ΒΟΛΟΣ: ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΙΝΑΞΗ ΤΗΣ ΣΥΝΔ. ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ

 

Στην προτελευταία γενική απεργία (της 17 Ιούλη) γράφαμε ότι αν ζήσει η γραφειοκρατία θα ζήσει κι η κυβέρνηση των μνημονίων.

Η προσπάθεια, στη γενική απεργία της 6ης Νοέμβρη, των γραφειοκρατών συνδικαλιστών να μαζέψουν το λιγοστό κόσμο που απέργησε -σε μια απομονωμένη 24ωρη απεργία, χωρίς συνέχεια και στόχους-, απέτυχε. Η απεργία σημείωσε… ιστορικά χαμηλά σε όλους τους κλάδους και χώρους δουλειάς, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Η αποκλειστική ευθύνη βαρύνει αυτούς, συμπεριλαμβανομένου και του ΠΑΜΕ, το οποίο αρχικά είχε προτείνει επίσης μια 24ωρη απεργία τον Οκτώβρη για να δεχτεί άλλη μια 24ωρη τουφεκιά της γραφειοκρατίας στις 6/11.

Το Εργατικό Κέντρο Βόλου και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ προσπάθησαν να συγχρονιστούν με τις εντολές για εθνική ενότητα και «κοινή πάλη» όλων των Ελλήνων αλλά εντέλει ξεκαθαρίστηκε πως η ταξική ενότητα δεν είναι εύκολη υπόθεση για να την τραβολογάει κανείς όπου θέλει. Τμήμα της αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ) που διακαώς επιθυμεί την ενότητα με τους γραφειοκράτες ή θεωρεί ότι δια της πλαγίας οδού (Αντι-ιμπεριαλιστική Συμμαχία) θα διεμβολίσει τη γραφειοκρατία, πορεύτηκε μαζί τους, συμπεριλαμβανομένου και του εθνικιστικού ΕΠΑΜ.

Τελικά, στο Βόλο πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις σε δυο πλατείες. Στη πλατεία Πανεπιστημίου βρέθηκαν τα μέλη του ΠΑΜΕ.  Στη πλατεία Ελευθερίας ήταν προγραμματισμένη η συγκέντρωση των εργατοπατέρων και συγχρόνως η ανεξάρτητη ταξική συγκέντρωση που υποστηρίχτηκε από τη πρωτοβουλία για Ανεξάρτητο Κέντρο Αγώνα Εργατών στη Μαγνησία και προτάθηκε σε άλλες συλλογικότητες αλλά και ανένταχτους αριστερούς και κοινωνικούς αγωνιστές με το σύνθημα «μια πορεία χωρίς γραφειοκρατία».

Στη συγκέντρωση των γραφειοκρατών για άλλη μια φορά ακούστηκαν τα γνωστά κούφια λόγια για «λαϊκές αντιδράσεις ενάντια στη πολιτική της κυβέρνησης» από τη γνωστή κλίκα ΕΚΒ – ΓΣΕΕ  -ΑΔΕΔΥ.

Η ανεξάρτητη ταξική πορεία ξεκίνησε αρχικά μαζί με τη πορεία της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας με ένα προαποφασισμένο σχέδιο.

Οι δυο πορείες ξεκίνησαν ταυτόχρονα, διαχωρίστηκαν στη διασταύρωση Ιωλκού και Δημητριάδος και η ταξική πορεία προχώρησε προς την εφορία του Βόλου με σύνθημα «ταξική πορεία προς την εφορία». Έτσι δόθηκε το στίγμα ότι η ημέρα ψήφισης του προϋπολογισμού δεν είναι ευκαιρία για μια ακόμη θεσμική απεργία αλλά μια ακόμη ευκαιρία να οργανωθεί η Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας.

Ο αποκλεισμός της εφορίας διήρκεσε για περίπου δυο ώρες, ενώ οι εκπρόσωποι των οργανώσεων και των συλλογικοτήτων διαμήνυσαν στο διευθυντή της ΔΟΥ πως σε οποιαδήποτε απόπειρα κατάσχεσης πρώτης κατοικίας ή τραπεζικού λογαριασμού για χρέη προς την τρόικα, θα βρούν ολόκληρο το εργατικό κίνημα απέναντί τους.
Φανερή ήταν η ανησυχία κάποιων καθώς μια ώρα νωρίτερα είχαν τηλεφωνήσει ότι έχει τοποθετηθεί βόμβα στην εφορία…

Όμως αυτό που πραγματικά φανέρωσε την αδυναμία τόσο του Εργατικού Κέντρου όσο και της ΑΔΕΔΥ να εκπονήσουν ένα σοβαρό σχέδιο για την απεργία ήταν το γεγονός ότι τελικά αφού πραγματοποίησαν τη συνηθισμένη πορεία κηδεία, αναγκάστηκαν να έρθουν στην κατάληψη της εφορίας.

Ένα ενιαίο εργατικό μέτωπο είναι αναγκαίο όσο ποτέ.

Το ρήγμα που είχε υπάρξει πέρυσι το Νοέμβρη με αρκετές δυνάμεις της περιοχής, που κατέληξαν μέχρι και σε διαγραφές μελών του ΕΕΚ από φοιτητικά σχήματα, μπορεί να γεφυρωθεί με ένα κοινό σχέδιο μάχης το οποίο έχει προτείνει πολλές φορές το ΕΕΚ.

Οι μάχες που έχουμε μπροστά μας είναι πολλές και απαιτούν την προσήλωση όλων μας στην οργάνωση Γενικής Πολιτικής Απεργίας Διαρκείας.

Τέρμα στα παζάρια των γραφειοκρατών, αγώνας στα χέρια των εργατών !

Σπινάκας

ΕΕΚ ΚΟ Μαγνησίας