ΒΡΕΤΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015

 

 

Ποιο το μέλλον του Η.Β. και της Ε.Ε.;

Καθώς η Ν.Π. έκλεινε την ύλη της, ξημερώματα 9/4, δημοσιεύονταν τα exit polls για τις «πιο ιστορικές εκλογές» της Βρετανίας. Aν και οι προεκλογικές δημοσκοπήσεις έδειχναν μάχη στήθος με στήθος Συντηρητικών κι Εργατικών, τα exit polls, έφεραν την ανατροπή: Οι Τόρηδες του Κάμερον προηγούνται με 316 έδρες έναντι 239 των Εργατικών του Μίλιμπαντ.

Αυτό σημαίνει: ο Κάμερον θα χρειαστεί να αναζητήσει συμμάχους για σχηματισμό κυβέρνησης εφόσον δεν συγκεντρώσει τις απαιτούμενες 323, με τους κυβερνητικούς του εταίρους, Φιλελεύθερους, να καταποντίζονται.

Πολύ καλά πήγε το SNP, το αποσχιστικό Εθνικό Κόμμα Σκωτίας (προοδευτικών κλίσεων), που αναμένεται να κάνει άλμα μέχρι τις 58 έδρες! Με τις «πληγές» του περσινού δημοψηφίσματος ακόμα ανοιχτές, μια τέτοια εξέλιξη αποτελεί δυναμίτη στα θεμέλια του Ηνωμένου Βασιλείου, με τις φυγόκεντρες διαλυτικές του τάσεις να αποσταθεροποιούν περαιτέρω την χώρα και την ήπειρο.

Αλλά ένα ακόμη καίριο ερώτημα τίθεται σε αυτές τις εκλογές: Ποιο το μέλλον της Βρετανίας στην Ε.Ε.; Ποιο το μέλλον της ίδιας της Ε.Ε.;

Ο αντιδραστικός  εθνικιστής αντιευρωπαϊστής Νάιτζελ Φάρατζ, μπαίνει στη Βουλή με μόλις 2 έδρες, αποτέλεσμα αναντίστοιχο με τις προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει στους οπαδούς του.

Το ερώτημα «μέσα ή έξω από την Ε.Ε.;», έχει μπει για τα καλά στην ατζέντα της Βρετανικής κοινωνίας. Ο Κάμερον, έχει δεσμευτεί πως θα πάει σε σχετικό δημοψήφισμα, μέσα στο 2017. Και μόνο η πραγματοποίηση ενός τέτοιου δημοψηφίσματος, συνιστά εκδήλωση της σφοδρής κρίσης του οικοδομήματος της «Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

Κ. Αποστολόπουλος