Παράσταση φοιτητών στο Yπουργείο Παιδείας

Σοβαρά προβλήματα από το κλείσιμο του EIN

Παρά τις απαγορεύσεις και την αστυνομική περιφρούρηση, 150 φοιτητές κατόρθωσαν να εισβάλουν στο «άβατο» του Yπουργείου Παιδείας στην Kαλογρέζα.

Την Παρασκευή 27/1 φοιτητές εστιών και φοιτητικοί σύλλογοι έκαναν πάρασταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Παιδείας εξ αιτίας των σοβαρών προβλημάτων που έχει δημιουργήσει το κλείσιμο του Εθνικού Ιδρυματος Νεοτητας (ΕΙΝ) και η συγχωνευσή του στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ (Ιδρυμα Νεολαίας Kαι Διά Βίου Μάθησης) μαζί με άλλους οργανισμούς. Tο κλείσιμο και η συγχώνευση είναι μέτρα που επιβάλλονται από το Mνημόνιο – για την σωτηρία του χρεoκοπημένου καπιταλιστικού συστήματός τους.

Το ΕΙΝ (ακόμα και συγχωνευμένο στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ) ήταν υπεύθυνο μεταξύ άλλων για την λειτουργία των περισσοτέρων εστιών και εστιατορίων στα πανεπιστήμια. Τώρα όμως ήρθε και η σειρά του ΙΝΕΔΙΒΙΜ το οποίο σταμάτησε και αυτό να υφίσταται στις 27/1 όπως εξάλλου
ήταν αρχικά προγραμματισμένο. Αυτό σημαίνει ότι μένουν μετέωροι χιλιάδες φοιτητές και εργαζόμενοι, με ολέθριες συνέπειες για την σίτιση και στέγαση.
Ήδη οι εργαζόμενοι έχουν να πληρωθούν 3,5 μήνες… Μάλιστα το υπουργείο απείλησε εργαζόμενους με φυλάκιση επειδή τόλμησαν να κάνουν παραγγελίες βασικών προμηθειών στο
όνομα του ΕΔΙΒΙΝ για χρονικό διάστημα μετά τις 27/1 (με το περας λειτουργιας του).
Το σχέδιο του υπουργείου είναι να περάσουν οι αρμοδιότητες του ΕΙΝ στα πανεπιστήμια
αλλά αυτά προφανώς αδυνατούν να σηκώσουν τέτοιο βάρος λόγω της υποχρηματοδότησής τους.
Είναι κατανοητό ότι και να αναλάβουν τα πανεπιστήμια τις αρμοδιότητες αυτές και απολύσεις εργαζομένων θα έχουμε αλλά και το κόστος θα μετακυλισθεί στις τσέπες των φοιτητών, τσακίζοντας έτσι τις πιο φτωχές οικογένιες.

Όσον αφορά τώρα στην παράσταση διαμαρτυρίας οι παρευρισκόμενοι κατάφεραν να εισβάλλουν με «τσαμπουκά» στο φρούριο της Αννούλας παρά τις απαγορεύσεις υπουργείου – αστυνομίας. Βέβαια οι απαντήσεις που έδωσαν οι υπέυθυνοι του Υπουργείου Παιδείας
δεν ήταν παρά χιλιοειπωμένα λόγια και ψέματα που πια δεν μπορούν να πείσουν κανέναν, αποφεύγοντας να απαντήσουν στην ουσία των ερωτημάτων για το μέλλον του ιδρύματος. Η πλήρης διάλυση της παιδείας σε συνδυασμό με την τεράστια ανεργία των νέων βαθαίνει τον πάτο της κρίσης και δείχνει ότι μόνο η επαναστατική προοπτική μπορεί να δώσει λύση τσακίζοντας στον δρόμο της λαμόγια, ρουφιάνους και αφεντικά κάνοντας τους καταπιεσμένους κυρίαρχους της ίδιας τους της ζωής.