Ζακ Κωστόπουλος: ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ!

Ζακ Κωστόπουλος: ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ!

Ζακ Κωστόπουλος
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ!

Η βαθειά κοινωνική κρίση που ζούμε και η παρακμή τής καπιταλιστικής κοινωνίας γεννούν πραγματικά τέρατα. Τα είδαμε στις ανατριχιαστικές εικόνες του λιντσαρίσματος τού Ζακ Κωστόπουλου, την Παρασκευή 21 Σεπτέμβρη το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας. Ο Ζακ ήταν ακτιβιστής του ΛΟΑΤΚΙ κινήματος, οροθετικός και ομοφυλόφιλος, όπως προσδιοριζόταν ο ίδιος. Δεν έκρυβε ότι κατά καιρούς έκανε και χρήση ουσιών. Ήταν ένας θαρραλέος αγωνιστής για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, που καταπατούνται ασύστολα διαρκώς. Δεν δίστασε να καταγγείλει δημόσια, το 2012 τον Λοβέρδο και τον Χρυσοχοίδη για την επιχείρηση διαπόμπευσης των οροθετικών εξαρτημένων γυναικών, που συγκλόνισε το πανελλήνιο. Έδινε μάχες με δημόσιες ομιλίες, αλλά και ευφάνταστες δράσεις ενάντια στο κοινωνικό στίγμα και το ρατσισμό. Τελικά έπεσε και ο ίδιος θύμα του συστήματος που αντιπάλευε, χάνοντας τη ζωή του στα 33 του χρόνια με τον πιο απάνθρωπο τρόπο.
Παγιδευμένος στο κοσμηματοπωλείο, όπου μπήκε, κατά μια μαρτυρία, για να προστατευτεί από τους προπηλακισμούς που δεχόταν από κάποιους έξω από αυτό, πανικοβλήθηκε κι επιχείρησε να βγει έξω σπάζοντας τα τζάμια με τον πυροσβεστήρα, αλλά δεν πρόλαβε. Όπως δείχνει το αποκαλυπτικό βίντεο, που (ευτυχώς) κάποιος αυτόπτης τράβηξε, επενέβησαν οι “νοικοκυραίοι”, αφού για αυτούς ο Ζακ μπήκε για να κλέψει. Με κλωτσιές στο κεφάλι, ενώ ήταν πεσμένος, “υπερασπίστηκαν” την “ιερή” ατομική ιδιοκτησία, σκοτώνοντάς τον ανίερα, για να δώσουν “μάθημα” σε ανθρώπους σαν τον Ζακ. “Αυτούς πρέπει να τους πατάς στο κεφάλι”, έλεγε μια κυρία, περαστική από εκεί, όπως γράφτηκε σε ρεπορτάζ στην Εφημερίδα των Συντακτών.
Οι άνθρωποι σαν τον Ζακ, με τον τρόπο της ζωής τους και την διαφορετικότητά τους έρχονται σε σύγκρουση με τα κοινωνικά στερεότυπα της λεγόμενης “κανονικότητας”. Αντιπροσωπεύουν ένα υποτιθέμενο “κοινωνικό περιθώριο” που ενοχλεί βαθύτατα με το λόγο, την εμφάνιση, τις πράξεις του την κυρίαρχη τάξη πραγμάτων. Και γι’ αυτό συγκεντρώνει πάνω του όλο το κατευθυνόμενο από το σύστημα ρατσιστικό μίσος των “κανονικών”, και ιδιαίτερα των μικροαστών που οι μυλόπετρες της κρίσης έχουν συνθλίψει σαν προσωπικότητες, φέρνοντας στο προσκήνιο τις πιο σκοτεινές και αποκρουστικές πλευρές του εαυτού τους. Οι φοβισμένοι μικροαστοί που το κοινωνικό σύστημα με την κρίση του και την ιδεολογία του έχει ισοπεδώσει γίνονται “νταήδες” απέναντι σε αυτούς που θεωρούν αδύναμους, απαξιωμένους από την κυρίαρχη υποκριτική ηθική, “μιάσματα”, “υπανθρώπους”, κατά την έκφραση των Ναζί.
Αιμόφυρτο και αναίσθητο συνέχισαν να τον χτυπούν και οι αστυνομικοί που του πέρασαν τις χειροπέδες, όταν ψυχορραγούσε. Η ιατροδικαστική έκθεση αφήνει πολλά και περίεργα ερωτηματικά. “Μακροσκοπικά” η εξέταση δεν απέδωσε την αιτία θανάτου στην άγρια κακοποίηση και οι ιατροδικαστές προχώρησαν σε τοξικολογικές και άλλες εξετάσεις, προκειμένου να βγει ακριβές πόρισμα, “μετά από εβδομάδες”.
Στο μεταξύ, η προσαγωγή στον εισαγγελέα των δυο κυρίων δραστών, του κοσμηματοπώλη και του μεσίτη, την Τρίτη και την Τετάρτη 25 και 26 Σεπτεμβρίου, στα δικαστήρια της Ευελπίδων, συγκέντρωσε εκατοντάδες άτομα, νέα παιδιά στην πλειοψηφία τους, που συνέχισαν με πορεία μέχρι τον τόπο της δολοφονίας, την Ομόνοια. Πεντακόσια άτομα, πολλή νεολαία, ακτιβιστές της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ και πολλές γυναίκες είχαν κάνει και το Σάββατο βράδυ, την επομένη του φόνου διαδήλωση καταγγελίας.
Τελικά, ανακοινώθηκε ότι η αστυνομική έκθεση ήταν ελλιπής και “επεστράφη για συμπλήρωση”, αφού δεν ανέφερε καν τον ξυλοδαρμό (!!!), το υλικό των επιτόπιων καμερών κι όσα ανατριχιαστικά αποκαλύπτονται στο βίντεο που έκανε, μέσα από μέσα κοινωνικής δικτύωσης την συγκλονιστική είδηση γνωστή στο πανελλήνιο.
Αξίζει να τονισθεί ότι τα περισσότερα ΜΜΕ παρουσίαζαν την είδηση ως ένα επεισόδιο αυτοδικίας των περαστικών κι ως απόπειρα αυτοπροστασίας των “νοικοκυραίων” απέναντι σε “τοξικομανή που μπήκε να κλέψει”, για να συγκαλύψουν τον κοινωνικό κανιβαλισμό και να ενισχύσουν όλα τα ρατσιστικά αντανακλαστικά ενάντια στους τοξικομανείς, που “ευθύνονται”, τάχα, “για την αύξηση της εγκληματικότητας”. Αργότερα, όταν αποκαλύφθηκε η ταυτότητα του θύματος προτάχθηκε και καλλιεργήθηκε και η ομοφοβία.
Είναι φανερό ότι “κάτι πολύ σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας”. Απέναντι σε αυτό, όμως, υπάρχουν και αντιστάσεις. Τμήματα των καταπιεσμένων, ιδιαίτερα μέσα στη νεολαία, που υφίστανται καθημερινά την κρατική και έμφυλη βία εξοργίζονται, δεν ανέχονται τη βαρβαρότητα και κινητοποιούνται.
Το πρωί της Τετάρτης 26 Σεπτέμβρη στα δικαστήρια της Ευελπίδων συγκεντρώθηκε κόσμος που ανάμεσα στα συνθήματα που φώναζαν ήταν το «στην Ομόνοια δεν έγινε ληστεία, μπάτσοι και αφεντικά κάναν δολοφονία». Το απόγευμα της ίδιας μέρας, στις 6 μ.μ., στην Ομόνοια, συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου, συλλογικότητες, πολιτικές οργανώσεις που έδωσαν ένα μαχητικό «παρών», για να μην περάσει ο φασισμός σε όλες τις τερατώδεις μορφές του.
Κατερίνα Μάτσα