Λάθος ή απόπειρα συγκάλυψης;

Τελικά, ύστερα από προσφυγές, μηνύσεις, έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη και… μαζικές διαμαρτυρίες - διαδηλώσεις, o Εισαγγελέας παραπέμπει τρεις αστυνομικούς του Βόλου για να δικαστούν στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο της πόλης. Είναι μια παραπομπή που ευθέως στοχεύει στην απαλλαγή του συνόλου των αστυνομικών που βασάνισαν τον Βασίλη Μάγγο μέσα στο Αστυνομικό τμήμα και όχι μόνο στο αστυνομικό όχημα κατά τη σύλληψη και μεταφορά του.

Τις νέες μεθοδεύσεις συγκάλυψης των ευθυνών του θανάτου, μεθοδεύσεις που ρίχνουν στα μαλακά τους κατηγορούμενους αστυνομικούς, καταγγέλλει με μια συγκλονιστική επιστολή του πατέρας του Βασίλη, Γιάννης Μάγγος που δημοσίευσε η Εφημερίδα των Συντακτών (30/5/2022), αλλά και ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων Βόλου με ανακοίνωσή του που ακολουθεί.

Λάθος ή απόπειρα συγκάλυψης;

«Γιατί σπεύδει ο εισαγγελέας να ασκήσει ποινική δίωξη όταν η ΕΔΕ είναι σε εξέλιξη και ακριβώς στο χρονικό σημείο που θα άρχιζαν οι καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων; Και οι οποίες πράγματι δόθηκαν αμέσως μετά! Και πώς είναι δυνατόν να εκδικαστεί μία υπόθεση στο ακροατήριο χωρίς αυτές; Δίνεται η αίσθηση ότι πρόκειται για μεθόδευση», αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου, που έχασε τη ζωή του από απρόκλητη αστυνομική επίθεση.

Ο Γιάννης Μάγγος, πατέρας του Βασίλειου Μάγγου που έχασε τη ζωή του ύστερα από απρόκλητη βίαιη αστυνομική επίθεση που του άφησε βαρύτατες κακώσεις, απευθύνει μέσω της «Εφ.Συν.» επιστολή στους υπουργούς Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη, με την οποία καταγγέλλει κατάφωρη απόπειρα συγκάλυψης των βαρύτατων ευθυνών των αστυνομικών.

Θέμα: ΥΠΟΘΕΣΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΜΑΓΓΟΥ – ΚΑΤΑΦΩΡΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗΣ

Επιστολή προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη

Κύριε υπουργέ της Δικαιοσύνης, κύριε υπουργέ Προστασίας του Πολίτη,

Δεν είμαι ένας γραφικός που αρέσκεται να γράφει επιστολές. Είμαι ο πατέρας του Βασίλειου Μάγγου που στις 14-6-2020 χτυπήθηκε από αστυνομικούς μπροστά στα δικαστήρια του Βόλου χωρίς λόγο και χωρίς να αποτελεί απειλή για κανέναν. Σύμφωνα με τα ντοκουμέντα, όντας πεσμένος κάτω στην άσφαλτο και απροστάτευτος, του έσπασαν 7 πλευρά, τραυμάτισαν το συκώτι και τη χολή του, κακώσεις βαρύτατες που επέφεραν σοβαρότατο κίνδυνο κατά της ζωής του, σύμφωνα με τα έγγραφα του Νοσοκομείου Βόλου και του ειδικού ιατροδικαστή που είχε ορίσει η οικογένειά μας.

Οι πράξεις αυτές από τα αστυνομικά όργανα αποτελούν βαριά προσβολή της αξιοπρέπειας και βάναυση καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του παιδιού μας. Συνιστούν βασανιστήριο που τιμωρείται ως κακούργημα.

Ο ξυλοδαρμός, ο βασανισμός και ο εξευτελισμός του συνεχίστηκαν και μέσα στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας, όπως αποδεικνύεται και από τις καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων που τον βρήκαν πεταμένο έξω από αυτήν σε οικτρή κατάσταση, δύο ώρες μετά την προσαγωγή του.

Στο Βιβλίο Συμβάντων της Αστυνομίας αναγράφεται ότι δεν αποδείχτηκε τίποτα εις βάρος του. Από την περιγραφή του δελτίου προκύπτει ολοφάνερα ότι παράνομη ήταν και η σύλληψη και η δέσμευσή του με χειροπέδες. Συνεπώς είχαμε και παράνομη κατακράτηση.

(Υπενθυμίζουμε ότι ο προηγούμενος υπουργός Προστασίας του Πολίτη είχε δεσμευτεί δημόσια ότι η υπόθεση θα «διαλευκανθεί» πλήρως…)

Τις τελευταίες μέρες διαπιστώσαμε ότι (άσχετα από τη μήνυσή μας, που σημειωτέον εμείς υποβάλαμε τρεις μήνες νωρίτερα, στις 16-6-2021, κατά παντός υπαιτίου) ένας εισαγγελέας στις 23-9-2021 έστειλε την υπόθεση στο ακροατήριο ασκώντας ποινική δίωξη κατά τριών αστυνομικών για… επικίνδυνη σωματική βλάβη.

Η παραπομπή αυτή στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο, αντί να τους τιμωρήσει, θα τους γλιτώσει από την πραγματική δίωξή τους για τα βασανιστήρια που τέλεσαν, ενώ δεν συμπεριλαμβάνονται και άλλοι αστυνομικοί που βιαιοπράγησαν εις βάρος του παιδιού μας. Η ποινική δίωξη είναι ελλιπής και εσφαλμένη, γιατί δεν έλαβε υπ’ όψιν της όλα τα περιστατικά.

Διαβάζοντας προσεκτικά στη δικογραφία το σκεπτικό του εισαγγελέα, διαπιστώνεται ότι δεν μελέτησε επαρκώς όλα τα σχετικώς συγκεντρωθέντα στοιχεία που τέθηκαν υπ’ όψιν του προς ποινική αποτίμηση. Αγνοώντας δε τις καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων (που ανεξήγητα δεν τις ζητά), αγνοεί τα πραγματικά και κρίσιμα περιστατικά της υπόθεσης. Ούτε μελέτησε με προσοχή το Βιβλίο Συμβάντων και γίνεται αντιληπτό ότι καταφεύγει σε αυθαίρετες ερμηνείες και εκφράζοντας υποκειμενικές κρίσεις μεροληπτεί προκλητικά υπέρ των αστυνομικών και κατάφωρα εις βάρος του παιδιού μας…

(Υπενθυμίζουμε στον κ. εισαγγελέα ότι το παιδί μας ήταν το θύμα και θύτες είναι οι αστυνομικοί.)

Ο κ. εισαγγελέας, μη λαμβάνοντας υπ’ όψιν (ανεξήγητα πάλι) τις πολλαπλές υποδείξεις του πορίσματος του Συνηγόρου του Πολίτη για σημαντικές παραλείψεις και παρατυπίες, παρασύρεται και υποπίπτει κι αυτός στα ίδια λάθη που υπέπεσε και ο διεξάγων την ΕΔΕ. Σημειωτέον ότι το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη εμπεριέχεται στην ανωτέρω δικογραφία και είναι καταπέλτης εις βάρος των αστυνομικών. Η πρώτη και κραυγαλέα υπόδειξη είναι όπως αναφέραμε παραπάνω η έλλειψη των καταθέσεων αυτοπτών μαρτύρων. Αντιθέτως, υπάρχουν στη δικογραφία οι καταθέσεις των κατηγορουμένων, καθώς και αυτές των μαρτύρων τους, (επίσης) αστυνομικών.

Μία ΕΔΕ δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητη ούτε και η κρίση ενός εισαγγελέα, όταν αυτές στηρίζονται μόνο σε καταθέσεις αστυνομικών…

Και το ερώτημα προκύπτει αβίαστα: γιατί σπεύδει ο εισαγγελέας να ασκήσει ποινική δίωξη όταν η ΕΔΕ είναι σε εξέλιξη και ακριβώς στο χρονικό σημείο που θα άρχιζαν οι καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων; Και οι οποίες πράγματι δόθηκαν αμέσως μετά! Και πώς είναι δυνατόν να εκδικαστεί μία υπόθεση στο ακροατήριο χωρίς αυτές; Πώς θα αναζητηθεί η αλήθεια; Πρόκειται για κάποια πρωτοτυπία; Μήπως έγινε ένα λάθος που θα διορθωθεί ή είναι κατάφωρη απόπειρα συγκάλυψης; Αν πρόκειται για το τελευταίο, τότε η ισονομία καταργείται. Ο πολίτης είναι απροστάτευτος από τον νόμο.

Δίνεται η αίσθηση ότι πρόκειται για μεθόδευση, για ένα προπέτασμα καπνού μπροστά στη γνήσια υπόθεση. Ότι επιχειρείται με λαθροχειρία να προκαταληφθούν τα συμβάντα και να δημιουργηθούν τετελεσμένα γεγονότα για να μετατραπεί μια πραγματική, μια αληθινή υπόθεση, σε ψευδοϋπόθεση. Με άλλα λόγια, να εκμαιευτεί μια δικαστική κρίση επί ψευδών γεγονότων, όλως ασήμαντων προς την πραγματικότητα, τα οποία πολύ απέχουν από αυτήν.

Κύριοι υπουργοί Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη,

εγώ και η οικογένειά μου ζητούμε να μεριμνήσετε ώστε να ληφθούν υπ’ όψιν οι υποδείξεις του Συνηγόρου του Πολίτη και να θεραπευτούν οι κραυγαλέες παραλείψεις. Να εκτιμηθούν αντικειμενικά τα έγγραφα του νοσοκομείου και του τεχνικού μας συμβούλου και κυρίως να ληφθούν υπ’ όψιν οι καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων που υπάρχουν και στην ΕΔΕ και στη μήνυσή μας και που αποτελούν το καινούργιο, ουσιαστικό και θεμελιώδες στοιχείο στην υπόθεση.

Να αποδοθούν κατά όλων των υπαίτιων αστυνομικών οι κατηγορίες αντίστοιχα με το μέγεθος και το είδος των κακουργηματικών πράξεών τους.

Να συνεκδικαστεί η μήνυσή μας με αυτήν την ψευδομήνυση…

Να μας δοθεί το δικαίωμα να υποστηρίξουμε το δίκιο της υπόθεσής μας.

Σύμφωνα με την αρχή και τον κανόνα της δίκαιης δίκης.

Γιάννης Μάγγος

Συντονισμός Συλλογικοτήτων Βόλου
Βασίλης Μάγγος: Αυτεπάγγελτη δίωξη τριών αστυνομικών στο… Μονομελές Πλημμελειοδικείο

Σκόπιμες παραλείψεις και αντιφάσεις των αστυνομικών αρχών

Στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου στις 21 Οκτωβρίου 2022 παραπέμπονται μόνο τρεις αστυνομικοί (αν και εμπλέκονται περισσότεροι) που υπηρετούν στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας για τον ξυλοδαρμό του Βασίλη Μάγγου μπροστά στα δικαστήρια Βόλου (14/6/2020).

Η πράξη για την οποία κατηγορούνται οι τρεις αστυνομικοί είναι “Επικίνδυνη σωματική βλάβη από κοινού” και η δικογραφία των 811 σελίδων αποτελεί προϊόν αυτεπάγγελτης δίωξης της διενεργηθείσας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) των αστυνομικών αρχών.

Η αυτεπάγγελτη δίωξη από τον εισαγγελέα έχει γίνει τον Σεπτέμβριο του 2021, τρεις μήνες μετά την κατάθεση μήνυσης (16/6/2021) από την οικογένεια του Βασίλη κατά των αστυνομικών που τον χτύπησαν και βασάνισαν μπροστά στα Δικαστήρια Βόλου, στο αστυνομικό όχημα κατά τη μεταφορά του και μέσα στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας.

Το αξιοπερίεργο της δίωξης (αλλά όχι μόνο) είναι ότι ο εισαγγελέας που παραπέμπει τους αστυνομικούς μόνο για πλημμεληματικές πράξεις, στην κλήση του υιοθετεί τις απόψεις των αστυνομικών αρχών ότι ο Βασίλης Μάγγος “κινήθηκε απρόκλητα επιθετικά” γεγονός που εκ των προτέρων δηλώνει μεροληψία υπέρ των αστυνομικών ότι έπραξαν τα δέοντα και ότι άσκησαν την αναγκαία βία!

Στο σύνολο της δικογραφίας συμπεριλαμβάνεται έγγραφο του Συνήγορου του Πολίτη ο οποίος προβάλλει ενστάσεις επί της διενεργούμενης ΕΔΕ και επιστρέφει τον φάκελο στον διενεργούντα  αστυνομικό προς συμπλήρωση.

Παρά τις επισημάνσεις του Συνηγόρου, ο Εισαγγελέας παραπέμπει τους αστυνομικούς πριν η σχετική ΕΔΕ συμπληρωθεί, με αποτέλεσμα να μην συμπεριλαμβάνονται σε αυτήν οι καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων που ελήφθησαν από τις αστυνομικές αρχές μετά τις συστάσεις του Συνηγόρου.

Η έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη (28/5/2021) εξηγεί με κάθε λεπτομέρεια τις ουσιαστικές παραλείψεις (σκόπιμες προφανώς) και αντιφάσεις που εμπεριέχονται στην ίδια τη διενέργεια της ΕΔΕ εκ μέρους των αστυνομικών αρχών:

  • Ο χρόνος παραγγελίας της ΕΔΕ γίνεται 4 μήνες μετά το περιστατικό και μετά το θάνατο του Βασίλη καθώς η καταγγελία του δεν έχρηζε άμεσης διερεύνησης παρά μόνο μετά το θάνατο του Βασίλη.
  • Την πλημμελή συλλογή του αποδεικτικού υλικού, όπως μη αναζήτηση αυτοπτών μαρτύρων μπροστά στα δικαστήρια.
  • Τη μη εξέταση των γεγονότων που καταγγέλλονται εντός του Τμήματος, μη αναζήτηση μαρτύρων τρίτων πολιτών ή αναζήτηση του βιντεοληπτικού υλικού που υπάρχει εντός της αστυνομικής διεύθυνσης.
  • Αναζήτηση ιατρικών στοιχείων μη συσχετιζομένων με την υπόθεση.
  • Πανομοιότυπες καταθέσεις των ελεγχομένων αστυνομικών, με μάρτυρες μόνο αστυνομικούς από την ίδια υπηρεσία.
  • Την αποδοχή έκθεσης ιατρικού πραγματογνώμονα εκ μέρους συνδικαλιστικού οργάνου των αστυνομικών αν και οι ελεγχόμενοι αστυνομικοί δεν το έχουν αιτηθεί.
  • Παραβίαση της αρχής της μυστικότητας της ΕΔΕ με την εκχώρηση του φακέλου της υπόθεσης σε συνδικαλιστικό όργανο των αστυνομικών.
  • Οι ελεγχόμενοι αστυνομικοί δηλώνουν ότι δεν γνώριζαν το Βασίλη αν και στο βιβλίο των συμβάντων εγγράφεται ότι αυτός ήταν γνωστός στις αρχές και γι αυτό προσήχθη.

Είναι προφανές ότι η ποινική δίωξη που ασκήθηκε κατά των τριών αστυνομικών είναι ελλιπής και εσφαλμένη γιατί δεν έχει λάβει υπόψη της όλα τα περιστατικά παρά μόνο τη βία που ασκήθηκε έξω από τα δικαστήρια και όχι αυτή που ασκήθηκε μέσα στο αστυνομικό όχημα και στη συνέχεια στο αστυνομικό τμήμα και οι οποίοι δεν κλητεύονται στην εν λόγω δικογραφία. Επίσης ο νομικός χαρακτηρισμός των πράξεων ως επικίνδυνη σωματική βλάβη δεν είναι ο ορθός, γιατί αυτές τυποποιούνται ως βασανιστήρια που τιμωρούνται ως κακούργημα. Έτσι, η παραπομπή τους στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο αντί να τους τιμωρήσει πραγματικά, τους γλιτώνει από την πραγματική δίωξή τους για τις πράξεις των βασανιστηρίων που τέλεσαν, ενώ δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτή και άλλοι αστυνομικοί που βιαιοπράγησαν κατά του Βασίλη Μάγγου.

Με τη λήψη της ανεπαρκούς τεκμηρίωσης της δικογραφίας, η οικογένεια του Βασίλη κατέθεσε υπόμνημα στην εισαγγελέα που χειρίζεται την υπόθεση της μήνυσης να συσχετίσει και να συνεκδικάσει τις δύο δικογραφίες.

Καταδικάζουμε δημόσια στον αγωνιζόμενο λαό τις εν λόγω μεθοδεύσεις για το κλείσιμο της υπόθεσης  του βασανισμού του Β. Μάγγου, που σκοπό έχουν να πέσουν οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί στα μαλακά και να βάλει τέλος σε μία υπόθεση που συγκλόνισε την κοινωνία του Βόλου, πανελλαδικά αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

Η απαίτηση για δικαιοσύνη υπονομεύεται από τις διωκτικές αρχές με πρακτικές που χρησιμοποιούνται κατά κόρον και αποδεικνύουν τον ταξικό χαρακτήρα του κράτους για τη διασφάλιση των συμφερόντων της άρχουσας τάξης.

Καλούμε το μαχόμενο εργατικό και νεολαιΐστικο κίνημα της πόλης μας, πανελλαδικά και διεθνώς να συνεχίσουμε να παλεύουμε για την πραγματική τιμωρία των ενόχων του βασανισμού του Βασίλη και την αποτύπωση κοινωνικής δικαιοσύνης σε όλα τα μεγάλα ανοιχτά μέτωπα με την αστική πολιτική, ένας στόχος που δε θα αναμετρηθεί μόνο και κυρίως στο ναρκοθετημένο πλαίσιο της επίσημης αστικής δικαιοσύνης, αλλά στο πεδίο των κοινωνικών αγώνων και των δρόμων.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΙΡΗΝΗ ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

29/5/2022

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΒΟΛΟΥ