Βόλος: Η δημοτική αρχή βλάπτει σοβαρά την υγεία των κατοίκων

Με τον παραπάνω τίτλο το ΕΕΚ κυκλοφόρησε δελτίο τύπου σχετικά με την δραματική κατάσταση που επικρατεί στην δημοτική επιχείρηση ύδρευσης (ΔΕΥΑΜΒ) η οποία διαχειρίζεται το βιολογικό καθαρισμό του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου.

 

Τα οξυμένα προβλήματα λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού έχουν ως αποτέλεσμα ανεπεξέργαστα λύματα να εκβάλλονται μαζί με άλλα παράγωγα της λειτουργίας του στον κόλπο του Παγασητικού μολύνοντας το περιβάλλον.

 

Η αποτυχία λειτουργίας του βιολογικού, πριν περάσει μήνας από τις διακοπές υδροδότησης της πόλης εξαιτίας του χιονιά τον πρόσφατο Γενάρη και το αλαλούμ αντικρουόμενων ανακοινώσεων σχετικά με τις αιτίες των διαπών, συνοδεύτηκε και με δηλώσεις του υπεύθυνου αντιδημάρχου για τη ΔΕΥΑΜΒ ότι η λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού θα μεταβιβαστεί σε ιδιώτες μέσω της συνεργασίας των προγραμμάτων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

 

Οι δηλώσεις μαζί με τις πρόσφατες αποκαλύψεις για τη λειτουργία του βιολογικού οδήγησαν τη Συμμαχία για το Νερό, τη συλλογικότητα που δραστηριοποιείται για το δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών ύδρευσης και άδρευσης, να οργανώσει μεγάλη κινητοποίηση στο δημοτικό συμβούλιο της 13/2 όπου η δημοτική αρχή με αφορμή αναρτημένο πανό εντός της κατάμεστης άιθουσας του δημοτικού συμβουλίου αρνήθηκε να συνεχίσει της διαδικασία αποχωρώντας εν μέσω διαμαρτυριών. Ο υπεύθυνος αντιδήμαρχος της ΔΕΥΑΜΒ τελικά παραιτήθηκε και αντικαταστάθηκε αλλά προφανώς αυτό δεν είναι αρκετό.

Αντικειμενικός στόχος της παρέμβασης ήταν να προσδιοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία του δημοτικού συμβουλίου με αποκλειστικό θέμα να δοθούν απαντήσεις για τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού, τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν και να υπάρξει σαφής απόφαση για να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του βιολογικού αλλά και ολόκληρης της ΔΕΥΑΜΒ, καθώς είναι προφανές ότι η παραχώρηση του βιολογικού σε ιδιώτες είναι ο Δούρειος Ίππος εκποίησης των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης μετά την παραχώρηση ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ στο ταμείο αποκρατικοποιήσεων.

Δεκαεπτά δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας συγκέντρωσαν υπογραφές ζητώντας να γίνει το έκτακτο δημοτικό συμβούλιο όπως απαιτούσαν οι συγκεντρωμένοι πολίτες, γεγονός που σύμφωνα με το κανονισμό κάνει τη συζήτηση υποχρεωτική για την δημοτική αρχή.

Το επόμενο δημοτικό συμβούλιο της 20/2 αναβλήθηκε καθώς δεν υφίστατο απαρτία. Οι  δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας Μπέου δεν παρέστησαν με αποτέλεσμα την εκ νέου αναβολή υπό το βάρος της νέας συγκέντρωσης πολιτών μέσα στο δημαρχείο Βόλου.

 

Η μαζική κινητοποίηση των πολιτών και συλλογικοτήτων με πρωτοβουλία της Συμμαχίας για το Νερό έχει οδηγήσει σε αμηχανία τη δημοτική αρχή που δεν δίστασε να αποκαλέσει  σε ανακοίνωσή της “γραφικούς, τραμπούκους” τους συγκεντρωμένους πολίτες.

Το ΕΕΚ κατήγγειλε την προκλητική ανακοίνωση της δημοτικής αρχής.

 

H προκήρυξή του αναφέρει: “ Το γραφείο προπαγάνδας του δημάρχου Βόλου με την ανακοίνωση που εξέδωσε για το δημοτικό συμβούλιο της 13/2/17 επιχειρεί να υπεκφύγει των πραγματικών ερωτημάτων που έχουν θέσει οι πολίτες στη δημοτική αρχή: 

Μπορεί να υδροδοτήσει την πόλη; Μπορεί να λειτουργήσει τον βιολογικό καθαρισμό της πόλης; Η συστηματική της “ανικανότητα” είναι το όχημα της εκποίησης αλά ΣΥΡΙΖΑ της δημόσιας περιουσίας σε “ικανούς” ιδιώτες” έναντι πινακίου φακής;

Η δημοτική αρχή δεν αισθάνεται την ανάγκη να απαντήσε. Απαντά μόνο στα ερωτήματα που θέτει η ίδια στον εαυτό της. Εγκλωβισμένη στην πολιτική που έχει δρομολογήσει τρία χρόνια τώρα, έχει την ανάγκη των αστυνομικών δυνάμεων για να την απεγκλωβίσουν από τα αμείλικτα ερωτήματα που έχουν τεθεί από τους πολίτες. Αντικαθιστώντας τις απαραίτητες εξηγήσεις και το διάλογο με την αστυνομία, υποχρεωτικά αποσύρεται στο μόνιμο καταφύγιο της: ανακοινώσεις που προσβάλλουν την νοημοσύνη μας.

Η αυταρχική συμπεριφορά της δημοτικής αρχής Μπέου-Θεοδώρου-Μουλά μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, τα οργανωμένα show για να πλήξει τους αντιπάλους της, η δραματοποίηση ότι είναι ένα διαρκές θύμα των περιστάσεων, η περιφρονητική της στάση απέναντι σε κάθε εύλογο ερώτημα, την υπονομεύουν στη συνείδηση όλων. Η παραίτηση Γαλάτη από τη ΔΕΥΑΜΒ δεν είναι αρκετή.

Για να προστατευτεί η δημόσια υγεία απαιτούμε την πλήρη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού της πόλη εδώ και τώρα και να αποτραπεί κάθε σχέδιο ξεπουλήματος του βιολογικού που είναι το όχημα για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΥΑΜΒ.”