτική των ελληνικών κυβερνήσεων είναι μάλλον συνήθης. Το προηγούμενο συμβάν ήταν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Την παραμονή της επίσκεψης του Ερντογάν στην Αθήνα, ο Τσίπρας και η αστυνομία συνέλαβαν μέλη της επιτροπής αλληλεγγύης και τους κατηγόρησαν ότι τάχα ετοίμαζαν απόπειρα δολοφονίας του Ερντογάν, και άλλα ευφάνταστα. Αγωνιστές συνελήφθησαν, ρίχθηκαν επί μήνες στις φυλακές για να αθωωθούν όταν έγινε η δίκη! Είχαμε γράψει τότε ότι ο Τσίπρας έδωσε πεσκέσι στον Ερντογάν το κεφάλι των Τούρκων αριστερών αγωνιστών… Τώρα είναι η σειρά του Μητσοτάκη να κάνει τεμενάδες στον Ερντογάν. Η ελληνική μπουρζουαζία πάντα δειλή, δουλοπρεπής, κουτοπόνηρη και μοιραία, νομίζει ότι έτσι κάνει εξωτερική πολιτική. Θα θέλαμε να γράψουμε «ντροπή!», αλλά για τέτοια ανδρείκελα δεν αξίζει η λέξη.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ

Με ανακοίνωσή της για την αστυνομική επίθεση, η επιτροπή Αλληλεγγύης και το Λαϊκό Μέτωπο Ελλάδας περιγράφει τα γεγονότα:

Σήμερα 25 Σεπτεμβρίου στις 19:00 και ενώ το πλήθος 150 ατόμων ξεκινούσε από την πλατεία Συντάγματος, η αστυνομία μας περικύκλωσε και επιτέθηκε με δακρυγόνα και γκλοπς, χωρίζοντάς μας σε δύο τμήματα.

Συνελήφθησαν βίαια και κρατούνται ο Μπαρίς Ερκούς (για τον οποίο έγινε γνωστό ότι έχει μώλωπες σε όλο το σώμα), ο Μέτιν Τίκτας, ο Σελάλ Ακγκούν, ο Χασάν Φάρσακ, ο Χουσεΐν Τσακίλ, η Σοφία και η Κωνσταντίνα. Όλοι οι συλληφθέντες ξυλοκοπήθηκαν από τους αστυνομικούς. Πολλοί από τους συμμετέχοντες στην πορεία τραυματίστηκαν από τις επιθέσεις, όπως ο Τζελάλ Απκιούν, στο πρόσωπο του οποίου εξερράγη δακρυγόνο!

Οι συλληφθέντες προς το παρόν κρατούνται στο αστυνομικό τμήμα. Η ελληνική κυβέρνηση συνεργαζόμενη με το κράτος της Τουρκίας επιτίθεται στους επαναστάτες. Είναι ανέντιμο οι αγωνιστές να βασανίζονται. Η αξιοπρέπεια μας δεν πτοείται από τα βασανιστήρια.

Ζήτω η Αντίσταση!

Όλοι αύριο Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου στις 11:00 στα δικαστήρια της Ευελπίδων.

Λαϊκό Μέτωπο Ελλάδας