ΒΟΛΟΣ: Θερμή υποδοχή στα προσφυγόπουλα

Το μεσημέρι της Τετάρτης, 18 Ιανουαρίου, φορείς, συλλογικότητες, πολιτικές οργανώσεις και πολίτες υποδέχτηκαν στο 9ο δημοτικό σχολείο Νέας Ιωνίας Βόλου τα 15 προσφυγόπουλα που διαμένουν στο κέντρο κράτησης “ΜΟΖΑΣ”.  

Περισσότερoι από 350 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στους παράπλευρους δρόμους του σχολείου μέσα στη προσφυγούπολη της Μαγνησίας αψηφώντας το κρύο και τη παγωνιά για να καλοσωρίσουν τους καινούργιους μικρούς μαθητές την πρώτη τους μέρα στο σχολείο.

Αυτή η μεγάλη, ζεστή, γιορτινή αγκαλιά “έσπασε” το κρύο, τη βροχή της μέρας αλλά και τις έντονες ρατσιστικές αντιδράσεις ελάχιστων γονιών, καθώς και μερικών φασιστικών αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που είχαν σκοπό να σπείρουν το δηλητήριο του ρατσιστικού μίσους. Η μεγάλη αλληλεγγύη του λαού μας προς τους πρόσφυγες, παρά τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει εξαιτίας της κρίσης, δεν έχει καμφθεί κι αποτελεί γραμμή άμυνας απέναντι στον εθνικισμό, το ρατσισμό και τους ναζιστές χρυσαυγίτες που μια μέρα πριν είχαν πραγματοποιήσει επίθεση σε σχολείο του Περάματος.

Το «παρών» στο μεσημεριανό ραντεβού υποδοχής έδωσαν αριστερές οργανώσεις, ΕΕΚ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΠΑΜΕ, Λαϊκή Συνέλευση Αγ. Νεκταρίου, Στέκι Μεταναστών, Ταξικός Συντονισμός Ανατροπής, αναρχικές συλλογικότητες, σύλλογοι διδασκόντων, φοιτητές και άνθρωποι όλων των ηλικιών.

 

Χρωματιστά στολίδια, δώρα, πανό των συλλογικοτήτων υπήρχαν στην κεντρική είσοδο, ενώ  χειροκροτήματα και ενθουσιασμός επικράτησε στα πρόσωπα όλων με την άφιξη του λεωφορείου που μετέφερε τους μικρούς μαθητές και τους γονείς τους. Το ίδιο δρομολόγιο θα συνεχίσει να γίνεται και τους επόμενους μήνες μέχρι τη λήξη της σχολικής χρονιάς, ώστε τα μαθήματα να διεξάγονται σε 4ωρη καθημερινή βάση. 

Σε σχετική ανακοίνωσή του το ΕΕΚ αναφέρει: “Η κυβέρνηση αντί να εντάξει τα προσφυγόπουλα στο κανονικό πρόγραμμα διδασκαλίας, υποχωρώντας διαρκώς όπως και στο θέμα των μνημονίων, τα ενέταξε στη λήξη του κανονικού ωραρίου παρά την επιστήμη της παιδαγωγικής και τη φιλοσοφία της δημόσιας καθολικής εκπαίδευσης χωρίς εξαιρέσεις.

Ολόκληρη η κοινωνία μας, με ελάχιστες εξαιρέσεις, αντιμετώπισε τους ξεριζωμένους με απλωμένο το χέρι βοηθείας από τα παγωμένα νερά του Αιγαίου με τις εκατόμβες νεκρών, μέχρι όλη τους τη βασανιστική τους πορεία στα σύνορα και τα στρατόπεδα εγκλεισμού και συγκέντρωσης.

Στην εποχή της καπιταλιστικής κρίσης, των μνημονίων διαρκείας, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους για τα συμφέροντα λίγων αλλά το θάνατο των πολλών, η δική μας ζωή, τα δικαιώματά μας στη στέγη, τροφή, υγεία, εκπαίδευση ενώνονται με αυτά των προσφύγων διεκδικώντας ό,τι αυτό το καταρρέον σύστημα και οι πολιτικοί του υπηρέτες καταπατούν.”

 

 

***

Ανάλογες κινητοποιήσεις πρέπει να προετοιμαστούν και να πραγματοποιηθούν από όλες τις δυνάμεις του κινήματος σε όλες τις περιπτώσεις φοίτησης προσφυγόπουλων ώστε φαινόμενα όπως του 26ου δημοτικού σχολείου Λάρισας να βρουν απάντηση από τη δύναμη του κινήματος. Όπως έγινε γνωστό από καταγγελία της διευθύντριας του σχολείου, ο πρόεδρος του συλλόγου γονέων του 26ου δημοτικού προέτρεπε του μαθητές του σχολείου να παρακολουθούν ρατσιστικά video στο facebook του συλλόγου. Το ρατσιστικό δηλητήριο δεν έχει χώρο στις καρδιές ούτε των παιδιών, ούτε τις δικές μας.