Σύλληψη ηγέτη των Αντιφασιστών Ντελιβεράδων

Καθηγητές πανεπιστημίων υπογράφουν κείμενο διαμαρτυρίας για την προληπτική σύλληψη του συνδικαλιστή ηγέτη του κινήματος των Αντιφασιστών Ντελιβεράδων Paulo Roberto da Lima Silva, γνωστότερου ως Galo, και ζητούν την απελευθέρωσή του.

Η προσωρινή και προληπτική σύλληψη του Galo διατάχθηκε την Τετάρτη 28 Ιουλίου, μετά από αναφορά στην 11η Αστυνομική Περιφέρεια Σάντο Αμάρο, στο Σάο Πάολο. Το αστυνομικό τμήμα ερευνά το κάψιμο του αγάλματος του Borba Gato1Ο Borba Gato (1649-1718), προς τιμή του οποίου έχει υψωθεί άγαλμα ύψους 13 μέτρων, κατηγορείται για γενοκτονία και ως κακοποιητής γυναικών. Για την απόσυρση/γκρέμισμα του αγάλματος έχει ανοίξει συζήτηση στην Βραζιλία., το Σάββατο 24/7.

Μαζί με τον Galo, συνελήφθη επίσης η σύντροφός του Gessica, για συμμετοχή στην πράξη. Το ζευγάρι έχει μια κόρη 3 ετών. Επιπλέον, εκδόθηκε ένταλμα έρευνας και κατάσχεσης στο σπίτι του ακτιβιστή. Κανένα στοιχείο δεν υπήρχε για τη συμμετοχή του συνδικαλιστή στο κάψιμο του αγάλματος πέρα από το ότι είχε μιλήσει εναντίον.

Το κείμενο των πανεπιστημιακών δημοσιεύτηκε στην καθημερινή εφημερίδα της Βραζιλίας Folha de S. Paulo στις 9 Αυγούστου 2021.

Υπογράφουν οι :

Kenarik Boujikian, συνταξιούχος δικαστής του Δικαστηρίου του Σάο Πάολο.
Marcus Orione, Καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο.
Michael Löwy, Ομότιμος Διευθυντής Έρευνας του «Center National de la Recherche Scientifique» (CNRS – Γαλλία).
Ricardo Antunes, Καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Kρατικό Πανεπιστήμιο (Unicamp).
Ruy Braga, Καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο (USP).

Photo credits: Scarlett Rocha

Το κείμενο των πανεπιστημιακών με τίτλο “Λευτεριά στον Galo” έχει ως εξής:

Στο λεγόμενο κράτος δικαίου, η φυλάκιση είναι ένα ακραίο μέτρο και λαμβάνει χώρα, με βάση τους νομικούς κανόνες, και ειδικά μετά από επαρκή υπεράσπιση του κατηγορουμένου.

Οι προληπτικές συλλήψεις, δηλαδή, εκείνες οι συλλήψεις που πραγματοποιούνται για συγκεκριμένες νομικές υποθέσεις με την εκ των προτέρων φυλάκιση οποιουδήποτε πολίτη, είναι νομικά σπάνιες.

Ωστόσο, η πρακτική αυτή είναι διαδεδομένη στη Βραζιλία. Και επιπλέον, έχει ενταθεί σε υποθέσεις που αφορούν νέους μαύρους – κάτι που ενισχύεται στην περίπτωση των ηγετών του κοινωνικού κινήματος.

Πρόσφατα, τα διατάγματα σύλληψης -προσωρινά και προληπτικά- που αφορούν τον αρχηγό του κινήματος των Αντιφασιστών Ντελιβεράδων, Paulo Roberto da Lima Silva, γνωστότερου ως Galo, είναι ένα μάθημα για την ανατομία των ακραίων  πτυχών των συλλήψεων κατά των ηγετών των κοινωνικών κινημάτων στη Βραζιλία, ειδικά των μαύρων.

Πρέπει να σημειωθεί ότι, ως αντιστάθμισμα στον κοινωνικό ακτιβισμό, γινόμαστε μάρτυρες της άβολης ανάπτυξης του «δικαστικού ακτιβισμού» – ο οποίος προέρχεται από δημόσιους παράγοντες που δεν είναι εκλεγμένοι και οι οποίοι προωθούν την επιλογή της εξάλειψης της ελευθερίας εκείνων που σκοπεύουν να κινητοποιηθούν γύρω από ζητήματα κοινωνικού και λαϊκού ενδιαφέροντος. Παρά το γεγονός ότι περισσεύει στις κατηγορίες εναντίον του Galo, το γεγονός ότι είναι ηγέτης είναι μια ανησυχία των αρχών που ενέκριναν τη σύλληψη.

Από την άλλη πλευρά, είναι σύνηθες για τη δικαιοσύνη να αναζητά το όνομα των εμπλεκομένων σε μια ενέργεια που θεωρείται αντίθετη προς τη νομιμότητα. Το πρόβλημα είναι να χρησιμοποιείς τη φυλακή σαν να ήταν ένα όργανο βασανιστηρίων για την απόσπαση δημόσιων καταγγελιών – είναι γνωστό ότι ο δικαστικός διακανονισμός είναι ένα μέσο με το οποίο επωφελούνται οι εγκληματίες. Σε αυτήν την περίπτωση, η σύλληψη λογίζεται ως απαραίτητη προϋπόθεση για τον έλεγχό του.

Αυτό μας πηγαίνει πίσω στη θλιβερή ανάμνηση της δικτατορικής περιόδου στη Βραζιλία. Η πιθανή χρήση τέτοιων μηχανισμών σε κάθε απόφαση που αφορά το ζήτημα θα ήταν απαράδεκτη. Δεν είναι δυνατόν να διατηρηθεί η ποινική έρευνα με την υποχρέωση της δημόσιας καταγγελίας.

Τέλος, ίσως ο πιο εμφανής κίνδυνος για τις δημοκρατικές ελευθερίες εντοπίζεται σε εκείνα τα επιχειρήματα, που αναφέρονται στη διαφύλαξη του υποτιθέμενου δημόσιου συμφέροντος μέσω της έγκρισης της προληπτικής κράτησης, με σκοπό την πρόληψη μελλοντικών ενεργειών. Εδώ αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση που μας θυμίζει την ταινία Minority Report. Εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητα του ακτιβιστή, υπάρχει πρόβλεψη μιας πιθανής τέλεσης εγκλημάτων, η οποία θα μετατρέψει τον Galo σε κίνδυνο για την κοινωνία. Πώς; Από το γεγονός ότι έχει πολιτικό κίνητρο που εκδηλώνεται με την πρόθεση να συζητήσει τη θέση που κατέχουν ορισμένοι χαρακτήρες που στιγματίζουν την ιστορική μας διαδικασία, συνεπάγεται πάντα ότι… προωθεί επιθέσεις.

Τελικά, στην περίπτωση μιας τέτοιας υπόθεσης, θα αντιμετωπίζαμε μια πραγματικά εκ των προτέρων καταδίκη, βάσει της πρόβλεψης μελλοντικών πράξεων, με βάση την προκατειλημμένη ερμηνεία των πολιτικών πεποιθήσεων του κατηγορουμένου.

Παράνομες συλλήψεις, βασισμένες κυρίως σε πολιτικά κίνητρα, σε οποιαδήποτε ιστορική στιγμή (αλλά ειδικά όταν υπάρχει αναζωπύρωση του αυταρχισμού στη χώρα), μας κάνουν να φοβόμαστε για τη μοίρα όχι μόνο του Galo, αλλά οποιουδήποτε, αφού, κατά κάποιο τρόπο, και εμείς οι ίδιοι οδηγούμαστε από πολιτικά κίνητρα που είναι ταυτισμένα με τις προσωπικότητες και τις ενέργειές μας. Σε αυτή η συλλογιστική, όλοι αναπόφευκτα δεν θα θεωρούμασταν δυνητικά εγκληματίες;

Ενημέρωση: με την πίεση του ταξικού και αντιφασιστικού κινήματος ο Galo και η Gessika αφέθηκαν ελεύθεροι από το δικαστήριο του Σάο Πάολο, μετά από δύο βδομάδες φυλάκισης2Λεπτομέρειες (στα Πορτογαλικά) εδώ..

Υποσημειώσεις[+]