Kάτω το κράτος των καπιτα-ληστών και η κυβέρνηση των δολοφόνων!
Δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη

του Θόδωρου Κουτσουμπού

φωτογραφία: Θ.Κουτσουμπός

Ξεχυλίζει η οργή και η αγανάκτηση για τη δολοφονία του 16χρονου Ρομ Κώστα Φραγκούλη, ενός ακόμη από τα θύματα της αλόγιστης αστυνομικής κτηνωδίας, ενός ακόμη της κοινότητας των Ρομά που πέφτει νεκρός από σφαίρα αστυνομικού.

Χτυπημένος από πυροβολισμό αστυνομικού στο κεφάλι στις 5 Δεκεμβρίου, ο Κώστας Φραγκούλης ανακοινώθηκε επισήμως ο θάνατός του την Τρίτη 13/12/2022, στις 10:10 το πρωί (ανεπισήμως ακόμη και ιατρικές ενώσεις καλούσαν τις προηγούμενες ημέρες τη διοίκηση του Ιπποκράτειου της Θεσσαλονίκης να δώσει επίσημο ανακοινωθέν για την πορεία της υγείας του βαριά τραυματισμένου, όμως η διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση αρνιόταν…).

«Δολοφόνοι!», «Κράτος δολοφόνων», «κυβέρνηση δολοφόνων!», ήταν κεντρικά συνθήματα στις διαδηλώσεις που οργανώθηκαν μέσα σε λίγες ώρες από την ανακοίνωση της τραγικής είδησης, το απόγευμα της Τρίτης, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, σε όλες τις μεγάλες πόλεις, σε όλους τους οικισμούς και καταυλισμούς τσιγγάνων, στο Μενίδι, στα Λιόσια, τον Ασπρόπυργο, την Κορίνθου-Πατρών, μέχρι και τη Ρόδο. «Κάτω η κυβέρνηση της φτώχειας, της καταστολής, των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων», έγραφε ένα πανό των φοιτητικών συλλόγων της Αθήνας. «Δεν ήταν η βενζίνη, δεν ήταν τα λεφτά (τα 20 ευρώ του φόνου), τον δολοφονήσανε γιατί ήτανε Ρομά», έλεγε ένα άλλο σύνθημα, αναδεικνύοντας και καυτηριάζοντας τον εγγενή ρατσισμό του κράτους, των αστυνομικών του οργάνων, της ακροδεξιάς κυβέρνησης και μέρους της ελληνικής κοινωνίας που θρέφεται με τα στερεότυπα της ρατσιστικής προπαγάνδας.

«ΔΗΚΕΟΣΙΝΗ», ανορθόγραφη ή ορθά γραμμένη, δεν έχει σημασία, αυτό είναι το αίτημα των κυνηγημένων και αδικημένων Ρομά, δολοφονημένων από μπάτσους που θεωρούν ότι μπορούν να συνδυάζουν το ρόλο του Ιαβέρη διώκτη με το ρόλο του δήμιου κρατικού δολοφόνου. Αλλά και αίτημα όλου του λαού που υφίσταται την αδικία, την εκμετάλλευση, την καταπίεση και την φτωχοποίηση.

φωτογραφία: Θ.Κουτσουμπός
Aπό τη διαδήλωση στο Βόλο. Στη φωτο ο Γιάννης Μάγγος

Το «επιτελικό κράτος» του Μητσοτάκη πριν την επίσημη ανακοίνωση για το θάνατο του Κώστα Φραγκούλη (που γνώριζε και απέκρυβε) είχε ήδη καταστρώσει το «επιτελικό» του σχέδιο. Αρχικά, με διαταγή του αρχηγού της αστυνομίας αντιστράτηγου Κ. Σκούμα έθεσε σε επιφυλακή όλο το προσωπικό της αστυνομίας, τους συνοριοφύλακες και ειδικούς φρουρούς, επικαλούμενη “έκτακτους σοβαρούς και κατεπείγοντες Υπηρεσιακούς λόγους” και λόγους «προστασίας της δημόσιας τάξης και ασφάλειας». Στη διάρκεια της πορείας της Αθήνας, επιτέθηκαν για να την διασπάσουν. Ήταν μια μεγάλη πορεία 6 – 8 χιλιάδων ανθρώπων της αριστεράς, του αναρχοκομμουνισμού και της αναρχίας. Ξεκίνησε ήρεμα από τα Προπύλαια, αλλά όταν η κεφαλή της πορείας περνώντας από τα Χαυτεία έφθανε στα παλιά δικαστήρια της Σανταρόζα εκδηλώθηκε η επίθεση των ΜΑΤ στην Πανεπιστημίου, στο τελευταίο τμήμα της πορείας. Σύντομα η επίθεση πέρασε και στη Σταδίου, όπου έφθασαν ανασυγκροτημένα τα μπλοκ της Σταδίου. Δεν χρειαζόντουσαν αφορμές. Το σχέδιο ήταν σαφές. Και οι εντολές. Πνίξτε τους στα δακρυγόνα. Οι κρότου-λάμψης και τα χημικά δημιουργούσαν ένα εφιαλτικό τοπίο, κάτω από τις φωταγωγημένες Χριστουγεννιάτικες αψίδες. Παρόλα αυτά δεν η αστυνομική βία και τα χημικά και μια αύρα που ακολουθούσε κατά πόδας την πορεία δεν μπόρεσε να σπάσει την πορεία που έφθασε στη Βουλή, διαδήλωσε και κατευθύνθηκε προς τα Προπύλαια (όπου ο σταθμός του μετρό ήταν κλειστός για πολλές ώρες) ή την Ομόνοια. Ακόμη και στην Ομόνοια σημειώθηκαν επιθέσεις της αστυνομίας, κάποιοι απάντησαν με κάποιες πέτρες που κατόρθωσαν να προμηθευτούν…

φωτογραφία: Θ.Κουτσουμπός
φωτογραφία: Θ.Κουτσουμπός
φωτογραφία: Θ.Κουτσουμπός

Η βίαιη καταστολή ήταν η απάντηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στις διαμαρτυρίες για τον εν ψυχρώ φόνο του νεαρού Ρομά που δεν πλήρωσε βενζίνη 20 ευρώ. Την ίδια μέρα και τις ίδιες ώρες τα τηλεοπτικά κανάλια έδειχναν εκατοντάδες χιλιάδες και εκατομμύρια ευρώ με τα οποία η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Εύα Καϊλή “λαδώνονταν” από το Κατάρ για τις υπηρεσίες στο εμιράτο. (Και δεν είναι μόνο αυτά, αφού εκατομμύρια άλλα έχουν δοθεί στους λοιπούς “λαδιάρηδες” ευρωβουλευτές της σοσιαλιστικής ευρω-ομάδας, αλλά και της Δεξιάς και της ακροδεξιάς δεν τα έδειξαν. Το ευρωπαϊκό Qatar-gate έχει ακόμη πολλά να φέρει στο φως)

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη μπορεί να στηρίζεται μόνο στην ωμή αστυνομική βία. Για την ακρίβεια, την ανεργία και τη φτώχεια, για τα υψηλά επιτόκια δανεισμού και το κλείσιμο δεκάδων χιλιάδων μικροεπιχειρήσεων δεν έχει να αντιτάξει παρά μόνο τη βία των ΜΑΤ σε όσους διαμαρτύρονται για τα κοινωνικά δεινά. Για να δελεάσει μάλιστα τους μισθοφόρους που θυμίζουν τις ρωμαϊκές λεγεώνες εκφυλισμένων Ρωμαίων αυτοκρατόρων, την ίδια μέρα, στη Βουλή, ψήφισε έκτακτο επίδομα 600 ευρώ, για τις δυνάμεις της αστυνομίας και του λιμενικού (αργότερα πρόσθεσε και τους πυροσβέστες που τους… είχε ξεχάσει!).

φωτογραφία: Θ.Κουτσουμπός
φωτογραφία: Θ.Κουτσουμπός
φωτογραφία: Θ.Κουτσουμπός

Η κατάπτωση όμως του πολιτικού προσωπικού της αστικής κοινοβουλευτικής κατ’ όνομα δημοκρατίας, ολοκληρώθηκε με την υπερψήφιση από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ κ.λπ.) και τα λεγόμενα αριστερά (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ), του 600άρικου στην αστυνομία!! Με την πράξη της αυτή η ακροδεξιά κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλησε να επιβραβεύσει την βία των ΜΑΤ, των λοιπών δυνάμεων καταστολής και τους “ράμπο” αστυνομικούς που σκοτώνουν κόσμο για ψύλλου πήδημα. Ερχόμενη την ίδια ημέρα της ανακοίνωσης του θανάτου του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη, η ψήφιση του επιδόματος των 600 ευρώ είναι μια πρόκληση στον δοκιμαζόμενο από την καπιταλιστική κρίση ελληνικό λαό, τους εργάτες, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, αγρότες και επαγγελματίες. Και η υποταγμένη αριστερά συντάχθηκε με τον Μητσοτάκη. Αιδώς!

Τα μαχόμενα κομμάτια της αριστεράς, του επαναστατικού κομμουνισμού και της αναρχίας, η εργατική τάξη και οι αποκλεισμένοι και καταπιεσμένοι, Ρομά και Μπαλαμό, φοιτητές και εργάτες, πρέπει να εντείνουν τον αγώνα για την ανατροπή του κράτους των καπιτα-ληστών, των ρουφιάνων δολοφόνων, των μπατσοβιαστών και της κυβέρνησης του “Κούλη” Μητσοτάκη.

Λευτεριά στους 23 συλληφθέντες της διαδήλωσης. Να κλειστεί ο δολοφόνος αστυνομικός της ΔΙΑΣ στη φυλακή.

Δικαιοσύνη για τον Κώστα Φραγκούλη και τον Νίκο Σαμπάνη. Για τον Βασίλη Μάγγο, για τον Ζακ, για τον Παύλο Φύσσα, για όλα τα θύματα της αστυνομικής, ρατσιστικής και φασιστικής βίας. Να διαλυθούν τα ΜΑΤ , και οι ομάδες ΔΕΛΤΑ κι όλοι οι κρατικοί μηχανισμού καταστολής του λαού.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΙΡΗΝΗ ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ