ΧΩΡΙΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ Η ΝΕΑ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΑΝΟΔΟΣ ΤΟΥ FIT ΣΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

Οι κοινοβουλευτικές εκλογές του 2013 στην Αργεντινή έφεραν το Frente de Izquierda y de los Trabajadores (Mέτωπο της Aριστεράς και των Eργαζομένων – FIT) στη Βουλή με ποσοστό 5,11%, το διπλάσιο από εκείνο των γενικών εκλογών του 2011 όταν παραγματοποίησε την πρωτη του εκλογική κάθοδο. Το FIT το οποίο αποτελείται από τα μικρά τροτσκιστικά κόμματα Partido Obrero (PO) –αδελφό κόμμα του ΕΕΚ στην CRFI–, το Partido de los Trabajadores Socialistas (PTS) και το Izquierda Socialsta (IS).

Από το 2013, προχώρησε σε σημαντικότατα ενωτικά βήματα όπως το περσινό Συνέδριο της Αριστεράς και των Εργαζομένων. Δίχως καμμία προγραμματική έκπτωση, πέτυχε να φέρει κοντά του συνδικάτα και κινήματα με ξεκάθαρο ταξικό προσανατολισμό, διευρύνοντας έτσι τη βάση του στην εργατική τάξη. Ακόμη, πρωτοστάτησε σε σημαντικότατους αγώνες και κινητοποιήσεις, όπως ήταν στην αναχαίτιση της αύξησης της φορολογίας στην πόλη Οράν της επαρχίας της Σάλτα (όπου το PO είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο κόμμα) και στην τελευταία μεγάλη γενική απεργία στη χώρα.

Φέτος, στις προκαταρκτικές εκλογές που διαμορφώνουν τις λίστες που θα κατέβουν στις γενικές εκλογές του Οκτώβρη του 2015 (η Αργεντινή είναι οργανωμένη σε ομοσπονδιακή βάση), το FIT φαίνεται να «εξαργυρώνει» την καθαρότητα και τη συνέπεια της στάσής του τα προηγούμενα χρόνια. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, στις πόλεις όπου εγκαθιδρύθηκε στις κοινοβουλευτικές εκλογές συνεχίζει να κινείται ανοδικά, ενώ στην επαρχία της Μεντόσα όπου έχει ολοκληρωθεί ήδη η διαδικασία, το FIT κατέλαβε τη δέυτερη θέση με 16% των ψήφων. Την τρίτη θέση φαίνεται να καταλαμβάνει στο Νεουκέν και τη Σάντα Φε, ενώ η επιτυχία του στη Σάλτα δε γνωρίζει προηγούμενο καθώς οι δημοσκοπήσεις το δείχνουν να κατακτά την πρώτη θέση.

Η αδιάκοπη μαχητική παρουσία του FIT, το κατέστησαν μια φωνή άξια εμπιστοσύνης στην πολιτική σκηνή της χώρας. Αλλά η σημασία του δεν περιορίζεται στα στενά εθνικά του όρια· είναι η διεθνής σημασία της ανόδου της επαναστατικής προοπτικής διεξόδου από την κρίση σε μια χώρα-κλειδί για την οικονομία της Λατινικής Αμερικής, που δείχνει το δρόμο σε όλους τους επαναστάτες, οπουδήποτε και αν αυτοί βρίσκονται.

ΝΑΛ