Βόλος: ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ, ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ, ΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΠΑΔΑΡΙΟ

 

 

Στο Ταχυδρομείο Βόλου, σημείο όπου έπεσε νεκρός εργάτης από τα πυρά της αστυνομίας στις 2 Ιούνη 1936 επέλεξε ο Ταξικός Συντονισμός Ανατροπής να οργανώσει την απάντηση του εργατικού αντικαπιταλιστικού κι επαναστατικού κινήματος ενάντια στο εθνικιστικό συλλαλητήριο που οργανώθηκε στη πόλη από το σύλλογο μακεδόνων “ Μέγας Αλέξανδρος” με την ευγενική χορηγία της αρχιεπισκοπής Δημητριάδος. Διάφοροι σύμμαχοι των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ επέλεξαν να στηρίξουν ανοιχτά το εθνικιστικό συλλαλητήριο, θεωρώντας πως  ό,τι δεν πέτυχε η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ με τις εργατικές γραφειοκρατικές οργανώσεις μπορεί να επιτευχθεί με τη συστράτευση με εθνικιστές και φασίστες. Δημοτικοί σύμβουλοι του Μπέου προπαγάνδιζαν ανοικτά την συγκέντρωση, φυσικά ο δήμαρχος υπερασπίζεται το δικαίωμα του λαού να διαμαρτύρεται. Ο Μπέος στο παρελθόν έχει παραχωρήσει δημοτικούς χώρους για εκδηλώσεις χρυσαυγιτών που όλες όμως «σκόνταψαν» πάνω σε μαζική αντιφασιστική δράση.

Το συλλαλητήριο δεν έτυχε στο Βόλο θερμής υποδοχής αλλά και η διεθνιστική αντιπολεμική επίσης.

Για το εθνικιστικό συλλαλητήριο ο σκοπός δεν ήταν η μέγιστη μαζικότητα αλλά η πανελλαδική διασπορά και αύριο η μαζική οργάνωση του πληθυσμού στους σκοπούς του πολέμου.

Η διεθνιστική συγκέντρωση υποστηρίχτηκε από το ΕΕΚ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και την Συσπείρωση Αναρχικών. Το ΚΚΕ οργάνωνε εκλογοαπολογιστικές συνδικαλιστικές συνελεύσεις αποφεύγοντας μια μετωπική σύγκρουση και άλλα τμήματα του αναρχικού χώρου επέλεξαν μια στατική άμυνα θέσεων των κοινωνικών τους χώρων. Η αμυντική πολιτική τους οφείλεται σε μια λάθος εκτίμηση της παρούσας κατάστασης που έχει συμπεράνει την ήττα του κινήματος όταν το ζήτημα της κυριαρχίας των δρόμων μπαίνει ξανά με επιτακτικότητα.

Ὀταν οι διεθνιστές διαδηλωτές θέλησαν να διαδηλώσουν στην πόλη περικυκλώθηκαν από διμοιρίες των ΜΑΤ και πλήθος ασφαλιτών καθώς οι λίγες δεκάδες διαδηλωτών αποτελούν μεγαλύτερο κίνδυνο για το αστικό κράτος που προσπαθεί να συγκροτήσει τον εθνικό κορμό για τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης.

 

Ὀπως ανέφερε η ανακοίνωση του Ταξικού Συντονισμού Ανατροπής, “Δεξιοί, ακροδεξιοί, φασίστες και “αγνοί” πολιτιστικοί σύλλογοι, μαζί με το σκοταδιστικό παπαδαριό οργανώνουν σε πανεθνική κλίμακα τη παρέμβασή τους στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τη γείτονα χώρα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Παρατρεχάμενοι της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ προπαγανδίζουν το εθνικιστικό συλλαλητήριο το οποίο αφορά το όνομα, το σύνταγμα και το πως θα αποκαλείται η εθνότητα μιας άλλης χώρας… Η παγκόσμια κρίση επιβάλλει την επέκταση των νατοϊκών σχεδιασμών στα Βαλκάνια με βάσεις, εξοπλισμούς κι ένα νέο πολεμικό μακελειό στο Αιγαίο. Η συμμαχία των προθύμων, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, για να διευθετήσει τα χρέη της, ανέλαβε το ρόλο του νονού και του νταβατζή σε μια άλλη χώρα για να υπάρξει η επαναχάραξη των στρατηγικών ιμπεριαλιστικών συμμαχιών στη Βαλκανική… Eίναι καιρός να ξαναφέρουμε στο προσκήνιο τα παλιά ιστορικά συνθήματα του Pήγα Φεραίου και όλων των προοδευτικών δημοκρατών, των σοσιαλιστών και κομμουνιστών μαχητών των Bαλκανίων. Tα Bαλκάνια στους Bαλκανικούς λαούς, ενάντια σε ιμπεριαλιστές, δυνάστες και τις ντόπιες αντιδραστικές αστικές τάξεις. Μόνο η κοινή πάλη των εργαζομένων, από όποια πλευρά των συνόρων και αν βρίσκονται, μπορεί να εξασφαλίσει την αξιοπρέπεια των λαών της Bαλκανικής, να φέρει ειρήνη και προκοπή στους λαούς και την εργατική τάξη.”

Γιάννης Πευκιώτης