ΒΟΛΟΣ , ΔΙΚΤΥΟ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ

Μετά τη συνάντηση φίλων και συναγωνιστών στο χώρο της Λαικής Συνέλευσης – Ιατρείου Αλληλεγγύης Γειτονιάς αγ. Νεκταρίου, την Τετάρτη 21/5, το δίκτυο υπεράσπισης ανασφάλιστων γίνεται πραγματικότητα.

Μέσα από συζήτηση, ως συνέχεια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε για τον ίδιο σκοπό στις 3 Μαίου, (http://denplirono-anatropi.blogspot.gr/2014/05/blog-post.html) αποφασίστηκε η συνέχιση του αγώνα μέσα από συγκεκριμένα βήματα.

Τόσο οι κυβερνητικοί εγκύκλιοι όσο και οι εσπευσμένες προεκλογικές δηλώσεις του υφυπουργού υγείας περί διασφάλισης ανασφάλιστων ασθενών σε νοσοκομειακή – ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και πρόσβαση στις μονάδες υγείας του ΠΕΔΥ, αντίστοιχα, δεν πείθουν κανέναν. Ευαγγελίζονται, ουσιαστικά, για κάθε ανασφάλιστο την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και την κάλυψη των ανάλογων εξόδων, μέσα από υποβολή δεκάδων δικαιολογητικών – υπογραφών και ένα ταμείο- πλεόνασμα που υπάρχει στο κάθε νοσοκομείο.

Η πραγματικότητα όμως διαψεύδει όλα τα παραπάνω. Χιλιάδες μένουν αποκλεισμένοι από τη πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια υγεία. Τα Κοινωνικά Ιατρεία Αλληλεγγύης γίνονται δέκτες του αποκλεισμού και της απελπισίας των καταπιεσμένων ανθρώπων μετατρέποντας τα σε διεκδίκηση, ελπίδα και αγώνα για ζωή.

Για όλα αυτά η χθεσινή συνάντηση απάντησε με μια πλατιά συσπείρωση για αγώνα και υπεράσπιση όλων των ανθρώπων σε όλες τις βαθμίδες υγείας. Συγκεκριμένα, θα υπάρχει ενημέρωση για τα δικαιώματα πρόσβασης στην υγεία και την ύπαρξη δικτύου υπεράσπισης τους μέσα από ανάρτηση κειμένων σε τύπο, αλλά και στο νοσοκομείο και κάθε χώρο υγείας. Κάθε εργαζόμενος, ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό προσωπικό ενημερώνεται και ενημερώνει το δίκτυο μέσα από καταγραφή περιστατικών ανασφάλιστων που αποκλείονται από εξετάσεις, επεμβάσεις, νοσηλεία. Ακόμη κι όταν αυτά γίνονται, να καταγγέλονται τα υπέρογκα ποσά κόστους που φτάνουν στα χέρια τους μέσω εφορίας.

Μετά από επικοινωνία και συνέλευση, το δίκτυο άμεσα θα αποφασίζει για τον τρόπο παρέμβασης, ώστε κανένας άνθρωπος να μην “πληρώνει την κρίση τους, την κρίση του καπιταλιστικού συστήματος”.

Η οργάνωση του δικτύου υπεράσπισης ανασφάλιστων αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της συγκρότησης μετώπου αγώνα για την υγεία, αλλά και για κάθε δημόσιο κοινωνικό αγαθό. Αποτελεί κομμάτι σύγκρουσης και ανατροπής των καπιταλιστικών μνημονιακών πολιτικών και χτίσιμο της ζωής της μαχόμενης, καταπιεσμένης τάξης.