Οι συνέπειες της εξάπλωσης του κορονoϊού, παρότι αυτός έχει -μέχρι στιγμής- χαρακτηριστικά επικινδυνότητας υγείας μικρότερα εκείνων του Sars, αξιολογείται όσον αφορά στις οικονομικές του συνέπειες ως πολύ πιο επικίνδυνος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έχουν δοθεί στην δημοσιότητα από τους διεθνείς Οίκους αξιολόγησης.

Βασικό στοιχείο αυτής της διαφοράς είναι ότι η κινεζική οικονομία “βαραίνει” πλέον (το 2019) πολύ περισσότερο στον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας από ό,τι η κινέζικη οικονομία το 2003 (επιδημία Sars).
Η επίδραση αυτή σύμφωνα με τον Οίκο αξιολόγησης Scope είναι 33% στον συνολικό ρυθμό ανάπτυξης, ενώ το αντίστοιχο “βάρος” της αμερικάνικης οικονομίας είναι 19% στην τρέχουσα συγκυρία και υπό την παρούσα σύνθεση του διεθνούς εμπορίου και των συναλλαγών.
Ανάλογης κατεύθυνσης είναι και η εκτίμηση του Οίκου αξιολόγησης Dbrs η οποία “υιοθετεί” την άποψη ότι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να παρέμβουν για να στηρίξουν την χρηματοδότηση των οικονομιών και ειδικά η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας με νέα πρόγραμμα στήριξης των επιχειρήσεων. Να σημειωθεί εδώ ότι ήδη στην Κίνα, πέραν της απομόνωσης μεγάλων πόλεων όπως του Βουχάν, έχει διαταχθεί το προσωρινό κλείσιμο μεγάλων βιομηχανικών μονάδων που αφορούν σημαντικές περιοχές της οικονομίας της χώρας.
Σύμφωνα με τον Οίκο αξιολόγησης Dbrs, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας είναι πολύ πιθανό πλέον να υποχρεωθεί να επεκτείνει τα προγράμματα χρηματοδοτικής στήριξης πολύ πέρα από τα όρια της απόφασης στα τέλη του 2019 να αυξήσει έμμεσα την χρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος της Κίνας με κάτι περισσότερο από 400 δις δολ. ήτοι περίπου όσα “ξοδεύει” και η Fed μετά την κρίση του περασμένου Σεπτέμβρη. Κάτι που τελικά έγινε πριν από λίγα 24ωρα με ένα νέο πακέτο στήριξης, παρ’ ότι είχε προηγηθεί άλλο πριν κλείσει το 2019.
Για τον Οίκο Fitch οι συνέπειες θα είναι πολύ σοβαρές σε πολλούς τομείς της οικονομίας, αλλά θα είναι περισσότερο σοβαρές στους τομείς του τουρισμού και των μεταφορών στην Κίνα και διεθνώς.
Για την Moody’s οι εκτιμήσεις πέραν των άλλων επισημαίνουν την ήδη αυξημένη τάση πτωχεύσεων οι οποίες αναμένεται να επιδεινωθούν από την εξάπλωση του κορονοϊού.
Στο πλαίσιο αυτών των εκτιμήσεων “προβλέπεται” ότι τόσο η Fed όσο και η ΕΚΤ θα προχωρήσουν άμεσα σε νέες παρεμβάσεις τόσο στα επιτόκια (Fed) όσο και στο QE (ΕΚΤ), για να σηκώσουν οικονομικά αναχώματα στην εξάπλωση των συνεπειών από την κρίση αυτή.
Και αυτό γιατί διαπιστώνεται, ότι η υπόθεση του κορονοϊού έρχεται να επιδεινώσει μία ήδη άσχημη τάση στην κινεζική οικονομία, της οποίας οι συνέπειες αφορούν την διεθνή οικονομική δραστηριότητα.
Ήδη η κινέζικη οικονομία είχε αρχίσει να επιβραδύνει τους ρυθμούς ανάπτυξής της το 2019 (επίσημος ρυθμός ανάπτυξης 6,1%, αλλά η εγκυρότητα των στοιχείων που τον συνθέτουν αμφισβητείται σοβαρά).
Οικονομολόγοι που εκφράζουν την “κρατική” άποψη στο Πεκίνο έχουν τα τελευταία 24ωρα εκφράσει -σύμφωνα με δημοσιεύματα του Reuters- την εκτίμηση ότι αν δεν γίνει δυνατό να ελεγχθεί άμεσα η εξάπλωση του κορονοϊού, είναι πολύ πιθανή η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της Κίνας και κάτω από το 5% το 2020…
Σε κάθε περίπτωση πάντως από την πλευρά των Οίκων αξιολόγησης η εκτίμηση που φαίνεται να γενικεύεται είναι ότι η εξάπλωση του ιού έρχεται να επιδεινώσει, πέραν των συνθηκών που αφορούν την Υγεία, τις διεθνείς συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία, καθώς πολλαπλασιάζει τις ήδη αρνητικές επιπτώσεις από την οικονομική επιβράδυνση της Κίνας. Και στο πλαίσιο αυτό “συνιστούν” την άμεση παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών ταυτόχρονα και σε συνδυασμό με την λήψη μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, καθώς η κρίση χρέους -κυρίως του ιδιωτικού αλλά και του δημόσιου- απειλεί πλέον άμεσα με μία νέα ανεξέλεγκτη και από τις κεντρικές τράπεζες ενδόρρηξη του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Γιαν. Αγγ.