Σε θάλαμο αερίων μετέτρεψε η αστυνομία το χώρο του εργοστασίου της ΑΓΕΤ, εκεί όπου κατέληξε η μεγαλειώδης πορεία που οργανώθηκε από το Συντονισμό Συλλογικοτήτων και με πολλές συμμετοχές άλλων δυνάμεων εντός πόλης και εκπροσώπους συλλογικοτήτων από την υπόλοιπη Ελλάδα.
Η πορεία 4.000 περίπου διαδηλωτών αντιμετώπισε την ενισχυμένη και από άλλες περιοχές δύναμη των ΜΑΤ που επιχείρησαν να κρατήσουν την κεφαλή της πορείας μακριά από το προαύλιο χώρο και απαγόρευσαν να πλησιάσουν οι διαδηλωτές στο χώρο συγκέντρωσης, έξω από την πύλη του εργοστασίου σε ένα μεγάλο υπαίθριο πάρκινγκ.
Οι πρώτες αψιμαχίες έγιναν εκεί και οι διαδηλωτές κέρδισαν το χώρο της συγκέντρωσης όπως το “ανίερο έγκλημα” να κρεμαστούν εξωτερικά δυο πανό στην πύλη της ΑΓΕΤ και να πεταχτεί λίγη κόκκινη μπογιά στην είσοδό της που συμβολίζει το αίμα των χιλιάδων εργατών που έχουν εργαστεί εκεί για να θησαυρίζουν οι μέτοχοι της πολυεθνικής.
Το συλλαλητήριο εξελισσόταν ομαλά με ομιλίες εκπροσώπων συλλογικοτήτων για το ζήτημα της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ και του εργοστασίου παραγωγής σκουπιδιών που προγραμματίζουν οι Μπέος (δήμαρχος Βόλου) – Αγοραστός (περιφερειάρχης Θεσσαλίας) και ομιλίες άλλων συλλογικοτήτων από την υπόλοιπη Ελλάδα όπου τα περιβαλλοντικά ζητήματα (ανεμογεννήτριες, εξορύξεις, καύση σκουπιδιών από ΤΙΤΑΝ Θεσσαλονίκης κ.λπ.) δένονται σφιχτά με το όνειρο της ΝΔ για την ιδιωτικοποίηση των πάντων προς θρέψη φίλα προσκείμενων υποψήφιων επενδυτών.
Ὀταν η μικροφωνική έκλεισε και δηλώθηκε η αναχώρηση των διαδηλωτών, οι αστυνομικές δυνάμεις έπνιξαν αναίτια με δακρυγόνα και βόμβες κρότου λάμψης το πάρκινγκ όπου βρισκόταν πλήθος ανθρώπων έτοιμοι για αναχώρηση. Αρκετοί χτυπήθηκαν, έπεσαν στην άσφαλτο από δύσπνοια, άλλοι έτρεξαν προς την θάλασσα έτοιμοι να μπουν στη θάλασσα θυμίζοντας τους κατοίκους στο Μάτι.

Τα ΜΑΤ συνέλαβαν ακόμα κι όσους πήγαν να βοηθήσουν ηλικιωμένους, ενώ απέκοψαν στη στενή παραλία, δίπλα στο δρόμο, για αρκετή ώρα, ομάδα διαδηλωτών, κυρίως ηλικιωμένων και γονιών με παιδιά.
Κι ενώ όλος ο συγκεντρωμένος κόσμος είχε τραβήξει το δρόμο για την επιστροφή και είχε εκκενωθεί ο χώρος μπροστά από το εργοστάσιο, οι αστυνομικές δυνάμεις αφού κατέλαβαν το δρόμο άρχισαν τις ρίψεις δακρυγόνων αδιακρίτως μέσα στο πλήθος που περπατούσε για να απομακρυνθεί από το θάλαμο αερίων που είχε δημιουργηθεί. Αρκετοί τραυματίστηκαν από τις ανεξέλεγκτες βολές. Μια γυναίκα που κρατούσε δυο κορίτσια, όχι πάνω από 14 χρονών, φώναζε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις έριξαν πάνω στο κεφάλι της κόρης της. Έντρομη και οργισμένη.
Στην είσοδο της πόλης (στο ΝΟΒ) και λίγο πριν το νοσοκομείο, αυτοκίνητο της ασφάλειας με τρία περιπολικά συνέλαβε δυο νεαρούς που απλά επέστρεφαν. Ηλικιωμένη γυναίκα που περίμενε στη στάση του λεωφορείου, περιέγραψε με τα χειρότερο λόγια το τρόπο προσαγωγής τους από την αστυνομία αλλά και τη συμπεριφοράς τους όταν ο νεαρός ζήτησε ευγενικά να τηλεφωνήσει πρώτα στον πατέρα του.
Διμοιρία των ΜΑΤ κατέφθασε εκεί και ώθησε τους διαδηλωτές πέραν των 2 χλμ από την ΑΓΕΤ προς το νοσοκομείο όπου έκαναν χρήση βομβών κρότου λάμψης στην είσοδο των Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου και μια δεκάχρονη να χτυπηθεί και τη μητέρα της να ουρλιάζει ότι θα της σκοτώσουν το παιδί της.
Η ένταση συνεχίστηκε στο Αστυνομικό Τμήμα της Ν. Ιωνίας (στεγάζεται στο Αλιβέρι στην άλλη άκρη της πόλης από την ΑΓΕΤ) όπου εκπρόσωποι συλλογικοτήτων και οργανώσεων πήγαν για να ενημερωθούν για τους προσαχθέντες. Οι παρατεταγμένες δυνάμεις των ΜΑΤ ενισχύθηκαν με μια ακόμα διμοιρία η οποία αμέσως μόλις έφθασε ξυλοκόπησε χωρίς κανένα λόγο και ενδοιασμό έναν κάτοικο της περιοχής ο οποίος σταμάτησε με το αυτοκίνητό του για να ρωτήσει τι συμβαίνει. Όταν προσπάθησε να φύγει για το σπίτι του, τα ΜΑΤ τον χτύπησαν χωρίς έλεος και όλες μαζί οι διμοιρίες απώθησαν βίαια ξυλοκοπώντας και βρίζοντας τους συγκεντρωμένους κάνοντας χρήση δακρυγόνων σε απόσταση ενός χιλιομέτρου μέσα στο Αλιβέρι μέχρι και το στρατόπεδο Γεωργούλα. Οι τραυματισμένοι προστέθηκαν στους προηγούμενους όπως διαπιστώθηκε από την προσέλευσή τους στο Νοσοκομείο Βόλου.
Οι επτά από τους εννέα προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι ενώ δυο παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα σήμερα το μεσημέρι (14/6). Μια κοπέλα αφέθηκε ελεύθερη αλλά παραπέμφθηκε σε τακτική δικάσιμο (για διατάραξη οικιακής ειρήνης), ενώ ένας νεαρός φοιτητής παραπέμπεται στο αυτόφωτο την Δευτέρα (15/6) με διάφορες κατηγορίες (αντίσταση κατά της αρχής, εξύβριση κ.λπ.). Σε βίντεο που υπάρχει, είναι φανερό ότι ξυλοκοπείται αναίτια και άγρια από δυνάμεις των ΜΑΤ στο τέλος της συγκέντρωσης όταν οι αστυνομικές δυνάμεις αποφάσισαν να τελειώνουν με το αίτημα των διαδηλωτών “να φύγει η Lafarge από τη πόλη” όπως προβλέπεται από το Γενικό Πολεοδομικό Κανονισμό της πόλης του Βόλου.
Η ένταση συνεχίστηκε στο δικαστήριο (14/6) όταν εκπρόσωποι των συλλογικοτήτων παραβρέθηκαν για συμπαράσταση στους νέους. Τα ΜΑΤ επιχείρησαν εναντίον τους στην πλατεία Ελευθερίας στο κέντρο της πόλης! Μια κοπέλα αφέθηκε ελέυθερη ενώ ένας νεαρός φοιτητής που ξυλοκοπήθηκε άγρια παραπέμφθηκε στο αυτόφωρο σήμερα Δευτέρα και έλαβε διήμερη προθεσμία να απολογηθεί. Πλήθος κόσμου βρέθηκε ξανά στην πλ. Ελευθερίας για να συμπαρασταθεί στον διωκόμενο σε ένα δικαστικό μέγαρο ζωσμένο σαν αστακό από τις αστυνομικές δυνάμεις. Νέα συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί την ημέρα της απολογίας.

Μερίδα των ΜΜΕ αναπαράγει τις αστυνομικές διαρροές ότι οι διαδηλωτές ήθελαν να εισβάλλουν στο εργοστάσιο. Η αστυνομία, ως συνήθως, σφάλλει ως προς τις πολιτικές προϋποθέσεις δράσης των κινημάτων και με το νέο αστυνομικό διευθυντή (τοπικά μέσα αναφέρουν ότι τραυματίστηκε) του Νόμου και της Τάξης, ελάχιστα πολιτικά συμπεράσματα μπορούν να εξαχθούν ως προς τις απόψεις της που διοχετεύονται έντεχνα στον τύπο.
Το χτύπημα είναι προληπτικό πριν οι διάσπαρτοι αγώνες ενωθούν με το νέο μαζικό κύμα ανεργίας που προκαλεί η ύφεση του lockdown, παρατεταμένη παγκόσμια κρίση, το φυλετικό μίσος και η στέρηση των βασικών όρων της ύπαρξης. Η ελληνική αστυνομία καλά θα κάνει να κοιτάξει τα αποτελέσματα της δράσης των συναδέλφων της στις ΗΠΑ και να θυμηθεί ότι βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού με τη δολοφονία Γρηγορόπουλου. Από τη δράση της, μάλλον από τύχη, αποφεύχθηκαν θύματα μεταξύ των διαδηλωτών, ηλικιωμένων, ανθρώπων με ειδικές ανάγκες, γονιών με παιδιά σε καροτσάκια ακόμα και νεογέννητα σε μάρσιπο. Στο επίπεδο της σωματικής βίας (κοινώς ξυλοφόρτωμα) και των αναίτιων προσαγωγών προτίμησαν τη νεολαία για να δοθεί ένα και μόνο μήνυμα: Μην ξαναβγείτε στο δρόμο του αγώνα.

Το σχέδιο όμως παρά την εκτεταμένη βία έχει ήδη αποτύχει.
Ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων κράτησε το κινηματικό βάρος της διαδήλωσης και το πολιτικό περιεχόμενο του αγώνα για να ενωθούν τα ρυάκια της αντίστασης σε ένα μεγάλο ποτάμι κοινωνικής ανατροπής και ξεσκέπασε τις αιτιάσεις της μη συμμετοχής ορισμένων δυνάμεων στο συλλαλητήριο, Το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε εκδήλωση στην παραλία του Βόλου την 5/6 μαζί με την Επιτροπή Αγώνα Πολιτών κατά της καύσης για την ημέρα του περιβάλλοντος με ελάχιστη προσέλευση παρά τις τριάντα και πλέον υπογραφές σωματείων που ελέγχει τις διοικήσεις του. Επίσης, εξέθεσε και όλους εκείνους που παίζουν σε δυο ταμπλό όπως ο ΣΥΡΙΖΑ που αδειοδότησε την καύση σκουπιδιών από τη Lafarge στο Βόλο αλλά επιθυμεί να συμμετέχει στις κινητοποιήσεις κατά της καύσης! Άλλοι τοπικοί παράγοντες της πόλης διαμηνύουν ότι είναι κατά της καύσης αλλά δεν πέρασαν ούτε καν από το Νοσοκομείο για τα μάτια του κόσμου.
Το τελευταίο κείμενο που διαβάστηκε, πριν ξεκινήσει η πορεία από το Νοσοκομείο του Βόλου προς την ΑΓΕΤ ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του George Floyd, θύμα της ρατσιστικής βίας των ΗΠΑ και κρατήθηκε από του συγκεντρωμένους ενός λεπτού σιγή.
Το Υπουργείο Προστασίας της Lafarge έκανε πράξη την τελευταία φράση του αφροαμερικάνου, I can’t breathe, πνίγοντας κυριολεκτικά τους διαδηλωτές με χημικά.
Η μάχη μεταφέρεται την Τρίτη στις 16/6 στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας όπου κεκλεισμένων των θυρών επιχειρείται να εγκριθούν οι περιβαλλοντικοί όροι για το εργοστάσιο παραγωγής σκουπιδιών που θέλει ο Μπέος αλλά δεν φτιάχνει καμιά άλλη θεσσαλική πόλη!
Παραθέτουμε το κείμενο:
ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΑΣΑΝΟΥΜΕ!
Στη μνήμη του George Floyd
Φίλες και φίλοι,
Συγκεντρωθήκαμε σήμερα στο Νοσοκομείο Βόλου γιατί δεν μπορούμε να ανασάνουμε!
Περάσαμε ένα τρίμηνο μιας πανδημίας που οι κυβερνώντες μας καλούσαν να χειροκροτάμε τους γιατρούς και το υγειονομικό προσωπικό αλλά η δημόσια υγεία ελάχιστα χρηματοδοτήθηκε και πολλά χρήματα έπεσαν στον ιδιωτικό τομέα για να υπάρξει διαθεσιμότητα σε κλίνες ΜΕΘ.
Χωρίς τον απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό και το αναγκαίο προσωπικό στις δομές της δημόσιας υγείας, με ή χωρίς κορωνοϊό, κανείς δεν μπορεί να ανασάνει!
Στο νομό μας, πρωταθλητή στις περιπτώσεις καρκίνου, αναπνευστικών δυσχερειών και καρδιολογικών παθήσεων μας λένε ότι η μυρωδιά πλαστικού που πλανιέται στη πόλη οφείλεται στα τσίπουρα, τα σουβλάκια, τα ξύλα που καίγονται στα τζάκια και τις σόμπες των φτωχών. Η χρόνια ρύπανση της πόλης από την ανεξέλεγκτη βιομηχανική δραστηριότητα επιρρίπτεται στην …ατομική μας ευθύνη.
Δεν μπορούμε να ανασάνουμε!
Αν με την έναρξη της θητείας της η ΝΔ προσέλαβε άμεσα 1.500 αστυνομικούς, σήμερα αγοράζει στις δυνάμεις καταστολής υπερσύγχρονο εξοπλισμό και μπόλικα δακρυγόνα για την εφαρμογή του “Νόμου και της Τάξης “.
Μέσα στην πανδημία και με αφορμή αυτήν, αυξήθηκε ο αστυνομικός έλεγχος κάθε δραστηριότητας των πολιτών.
Δεν μπορούμε να ανασάνουμε!
Η πανδημία έδειξε τη πλήρη αδυναμία του καπιταλισμού να υποστηρίξει τις ανάγκες εκατομμυρίων ανθρώπων για ζωή. Η ανεργία χτύπησε κόκκινο και οι μετριοπαθέστερες προβλέψεις λένε για ιστορικό ρεκόρ ανέργων, πιο πολλών από την εποχή των Παγκοσμίων Πολέμων του προηγούμενου αιώνα.
Μισθοί, σντάξεις, κοινωνική πρόνοια και ασφάλιση, εργασιακές συμβάσεις και δικαιώματα, δημοκρατικές ελευθερίες, βρίσκονται ξανά υπό δαμόκλειο σπάθη των περικοπών.
Τα χρέη των φτωχών συσσωρεύονται στις εφορίες, στις υπηρεσίες ενέργειας και ύδρευσης, αυτά που τώρα μπαίνουν στο σφυρί των ιδιωτικοποιήσεων.
Τα σπίτια όσων χρωστάνε σε τράπεζες κινδυνεύουν με την πώληση των κόκκινων δανείων στα κοράκια των διεθνών επενδυτών. Δεν πετάγονται μόνο οι πρόσφυγες έξω από τις δομές φιλοξενίας από μια κυβέρνηση με ακροδεξιούς βουλευτές και υπουργούς αλλά και οι ντόπιοι που γίνονται πρόσφυγες στην ίδια τους τη χώρα. Κρατάμε την ανάσα μας δέκα χρόνια τώρα.
Δεν μπορούμε να ανασάνουμε!
Πέρασαν μέσα στην πανδημία ένα νομοσχέδιο που κατ’ ευφημισμό αφορά των περιβάλλον. Αντί να φυτεύουν δέντρα, σπέρνουν σε όλες τις κορυφογραμμές ανεμογεννήτριες ακόμα και σε περιοχές που μέχρι χτες τις έλεγαν προστατευόμενες. Που να αναπνεύσουμε καθαρό αέρα, κάπου να ανοίξει το μάτι μας από το τσιμέντο και να απολαύσει η ψυχή μας;
Δεν μπορούμε να ανασάνουμε!
Ποιος μπορεί να αντέξει την εικόνα του λευκού αστυνομικού, γονατισμένου στο λαιμό του αφροαμερικάνου George Floyd κι αυτός να λέει I can’t breathe!
Το κέντρο του παγκόσμιου καπιταλισμού κλονίζεται και η φράση αυτή έγινε σύνθημα της κοινωνικής οργής σε όλες τις χώρες για τη βαρβαρότητα του φασισμού, του ρατσισμού, του κοινωνικού αποκλεισμού, του ταξικού πολέμου κατά της πλειοψηφίας του πληθυσμού.
Δεν μπορούμε να ανασάνουμε!
Ποιος μπορεί να αντέξει τη βία ενάντια στους πρόσφυγες, τους διαδηλωτές, τη νεολαία στις πλατείες από τους ΔΙΑΣ, τα ΜΑΤ, το νέο σώμα που άγνωστο γιατί το αποκάλεσαν ΜΑΥΡΟΥΣ ΠΑΝΘΗΡΕΣ, ίσως για να χλευάσουν το μαζικό κίνημα για τα δικαιώματα των μαύρων στις ΗΠΑ που έδωσε δεκάδες νεκρούς.
Η πορεία μας κατευθύνεται στο εργοστάσιο της πολυεθνικής Lafarge γιατί οι πάμπλουτοι μέτοχοί της ζουν στις Άλπεις προστατευμένοι με τα δισεκατομμύρια που έχουν κερδίσει από τον ιδρώτα όλου του πλανήτη. Δεν τους ενδιαφέρει αν ο Βόλος θα γίνει ο αποτεφρωτήρας της Ευρώπης, τι αέρα θα αναπνέουμε σε αυτό το πανέμορφο τόπο, αν οι άνθρωποι σε λίγα χρόνια θα πέφτουν κάτω σα κουνούπια από την καύση σκουπιδιών.
Αγνόησαν τις μαζικές διαμαρτυρίες της προηγούμενης περιόδου και γι αυτό ήρθε η ώρα να πούμε να φύγει η Lafarge από τον οικιστικό ιστό. Ο δήμαρχος Βόλου μας ρυπαίνει καθημερινά με τις βωμολοχίες του και οι υπόλοιποι τοπάρχες με τα ψέμματά τους. Οι Αγοραστός, Κολυνδρίνη, μας δούλεψαν κανονικά ότι είναι κατά της καύσης σκουπιδιών. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που ενώ επέτρεψε την καύση σκουπιδιών από τη Lafarge, οι τοπικοί εκπρόσωποί της μας έλεγαν ότι είναι κατά της καύσης. Η υποκρισία φτάνει και περισσεύει.
Την Τρίτη 16 Μάρτη θα ψηφιστεί στην Περιφέρεια Θεσσαλίας η μελέτη για το εργοστάσιο παραγωγής σκουπιδιών.
Δεν μπορούμε να ανασάνουμε!
Πριν ξεκινήσει η πορεία, να κρατήσουμε την αναπνοή μας για ένα λεπτό. Όχι 8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα. Αυτό είναι είναι θανατηφόρο.
Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της κρατικής και αστυνομικής βαρβαρότητας, στη μνήμη του George Floyd.
13/6/2020
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΒΟΛΟΥ