ΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΣΑΟΥΔΑΡΑΒΙΑ “ΒΛΗΜΑΤΑ” ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ….

ΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΣΑΟΥΔΑΡΑΒΙΑ  “ΒΛΗΜΑΤΑ” ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ….

ΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΣΑΟΥΔΑΡΑΒΙΑ

“ΒΛΗΜΑΤΑ” ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ….

 

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΩΣ ΚΑΘΕΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΜΠΙΖΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

 

Ένας ψηλός και απροσπέλαστος φράχτης χωρίζει στην προβλήτα του Σκαραμαγκά το στρατόπεδο «φιλοξενίας» προσφύγων με τα δεκάδες κοντέϊνερς, από τον υπόλοιπο «επιχειρησιακό» χώρο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Τα Ναυπηγεία, που εποπτεύονται από το Πολεμικό Ναυτικό στο οποίο ανήκει και όλη η ακτογραμμή από τo στρατόπεδο Παλάσκα μέχρι και την παλιά παραλία του Σκαραμαγκά, εκεί που μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 70 έκαναν μπάνιο οι Χαϊδαριώτες, παραχώρησαν με απόφαση του Π.Ν., μια προβλήτα με σκοπό να στεγαστεί εκεί το στρατόπεδο των προσφύγων από τις αρχές του 2016.

Εκεί διαμένουν πάνω από 2 χιλιάδες πρόσφυγες, στην συντριπτική τους πλειοψηφία Σύριοι και Κούρδοι, κυνηγημένοι από τον πόλεμο. Ανάμεσά τους και μια χούφτα πρόσφυγες από την Υεμένη, από τους ελάχιστους «τυχερούς» που κατάφεραν να βρουν τρόπο να κάνουν το ταξίδι από την πάμφτωχη αυτή χώρα, και να ενωθούν με το μεγάλο ρεύμα των προσφυγικών ροών.

Από την άλλη μεριά του φράχτη, οι προβλήτες των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά: Η εταιρεία που αγόρασε το 2010 το 75% των μετοχών, είναι η εταιρεία του κράτους των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Abu Dhabi MAR Group. Μια απόφαση εξαγοράς, τότε που υπαγορεύθηκε αφενός από την χρεοκοπία της χώρας, όταν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πουλούσαν κυριολεκτικά τα «ασημικά» του σπιτιού για να πληρώνουν δάνεια, και από την άλλη από την στρατηγική επιλογή να συνεχίσουν την λειτουργία των Ναυπηγείων ως των βασικών Ναυπηγείων που επισκευάζονται, κατασκευάζονται, ανανεώνονται πλοία του ΝΑΤΟ.

Μαζί με το Ναυπηγείο, όμως, τα Εμιράτα πήραν και μια προίκα: την υποχρέωση να τελειώσει το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των υποβρυχίων και των φρεγατών του ελληνικού στόλου, που οι Γερμανοί προκάτοχοι της Thyssen-Krupp, είχαν τινάξει στον αέρα εξαιτίας των άθλιων συμβάσεων του Τσοχατζόπουλου την προηγούμενη δεκαετία. Ήταν επί υπουργίας Μεϊμαράκη στο ΥΕΘΑ που είχε δρομολογηθεί η συμφωνία: τα ναυπηγεία αντί πινακίου φακής αλλά με την υποχρέωση να τελειώσει η διαδικασία της ανανέωσης του στόλου με προσυμφωνημένο κοστολόγιο. Σε περίπτωση αυξομείωσης των τιμών κόστους, Ελλάδα και Εμιράτα, «θα τα έβρισκαν κάποια στιγμή με καλή θέληση» όπως κυκλοφόρησε σε δημοσιογραφικούς κύκλους.

Πολύ πιθανόν «αυτή η στιγμή με καλή θέληση» να ήρθε τώρα με αφορμή την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία.

Μια λεπτομέρεια που χάθηκε μέσα στον ορυμαγδό αποκαλύψεων ήταν αυτή που ήρθε στο φως της δημοσιότητας όπου ο διαβόητος μεσάζοντας-broker Β. Παπαδόπουλος για τον οποίο η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ξεσήκωσαν τον κόσμο φάνηκε πως τελικά εκπροσωπεί εκτός από το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, και αυτό των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Συνεπώς μια εικασία που παίζει πολύ γερά τις τελευταίες μέρες, είναι ότι τελικά τα επιπλέον 200 χιλιάδες βλήματα πυροβολικού των 105 χιλιοστών που υπάρχουν στη συμφωνία πέραν των 100 χιλιάδων που θα αγόραζαν οι Σαουδάραβες, είναι πολύ πιθανόν να πήγαιναν στα Εμιράτα, ως «χρωστούμενα» εκείνης της συμφωνίας. Αλλά ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

 

ΟΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

 

Τον Φεβρουάριο του 2017, πριν ακόμη απ’ το ταξίδι του Τραμπ στη Σαουδική Αραβία όπου οι Αμερικάνοι φιλοτέχνησαν τη νέα αρχιτεκτονική των διεθνών σχέσεών τους, υπήρξε το ταξίδι στο Ριάντ του Έλληνα προέδρου, Πρ. Παυλόπουλου, μαζί με μια μεγάλη αντιπροσωπεία υπουργών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, και δεκάδων Ελλήνων επιχειρηματιών. Ανάμεσα στα ραντεβού που έγιναν ξεχώρισε αυτό με τον νέο ισχυρό άντρα, πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Αυτός ανάμεσα στα άλλα διαχειρίζεται και το τεράστιο επενδυτικό fund του Βασιλείου υπό τον τίτλο «Public Investment Fund of Saudi Arabia».

Αυτό είναι το μεγαλύτερο fund επενδύσεων της Σαουδικής Aραβίας με πάνω από 200 project εντός και εκτός της χώρας, εκ των οποίων τα 20 είναι εισηγμένα στο χρηματιστήριο του Ριάντ. Αποτελεί δε, τον βασικό οικονομικό πυλώνα επενδύσεων του “Saudi Arabia Vision 2030”, εκείνου δηλαδή του πλάνου εκσυγχρονισμού της Σαουδαραβικής οικονομίας με σκοπό να απεξαρτηθεί από την μονοπαραγωγή του πετρελαίου. (Βλέπε σχετικά και στο προηγούμενο φύλλο της εφημερίδας μας).

Αναμφίβολα οι ελληνικές επιχειρήσεις ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν παραδοσιακά καλές επιχειρηματικές σχέσεις που ήδη υπάρχουν, για να πάρουν μεγάλο μερίδιο στην πίτα που ξαναμοιράζουν οι Σαούδ, ειδικά στις κατασκευές, την βιομηχανία τροφίμων, την βιομηχανία φαρμάκων, τον τουρισμό κ.λπ. Είναι τότε που δρομολογήθηκε και η συμφωνία πώλησης των βλημάτων πυροβολικού που οδήγησε λίγο αργότερα στο σχέδιο που συζητήθηκε στο ΚΥΣΕΑ στα τέλη Αυγούστου.

Από αυτήν την ιστορία της πώλησης όπλων από την Ελλάδα προς την Σαουδική Αραβία υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα για να διερευνήσει κανείς.

Το ένα και προφανές είναι το ποιος πιθανόν να ωφελήθηκε οικονομικά ως μεσάζοντας. Αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Σε μια χώρα με πατροπαράδοτα μπαξίσια σε πολεμικούς εξοπλισμούς θα ήταν περίεργο αν κάποιος μεσάζοντας δεν ωφελούνταν.

Ο φερόμενος ως μεσάζοντας-broker Β. Παπαδόπουλος είναι ένας πατροπαράδοτος μεσάζοντας και «νόμιμος-μιζαδόρος» που κάνει μπίζνες με το Ελληνικό κράτος τουλάχιστον από το 1991 όπως αποκαλύφθηκε στη σχετική συζήτηση στη Βουλή στις 27 Νοεμβρίου. Εμφανίζεται για πρώτη φορά στο ταξίδι του πατέρα Μητσοτάκη, του τότε πρωθυπουργού Κων/νου Μητσοτάκη στην ΕΣΣΔ, λίγες μέρες πριν αυτή διαλυθεί. Τελευταία φορά εμφανίζεται να εκπροσωπεί τα Εμιράτα το 2014 επί κυβέρνησης Σαμαρά, όταν τον έφερε για συνομιλίες συνεργασίας, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας η τότε αναπληρώτρια υπουργός Φ. Γεννηματά.

Συνεπώς προκύπτει ότι μάλλον ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κατάφεραν να «πυροβολήσουν το πόδι τους» αφού το σκάνδαλο που έφεραν στην επιφάνεια φαίνεται πως το υποκίνησε ένας άλλος μεσάζοντας ανταγωνιστής του Παπαδόπουλου, ονόματι Σφακιανάκης ο οποίος ανάμεσα στις άλλες ιδιότητες του, είναι και συμμέτοχος στην offshore της συζύγου του Κυριάκου Μητσοτάκη κας Γκραμπόφσκι.

Παραπέρα έχει σημασία επίσης το πως ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης, ο τρισάθλιος Λοβέρδος, απέκτησε πρόσβαση σε διαβαθμισμένο ως απόρρητο έγγραφο του ΚΥΣΕΑ, πράγμα που δείχνει πόσο αστεία είναι η διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και ο έλεγχός της επί του κρατικού μηχανισμού αλλά και πόσο βαθιά χωμένο είναι ακόμη το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ σε αυτόν. Το έγγραφο αυτό δημοσιεύτηκε μαζί με άλλα στα ΝΕΑ του συγκροτήματος Λαμπράκη που πρόσφατα εξαγόρασε ο Μαρινάκης, πράγμα που κι αυτό πρέπει κανείς να αξιολογήσει.

Εάν κυβερνούσε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και υπήρχε ποτέ περίπτωση κάποιος να βγάλει στη δημοσιότητα τα κρυπτογραφημένα πρακτικά του ΚΥΣΕΑ με την μετάφρασή τους και έτσι να αποκαλύψει τον άκρως απόρρητο κώδικα κρυπτογράφησης, ήδη θα σάπιζε σε κάποια φυλακή. Τώρα που το έκαναν αυτό οι ίδιοι οι πατριώτες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι απλά Κυριακή πρωί, της «Αριστείας». 

Αλλά ο λόγος που αυτοί οι πατριώτες «προδίδουν την πατρίδα τους» με αυτόν τρόπο είναι για να δείξουν στους Αμερικάνους και τους υπόλοιπους ότι αυτοί είναι που ελέγχουν το κράτος και όχι ο γελοίος ΣΥΡΙΖΑ και συνεπώς σε αυτούς πρέπει να απευθυνθεί κανείς για να βρει πιο αποτελεσματικά τσιράκια για να κάνει την δουλειά του στην περιοχή. Και φυσικά τα έγγραφα αυτά διέρρευσαν μέσα από τα «στεγανά» των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, την δ/νση προμηθειών όπως αποκάλυψε το ίδιο το Υπουργείο που διέταξε και σχετική ΕΔΕ.

 

“ΑΡΙΣΤΕΡΗ” ΗΘΙΚΗ ΚΑΙ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ

Όλος ο πολιτικός αμοραλισμός του ΣΥΡΙΖΑ συμπυκνώνεται στη δήλωση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας Κ. Ζαχαριάδη: «Αναφορικά με τη διένεξη της Σαουδικής Αραβίας με την Υεμένη δεν πιστεύω ότι το ζήτημα αυτό λύνεται με το αν θα πουλήσουμε εμείς όπλα στη Σαουδική Αραβία. Έτσι κι αλλιώς η κατάσταση αυτή υπάρχει πολύ πριν εμείς υπογράψουμε»….

Από την άλλη μεριά, ο φερόμενος ως διαφωνών, τέως υπουργός Παιδείας Φίλης, ήταν ξεκάθαρος στην βουλή και ενδεικτικός της φαιδρότητας της λεγόμενης «αριστερής πτέρυγας» των 53 που ούτε αριστερή είναι αλλά ούτε καν πτέρυγα:

«Το σημαντικό στην υπόθεση αυτή είναι η πώληση όπλων σε μια χώρα που καταστρέφει μια άλλη. Αυτό ξεπερνάει την μικροπολιτική εκμετάλλευση. Αλλά θα είμαι ξεκάθαρος σε αυτό, αν αποφάσιζα εγώ ακόμη και αν διαφωνούσα δεν θα έφερνα σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση και δεν θα την έριχνα…»

Ακόμη πιο αξιοπρόσεκτο είναι το γεγονός ότι ένα κομμάτι πυρομαχικών επιχειρήθηκε να πωληθεί από την Ελλάδα σε “άγνωστο προορισμό” για λογαριασμό της Σαουδικής Αραβίας. Εκτός δηλαδή από την επίσημη συνεργασία Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας κάποιος μπορεί να σκεφτεί ότι ελληνικά πυρομαχικά μπορεί να καταλήγουν κάπου αλλού, για λογαριασμό της Σαουδικής Αραβίας.

Σε κάποιον proxy-ally ίσως; Στα απομεινάρια του ISIS ή της Αλ Κάϊντα; Ούτε αυτό θα μπορούσε να αποκλειστεί καθώς ανάλογα σκάνδαλα πώλησης όπλων στις μοναρχίες που τελικά ξεφορτώνονται σε «άγνωστο προορισμό» έχουν βγει στη φόρα από την γαλλική Lafarge ήδη από το 2013 μέχρι την υποτίθεται φιλορωσική κυβέρνηση της Βουλγαρίας πιο πρόσφατα, την περασμένη άνοιξη.

Στην κυβέρνηση του Λιβάνου ίσως μέσω Κύπρου; Καθώς στην ολιγόωρη στάση του στην Λευκωσία, (βλέπε άλλο άρθρο της εφημερίδας) ο Χαρίρι πήρε την διαβεβαίωση από τον Αναστασιάδη ότι η Κύπρος δύναται από τα δικά της αποθέματα (εν πολλοίς κοινά με την Ελλάδα λόγω του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος) να δώσει στο στρατό του Λιβάνου κάποια βοήθεια. Αν βέβαια ο στρατός αυτός ελέγχεται από τον Χαρίρι και εάν δεν στραφεί κατά του Ισραήλ.

Ή μήπως τα επιπλέον βλήματα πήγαιναν στα Εμιράτα που «έχουμε» αυτή την υποχρέωση από παλαιά όπως είπαμε;

Ό,τι και αν από αυτά ισχύει είναι αδύνατον να έχει συμβεί αν δεν έχει συμφωνήσει και η κυβέρνηση των ΗΠΑ που λίγες βδομάδες πριν συνομίλησε με Τσίπρα και Καμμένο στην Ουάσιγκτον. Η Ελληνική κυβέρνηση έκανε μια στρατηγική επιλογή, βασισμένη στις νέες πραγματικότητες που δημιούργησε η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή. Αυτή υπαγορεύεται κυρίως από τον πατροπαράδοτο ελληνο-τουρκικό ανταγωνισμό που είναι στην καρδιά της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής όπως διαμορφώνεται στην συγκυρία:

Μετά την διολίσθηση της Τουρκίας του Ερντογάν, ύστερα από το αποτυχημένο πραξικόπημα, προς την μεριά της Ρωσίας και του Ιράν, είναι αναμενόμενο η Ελλάδα δια μέσου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να εκτιμά ότι η συγκυρία υπαγορεύει να τραβήξει το σχοινί προς την αντίθετη κατεύθυνση του παραπέρα εναρμονισμού με την πολιτική των ΗΠΑ. Αυτό σημαίνει και κινήσεις υψηλού ρίσκου καθώς η Ελλάδα που παραδοσιακά τηρούσε αποστάσεις ανάμεσα στις ενδο-αραβικές κόντρες, θα της πάρει επιλέγοντας πλευρά ξεκάθαρα.

Από την άλλη μεριά, αυτή καθαυτή η απόφαση πώλησης όπλων σε μια χώρα που διεξάγει γενοκτονία, όπως κάνουν οι Σαουδάραβες στην Υεμένη, είναι ενδεικτική του ήθους και ύφους της «κυβερνώσας πραγματιστικής αριστεράς» (που ο Αλλάχ να την κάνει «αριστερά»). Και τελικά συνέβη και το πιο εξευτελιστικό: η Διεθνής Αμνηστεία για πρώτη φορά ίσως μετά το 1974 έβγαλε ανακοίνωση καταδίκης της Ελλάδας επί κυβερνήσεως «πρώτης φοράς (ψευδό)αριστεράς» διότι βοηθάει αυτό που επίσημα ονομάζεται γενοκτονία παραβιάζοντας την σχετική συμφωνία του ΟΗΕ περιορισμού των συναλλαγών με εμπόλεμες δυνάμεις για το εμπόριο όπλων, που κυρώθηκε από την χώρα μόλις το 2016.

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΛΩΡΟΣ

 

ΠΗΓΕΣ:

http://www.huffingtonpost.gr/2017/11/27/politiki-diethnis-amnistia-polisi-oplon-saoudiki-arabia_n_18661680.html

http://news247.gr/eidiseis/politiki/geetha-apo-th-genikh-dieuthynsh-amyntikwn-eksoplismwn-kai-ependusewn-dierreysan-ta-aporrhta-eggrafa.4955842.html

http://unfollow.com.gr/web-only/ipex-ta-aporrita-engrafa-dinoun-plirofories-gia-to-sistima-apokriptografisis-tis-xoras/

http://www.tanea.gr/news/politics/article/5489218/oi-saoydarabes-den-hthelan-ton-mproker-sth-symfwnia/

http://www.tanea.gr/news/politics/article/5489217/oi-bombes-ths-arabias-skane-sto-pentagwno/

http://www.documentonews.gr/article/paylopoylos-episkepsh-sth-saoydikh-arabia-oikonomikh-synergasia-kai-dimereis-sxeseis-sto-trapezi

http://www.newsit.gr/politikh/epafes-paylopoyloy-sti-saoydiki-aravia/1068934/

http://gr.euronews.com/2017/10/29/synantisi-anastasiadi-hariri-kypriako-prosfygiko-kai-energeia-epi-tapitos

http://21stcenturywire.com/2017/04/27/bulgarian-weapons-sent-to-terrorists-in-syria-through-saudi-arabia/