Photo Credits: Μάριος Λώλος

Οι απόγονοι των δοσίλογων βασιλοχουντικών και ταγματασφαλιτών, καίνε την χώρα!

της Μαρίας Χλωρού

Η Βόρεια Εύβοια ήταν ένας παράδεισος. Παρθένα δάση, ρεματιές, ποτάμια, μικρά οροπέδια και υπέροχες παραλίες.

Σε ένα μέρος τόσο κοντά στην Αθήνα μπορούσες να περπατήσεις κάτω από πλατάνια, να κολυμπήσεις σε ποτάμι ή να μαζέψεις μανιτάρια το φθινόπωρο.

Ένας τόπος τόσο πλούσιος σε φυσικό περιβάλλον αλλά ταυτόχρονα φτωχός. Οι κάτοικοι, οικοδόμοι και αγρότες. Οι οικοδόμοι άνεργοι για χρόνια από την έναρξη της οικονομικής κρίσης. Υπήρχαν λίγες καλλιέργειες (ελιές και αμπέλια), κτηνοτροφία αλλά κυρίως δάσος. Οι κάτοικοι ζούσαν από το δάσος. Ξυλεία, μελίσσια και ρετσίνι (ρητινοπαραγωγή). Η Εύβοια είχε το 87% της παραγωγής σε ρετσίνι στη χώρα. Τώρα οι “πευκάδες” όπως λέγονται δεν μπορούν πλέον να βιοποριστούν. Τα μελίσσια ακόμα και αυτά που κατάφεραν να τα σώσουν δεν θα μπορούν να αποδώσουν χωρίς φυσικό περιβάλλον. Άρα η μελισσοκομεία στην περιοχή τελείωσε. Όσοι κτηνοτρόφοι έσωσαν τα ζώα τους δεν θα μπορούν να τα διατηρήσουν. Οι καλλιέργειες κάηκαν. Οι τουριστικές μονάδες μικρές και διάσπαρτες. Όσοι ζούσαν από τον τουρισμό δεν θα μπορούν να συνεχίσουν να το κάνουν. Ο τουρισμός στην Βόρεια Εύβοια πέθανε. Πως θα ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι εκεί; Πώς θα βιοποριστούν αλλά και πώς θα αντέξουμε την απώλεια του φυσικού πλούτου της γης τους;

Η πυρκαγιά στην Εύβοια δεν έχει προηγούμενο από πολλές απόψεις. Είναι η μεγαλύτερη σε έκταση από όλες σε όλη την επικράτεια, όχι μόνο για αυτό το καλοκαίρι αλλά και για όλα τα προηγούμενα. Ξεκίνησε από ένα μικρό ορεινό χωριό, την Δάφνη, στην πλευρά του Ευβοϊκού κόλπου και επεκτάθηκε παντού. Δεν την σταμάτησαν στην αρχή της και αφού έκαψε όλη την περιοχή μέχρι την θάλασσα του Ευβοϊκού, έφυγε μέσα σε παρθένο δάσος, χωρίς δασικούς δρόμους και πέρασε στην άλλη πλευρά όπου έκαψε τα πάντα μέχρι το Αιγαίο. Συνέχισε και προς τις δύο κατευθύνσεις και προς Ευβοϊκό και προς Αιγαίο και προς βορά και προς νότο.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου οι καμένες εκτάσεις στην Εύβοια μέχρι την Παρακευή 7 Αυγούστου ξεπερνούν τα 200.000 στρέμματα. Κατά άλλες εκτιμήσεις μόνο στον Δήμο Μαντουδίου Λίμνης – Αγίας Άννας οι καμένες εκτάσεις είναι 400.000 στρέμματα ενώ η έκταση του Δήμου είναι 550.000! Τα συνολικά νούμερα για όλη Εύβοια είναι μεγαλύτερα γιατί η φωτιά καίει ακόμα. Η καταστροφή που αφήνει πίσω της είναι απίστευτη.

Το ένα χωριό πέφτει μετά το άλλο σαν να δέχεται επίθεση από στρατό. Είναι ένας πόλεμος!

Τα εναέρια μέσα δεν ήταν και δεν είναι αρκετά. Ούτε για να σβήσουν την φωτιά πριν αυτή επεκταθεί ούτε και στη συνέχεια.  Οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις είναι λίγες, ασυντόνιστες και χωρίς σχέδιο. Συγκρατούν τις φλόγες μακριά από τους οικισμούς με την βοήθεια των κατοίκων και των εθελοντών αλλά δεν μπορούν να σβήσουν ένα μέτωπο χιλιομέτρων. Φαίνεται ότι το μόνο συντονισμένο σχέδιο της πολιτικής προστασίας, όχι μόνο για την Εύβοια αλλά για όλες τις φωτιές, είναι η έγκαιρη εκκένωση των χωριών και των οικισμών για να μην υπάρξουν απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και να μην χρεωθεί η κυβέρνηση το πολιτικό κόστος. Μια πρακτική που οι κάτοικοι δεν ακολουθούν και φαίνεται εκ των πραγμάτων ότι έχουν δίκιο. Πολλά χωριά και οικισμοί σώθηκαν γιατί οι αγρότες με τα τρακτέρ τους, τις υδροφόρες τους και τα εργαλεία τους έφτιαξαν αντιπυρικές ζώνες, έσβησαν φλόγες και βοήθησαν τους πυροσβέστες που εκ των πραγμάτων δεν γνωρίζουν την περιοχή, τους δρόμους διαφυγής κ.λπ. τόσο καλά όσο οι ντόπιοι.

 Όσοι έχουν μείνει πίσω στα καμμένα δεν έχουν να αναμετρηθούν μόνο με την καταστροφή αλλά πρέπει να επιβιώσουν χωρίς νερό και ρεύμα. Οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι η Αγία Άννα, το Αχλάδι, οι οικισμοί στις παραλίες και άλλα χωριά βρίσκονται στην τέταρτη μέρα χωρίς ρεύμα και νερό χωρίς να ξέρουμε πότε θα αποκατασταθούν.

Στο μεταξύ μια ενδιαφέρουσα πληροφορία έρχεται στη δημοσιότητα στην τοπική ιστοσελίδα mandoudinews. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας λίγες ημέρες πριν την φωτιά είχε εκδώσει αποφάσεις για άδειες κατασκευής αιολικών πάρκων ακριβώς για τις περιοχές που έχουν καεί (Διαύγεια 6/7/2021) ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μαντουδίου, Λίμνης – Αγίας Άννας είχε ομόφωνα, με ψήφισμα, εκφράσει την αντίθεσή του σε αυτή την επένδυση στην περιοχή. Η απόφαση της ΡΑΕ αφορά στην εγκατάσταση 65 ανεμογεννητριών σε ιδιοκτησίες που ανήκουν σε δασικούς συνεταιρισμούς και στην Εκκλησία. Όλοι βρίσκονται σε περιοχές NATURA. Η ΡΑΕ στο παρελθόν είχε δηλώσει ότι χρειάζεται να γίνει αναθεώρηση του υπάρχοντος χωροταξικού σχεδίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στη Βόρεια Εύβοια, ότι η περιοχή έχει μεγάλη δασοκάλυψη, θα πρέπει να ανοιχτούν μεγάλοι δρόμοι στο δάσος για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών και μεγάλες πλατείες για την τοποθέτηση τους. Να θυμίσουμε εδώ ότι από το 2012 το Συμβούλιο της Επικρατείας, με εισήγηση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελαροπούλου, επιτρέπει με απόφασή του, την δημιουργία αιολικών πάρκων στις αναδασωτέες περιοχές.  

Οι κάτοικοι της Εύβοιας είναι οργισμένοι και νιώθουν, δικαίως, παραμελημένοι. Οι προτεραιότητες ήταν άλλες. Η φωτιά στην Αττική και στη Ολυμπία. Τώρα είναι αργά. Έχουν καεί τα πάντα και επιβεβαιώνεται το χειρότερο σενάριο. Η φωτιά θα σβήσει μόνη της στην Ιστιαία όταν δεν θα έχει τίποτα άλλο να κάψει. Αβεβαιότητα υπάρχει και για το νότιο μέτωπο προς Μαντούδι. Αν ξεφύγει από κει τότε η φωτιά θα σταματήσει στην Χαλκίδα. Επίσης, οι κάτοικοι γνωρίζουν τα σχέδια της ΡΑΕ για το αιολικό πάρκο και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι αγαπούν το δάσος και τον τόπο τους.

Τίποτα δεν μπορεί να είναι το ίδιο στην Εύβοια μετά την φωτιά όχι μόνο λόγω της ανυπολόγιστης καταστροφής στο φυσικό περιβάλλον και στην οικονομία αλλά σε πολιτικό επίπεδο. Η οργή των κατοίκων και η απαξίωση προς την κυβέρνηση δεν μπόρεσε να κρυφτεί στα ρεπορτάζ των ΜΜΕ όσο και αν προσπαθούσαν να κρατήσουν ισορροπίες οι ρεπόρτερ και οι δημοσιογράφοι από το στούντιο. Το ζωντανό ρεπορτάζ έχει την δική του δυναμική και δεν μπορεί να ελεγχθεί πλήρως από τα Μέσα που συντάσσονται με το κυβερνητικό αφήγημα.

Ταυτόχρονα ένα κίνημα αλληλεγγύης από όλη την Ελλάδα έχει αυθόρμητα και από τα κάτω αναδυθεί για να συνδράμει τους πυρόπληκτους σε όλη την Ελλάδα. Ομάδες, νεολαίοι, μεμονωμένα άτομα προσφέρουν, τροφή, προμήθειες, χρήματα, φάρμακα, στέγη, φροντίδα σε ζώα, κάνουν πυρόσβεση και περιπολίες για πυροπροστασία στις γειτονιές. Στα μέτωπα της φωτιάς, δηλαδή στα πεδία της μάχης, η αλληλεγγύη εκφράζεται σε πολλά επίπεδα. Από την οργάνωση των ανθρώπων για την κατάσβεση και για την σωτηρία όλου του χωριού και τους εθελοντές μέχρι την φροντίδα προς τους πυροσβέστες με την προσφορά κρύου νερού και φαγητού. Αυτό το κίνημα δηλώνει, κραυγάζει μια αλήθεια που την φωνάζουμε καιρό και απλώνεται παντού : ο λαός θα σώσει τον λαό! Τίποτε άλλο. Το επιτελικό κράτος έχει αποτύχει παταγωδώς!

Τα πράγματα δεν μπορεί να είναι τα ίδια μετά από τις φωτιές των τελευταίων ημερών για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Νιώθουμε οργή για το έγκλημα που συντελείται.

Δεσμευόμαστε να παλέψουμε με τους κατοίκους της Βόρειας Εύβοιας έτσι ώστε αυτή να ξαναγίνει το πράσινο δάσος που γνωρίσαμε… Για την επόμενη γενιά.  

                                                                                                                                8-8-21