Τεράστια επιτυχία της εκδήλωσης για το 18Άνω

της Κατερίνας Μάτσα

Το Σάββατο 13/1/24 πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο ιστορικό σινεμά ΙΡΙΣ η εκδήλωση που οργανώθηκε από το Σωματείο Υποστήριξης του επιστημονικού και κοινωνικού έργου του 18Άνω, το Δίκτυο Αλληλεγγύης Κοινωνικών Ιατρείων και τις Συλλογικές Δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης για το 18άνω ενάντια στο νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την κατάργηση των δύο μεγαλύτερων Ψυχιατρείων και την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων θεραπευτικών προγραμμάτων απεξάρτησης.

Προβλήθηκε η θαυμάσια ταινία – ντοκιμαντέρ του Γιώργου Ζέρβα «Τώρα κάνω όνειρα», που περιγράφει τη ζωή των θεραπευόμενων στο 18Άνω σε όλες τις φάσεις της θεραπευτικής διαδικασίας, από την αρχή μέχρι το τέλος, παρουσιάζοντας, μέσα από το λόγο των ίδιων, το ρόλο της ψυχοθεραπείας, της τέχνης και της συμμετοχής στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Πήραν το λόγο ο σκηνοθέτης, ο Δημ. Υφαντής, η Κατερίνα Μάτσα, η Όλγα Κοσμοπούλου, ο Γ. Λεχουρίτης, η Σύλβια Κουτσούκη κ.ά. Ακούστηκε η φωνή των οικογενειών των εξαρτημένων, κραυγή αγωνίας, η φωνή των κέντρων Πρόληψης, καταγγελία του κυβερνητικού εμπαιγμού, η δυνατή φωνή των ανθρώπων της Τέχνης και του πολιτισμού, σταθερά στο πλευρό του 18Άνω, αλλά και συγκλονιστικές μαρτυρίες – καταθέσεις ψυχής των απεξαρτημένων, της Βίκυς, της Όλγας, του Χρήστου, του Βασίλη, του Στέλιου, του Δημήτρη, όλες και όλοι μεταμορφωμένοι μέσα από τη θεραπεία στο 18Άνω από άνθρωποι-σκιές σε μαχήτριες και μαχητές της ζωής.

Η συζήτηση με το κοινό που συμμετείχε συγκινημένο είχε τόσο ενδιαφέρον που έφτασαν σχεδόν μεσάνυχτα για να τελειώσει η μοναδική αυτή εκδήλωση.

Όπως είπε στην παρέμβασή του ο Σάββας Μιχαήλ, αναφερόμενος και στον τίτλο της ταινίας, ο μεγάλος Ισπανός συγγραφέας Καλντερόν έγραψε το σπουδαίο θεατρικό έργο με τον εμβληματικό τίτλο La vida es un sueño (Η Ζωή είναι ένα όνειρο). H ζωή, δεν είναι απλώς ένα όνειρο που φεύγει και χάνεται. Χωρίς όνειρα δεν υπάρχει ζωή. Όταν αυτά τα παιδιά λένε «τώρα κάνω όνειρα» αυτό που εννοούν είναι ότι τώρα αρχίζουν να ζουν, τώρα βγαίνουν από τη σκιά του θανάτου. Είναι ένα μήνυμα για όλη την ανθρωπότητα: να βγει από την σκιά θανάτου, να ζήσει επιτέλους!