Αλουμίνιον της Ελλάδος

ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΝΙΚΗ – ΑΝΑΣΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

 

Οι εργάτες κέρδισαν μια μικρή πρώτη νίκη με την κατάθεση της δικαστικής αγωγής του σωματείου «Ένωση», εναντίον της εταιρίας Αλουμίνιον της Ελλάδος (πρώην ΠΕΣΙΝΕ). Στη δίκη αυτή το μονομελές πρωτοδικείο Λιβαδειάς όρισε την ημερομηνία εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων στις 6/9/12 και ταυτόχρονα αποφάσισε την μέχρι τότε μη βλαπτική μεταβολή των εργασιακών σχέσεων.

Η εταιρεία, που είχε καταγγείλει μονομερώς από τις 24/4/12 την υπάρχουσα διμερή σύμβαση, εκβίαζε τους εργαζόμενους απειλώντας ότι με την λήξη της μετενέργειας στις 25/7/12 θα εφαρμόσει τις περικοπές που της επιτρέπει ο νόμος. Περικοπές εργασιακού κόστους ύψους 20 εκ. ευρώ (από ένα σύνολο 55 εκ. ευρώ που είναι το σημερινό ετήσιο εργασιακό κόστος), εκτός εάν το σωματείο υπέγραφε μια νέα συμφωνία για περικοπές 8,5 εκ. που πρότεινε η ίδια σαν συμφωνία για μια νέα τριετή διμερή.

 

Στο δικαστήριο η επιχείρηση στήριξε την επιχειρηματολογία της στο ότι η προσφυγή από την μεριά του σωματείου γίνεται την τελευταία στιγμή και έτσι θα πρέπει να βγει άκυρη. Και σαν δεύτερο λόγο ότι το οικονομικό περιβάλλον από την σύναψη της παλιάς διμερούς έχει αλλάξει αλλά και αυτό να μην συνέτρεχε, η προηγούμενη διμερής ήταν 3ετούς χρονικής διάρκειας και ως εκ τούτου καμία νομολογία δεν υποχρεώνει την τήρησή της πέραν του πρώτου χρόνου.

Οι εργαζόμενοι από την μεριά τους, έχοντας στα αρνητικά σημεία την προσφυγή της «τελευταίας στιγμής», στήριξαν την υπεράσπισή τους με 4ωρη στάση και δυναμική παρουσία των εργατών στο δικαστήριο, ζητώντας παράλληλα μια σύντομη ημερομηνία εκδίκασης για την υπόθεσή τους, χωρίς βλαπτικές μεταβολές πριν τις οριστικές δικαστικές αποφάσεις. Επίσης, τονίζοντας ιδιαίτερα πως η επιχείρηση δεν έχει υλοποιήσει καμία από τις δεσμεύσεις για αυξήσεις και πριμ, που απορρέουν για το τρέχον έτος από την 3ετή διμερή που κατάγγειλε. Αυτό το γεγονός έχει λειτουργήσει βλαπτικά για τους εργαζόμενους από την αρχή του χρόνου.

Πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα πως η διεκδίκηση δικαστικά να κηρυχθεί η μη υλοποίηση της καταγγελλόμενης διμερούς παράνομη, ήρθε μετά από την απόρριψη στην γενική συνέλευση του σωματείου της πρότασης που έφερε η πλειοψηφία του ΔΣ για 8,5 εκ. περικοπές της διεύθυνσης.

 

Μετά από την απόφαση του δικαστηρίου οι εργάτες που πήραν μια ανάσα, πρέπει να προετοιμασθούν για δυο ημερομηνίες που θα αποτελέσουν σημαντικά σημεία στην πορεία του αγώνα τους. Η πρώτη είναι η ημερομηνία 6/9/12 της δίκης των ασφαλιστικών μέτρων και η δεύτερη στο τέλος της χρονιάς που θα δικάσει την ουσία της διαφοράς και θα καθορίσει την διάρκεια ισχύος της δικαζόμενης διμερούς.

Μέσα στο χρονικό διάστημα από σήμερα ως τις ημερομηνίες αυτές το ΔΣ του σωματείου πρέπει να βρει τον τρόπο με τον οποίο θα οργανώσει τον αγώνα του, ώστε να αντεπεξέλθει στην απαίτηση αντίστασης των εργατών, ενάντια στις απαιτήσεις του εργοδότη.

Είναι δε φανερό στους εργαζόμενους πως οι δικαστικές προσφυγές ακόμα και αν κερδιθούν, θα τους «εξασφαλίσουν» μονο μέχρι το τέλος της χρονιάς. Από την επόμενη χρονιά η ισχύς των μνημονίων δεν μπορεί να εμποδιστεί με δικαστικές προσφυγές για να μην υποστούν οι εργάτες τις συνέπειες των μνημονίων. Όλο και περισσότεροι είναι πλέον οι εργάτες που πιστεύουν πως πρέπει να δοθούν αγώνες ενιαία με το σύνολο των εργαζόμενων και των κατοίκων της περιοχής με προοπτική την ενότητα της εργατικής τάξης της χώρας για την δυναμική ανατροπή των νόμων και αυτών που τους νομοθέτησαν.

 

Νέα Προοπτική τεύχος #532# Σάββατο 1 Αυγούστου 2012