της Τρισεύγενης Βαρελά

Ενώ η πανδημία λόγω covid-19 με χιλιάδες νεκρούς δεν έχει τελειώσει, η ακρίβεια συνθλίβει τον εργατικό μισθό και την σύνταξη και δυσχεραίνει τις ζωές χιλιάδων που αδυνατούν να πληρώσουν ακόμη και τα στοιχειώδη κοινωνικά αγαθά (ρεύμα, νερό, θέρμανση, τρόφιμα κ.λπ.), η Ελλάδα μετατρέπεται σε πολεμικό ορμητήριο του αμερικανο-ΝΑΤΟϊκού ιμπεριαλισμού. Ταυτόχρονα, η εγκληματική διαχείριση της υγείας φέρνει προς ψήφιση ένα νέο νομοσχέδιο της ακροδεξιάς κυβέρνησης, του υπουργείου υγείας και εργολάβων ιδιωτών γιατρών με τίτλο “ΓΙΑΤΡΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, ΙΣΟΤΙΜΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡEΣΙΕΣ ΤΟΥ EΘΝΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ”.

Η Συνέλευση Χρηστών και Υγειονομικών της ΤοΜΥ Κεραμεικού που από την αρχή της καραντίνας (Μάρτιος 2020) έχει κάνει δεκάδες δράσεις αγωνιζόμενη ενάντια στην υποβάθμιση των δομών υγείας στη γειτονιά έβγαλε το παρακάτω κείμενο.

Φωτογραφία από παλαιότερη κινητοποιήση των κατοίκων

TΑΦΟΠΛΑΚΑ στον οικογενειακό γιατρό

Από 28 Μαρτίου με απόφαση του Υπουργείου Υγείας και κατά παράβαση των ισχυόντων υπουργικών διατάξεων που ορίζουν τις προϋποθέσεις εγγραφής κάποιου ασθενή σε ΤΟΜΥ και εξυπηρέτησής του από οικογενειακό γιατρό, τα ραντεβού των ΤΟΜΥ, ανοίγουν για όλο τον πληθυσμό. Εννοείται ότι αυτή η απόφαση δεν συνοδεύεται από καμιά βούληση για δημιουργία νέων ΤΟΜΥ ή για την στελέχωση των ήδη υπαρχόντων με προσωπικό, για να μπορούν να καλυφθούν οι επιπλέον ανάγκες που θα δημιουργηθούν. Αντίθετα: η έκδοση των αποτελεσμάτων της προκήρυξης για προσλήψεις προσωπικού στις ΤΟΜΥ, που έχει βγει στη δημοσιότητα εδώ κι ένα χρόνο και που έχει αναγγελθεί και αναβληθεί ήδη τρεις φορές, μετατίθεται για τον επόμενο Αύγουστο.  

Αυτή η απόφαση καταργεί πρακτικά το θεσμό του δημόσιου οικογενειακού γιατρού, αφού κανένας και καμιά δεν θα μπορεί να βρει ραντεβού, όποτε το χρειάζεται.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό το ζήτημα. Ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού δεν είχε απλώς το νόημα «βρίσκω ένα ραντεβού όποτε το χρειάζομαι για να γράψω φάρμακα ή εξετάσεις», παρόλο που κι αυτό είναι σημαντικό. Το νόημα του οικογενειακού γιατρού και της ομάδας υγείας, είναι ότι έχοντας ένα συγκεκριμένο αριθμό εγγεγραμμένων χρηστών, ανάμεσά τους ολόκληρες οικογένειες κι ένα συγκεκριμένο πληθυσμό ευθύνης μιας περιοχής, μπορεί να διατηρεί μια τακτική επαφή με τους εγγεγραμμένους χρήστες και χρήστριες, πράγμα που επιτρέπει την οικοδόμηση μια σχέσης εμπιστοσύνης, απαραίτητη προϋπόθεση για μια αποτελεσματική και αποδοτική σχέση γιατρού-ασθενούς.

Αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης πάει να χτυπήσει η απόφαση της κυβέρνησης για το άνοιγμα των ραντεβού και την κατάργηση του οικογενειακού γιατρού.

Γιατί φέρνει όμως αυτό το μέτρο τώρα, όταν ταυτόχρονα διατυμπανίζει ότι καταθέτει το επόμενο διάστημα νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια υγεία, με στόχο δήθεν την«καθολική κάλυψη του πληθυσμού» με «προσωπικούς γιατρούς»; Επειδή το νέο νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια υγεία σκοπό έχει ανάμεσα στα άλλα να βάλει τους ιδιώτες ακόμα πιο βαθιά στο σύστημα, είτε κάνοντας συμπράξεις με εργολάβους της ιδιωτικής υγείας, είτε διορίζοντας απευθείας ιδιώτες σε κέντρα υγείας και ΤΟΜΥ, που θα διατηρούν ταυτόχρονα τα ιδιωτικά τους ιατρεία. Με αυτό τον τρόπο, θα τους ονομάσει «προσωπικούς γιατρούς», θα τους δώσει ένα πληθυσμό ευθύνης και παράλληλα θα σπρώχνει όλο τον κόσμο να γραφτεί σε ιδιώτη “προσωπικό γιατρό” και να πληρώνει για την περίθαλψή του.

Άρα: καταργώντας το δημόσιο οικογενειακό γιατρό η κυβέρνηση στρώνει το δρόμο για την πλήρη ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας. Ενώ παράλληλα θα ανεμίζει τη σημαία της «αύξησης των γιατρών στο σύστημα των ηλεκτρονικών ραντεβού για όλους τους πολίτες», και της «βελτίωσης της εξυπηρέτησης ασφαλισμένων και ανασφάλιστων πολιτών».

Φωτογραφία από παλαιότερη κινητοποιήση των κατοίκων

Είναι φανερό ότι η διάλυση της δημόσιας περίθαλψης μπαίνει σε νέα φάση. Ως Συνέλευση στο πρόσφατο παρελθόν διαδηλώσαμε μαζί για στελέχωση των δομών της υγείας στη γειτονιά μας, για να μην μετατραπούν αποκλειστικά σε εμβολιαστικά κέντρα και πιο πρόσφατα για να ανανεωθούν οι συμβάσεις εργασίας του προσωπικού. Πετύχαμε μέχρι σήμερα αρκετά πράγματα με τις κινητοποιήσεις μας και γι αυτό σας καλούμε για άλλη μια φορά να αγωνιστούμε μαζί για:

Να μην καταργηθεί και να ενισχυθεί ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού με στελέχωση της ΤΟΜΥ και του Κέντρου Υγείας Κεραμεικού και με την δημιουργία νέων δομών σύμφωνα με τις ανάγκες του πληθυσμού

Άρση όλων των αναστολών εργασίας των υγειονομικών και επιστροφής στις θέσεις εργασίας τους

Καμία σύμπραξη με εργολάβους της υγείας, καμιά παράδοση της δημόσιας περίθαλψης στους ιδιώτες

Ισότιμη και δωρεάν πρόσβαση όλων στην περίθαλψη χωρίς αποκλεισμούς φύλου, φυλής, εισοδήματος, εθνικότητας

 Συνέλευση Υγειονομικών και Χρηστών της ΤΟΜΥ Κεραμεικού

Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στη ΖΩΗ και στην ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ!

Σε αυτές τις δυστοπικές συνθήκες του πολέμου, της ενεργειακής κρίσης, της ακρίβειας, της ανεργίας, της προσφυγιάς, της καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος, της εξαθλίωσης των από τα κάτω, τίποτα δεν πρέπει να μείνει αναπάντητο, η επαγρύπνηση, η αγωνιστικότητα και η οργάνωση της εργατικής τάξης στο σύνολό της μέσα από χώρους δουλειάς, εργατικά σωματεία, συλλογικότητες, μπορεί να φέρει αποτέλεσμα.

Οι θανατοπολιτικές της κυβέρνησης

και του Υπουργείου Υγείας δεν θα περάσουν.

ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ !