Βραζιλία: Μια επιτυχημένη διεθνιστική δραστηριότητα

Βραζιλία: Μια επιτυχημένη διεθνιστική δραστηριότητα

 

Από τις 11 έως τις 13 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο της Βραζιλίας διεθνές συμπόσιο με θέμα «Η Αριστερά στη Λατινική Αμερική», οργανωμένο από το τμήμα Ιστορίας του πανεπιστημίου.

Το γεγονός είχε τεράστια επιτυχία, το παρακολούθησαν χιλιάδες κόσμου, στην πλειονότητα φοιτητές· υπήρχαν 50 στρογγυλά τραπέζια και πάνω από 200 ομιλητές. Για παράδειγμα, όλοι οι μαθητές του Εθνικού Σχολείου Φλορέσταν Φερνάντες, σχολείου του MST (των Xωρίς Γη Aγροτών) ήταν παρόντες και τις τρεις μέρες στο συμπόσιο και η παρουσία τους θεωρήθηκε ως κανονική παρακολούθηση των μαθημάτων.

Πέρα από τους Βραζιλιάνους εισηγητές, μεταξύ των συμμετεχόντων στο συμπόσιο υπήρχαν αγωνιστές και διανοούμενοι από την Αργεντινή, το Εκουαδόρ, τη Βενεζουέλα, το Περού, Καναδά, Μεξικό, Κούβα, Κολομβία, Χιλή, Παραγουάη. Τα θέματα περιελάμβαναν όλα τα προβλήματα που προέκυψαν από την Ιστορία και την ζωντανή δράση της ταξικής πάλης στην Λατινική Αμερική. Όλα τα πάνελ ήταν γεμάτα και οι συζητήσεις ήταν ζωηρές.

Αγωνιστές του Εργατικού Κόμματος (Partido ObreroO) Αργεντινής και της Συντονιστικής Eπιτροπής για την Eπανίδρυση της 4ης Διεθνούς (CRFI) συμετείχαν στις κεντρικές συζητήσεις. Ο Pablo Rieznik συζήτησε με τον Valerio Arcary (ηγέτη του μορενικού PSTU της Βραζιλίας) με θέμα «Tο Mέτωπο της Αριστεράς στην Αργεντινή και την Βραζιλία». Ο Osvaldo Coggiola συμμετείχε στο πάνελ για «Τον Μαρξισμό στην Λατινική Αμερική» με τους Luiz Bernardo Pericas και Marcio Bobik Braga. Η Lucia Siola και ο Nicolas Marrero από την Ουρουγουάη και ο Edgar Azevedo από το Tribuna Classista μίλησαν για το μαθητικό-φοιτητικό κίνημα και την αναδιοργάνωση της εργατικής τάξης στην Λατινική Αμερτική.

O Jorge Altamira (ΡΟ) πήρε μέρος στην τελευταία συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Λατινική Αμερική, παγκόσμια κρίση και Αριστερά», μαζί με τους Valter Pomar (ηγέτη του PT – Κόμματος των Εργατών Βραζιλίας και κύριου οργανωτή του Φόρουμ του Σάο Πάολο), Plinio de Arruda Sampaio (ηγέτη του PSOL – Βραζιλιάνικου Κόμματος του Σοσιαλισμού και της Ελευθερίας) και τον Ricardo Canese (πρώην αρχισυντάκτη του Ente Binacional Itaipu, πρόεδρο του Frente Guazu και ηγέτη της κίνησης ενάντια στους πραξικοπηματίες στην Παραγουάη). Η παρέμβαση και η πολεμική του συντρόφου Αλταμίρα στο πάνελ καθώς επίσης και οι απαντήσεις στις πολυπληθείς ερωτήσεις του κοινού θα δημοσιευτούν στο επόμενο τεύχος του θεωρητικού περιοδικού του ΡΟ «En Defensa del Marismo» (Στην Yπεράπιση του Mαρξισμού).

Το πρωί της Παρασκευής στις 14 του μήνα, πραγματοποιήθηκε επίσης δημόσια συζήτηση στο Ινστιτούτο Hλεκτρομηχανικής και Ενέργειας, πάνω στις συγκρούσεις για το υδροηλεκτρικό φράγμα ItaipuYacyreta (σύνορα Βραζιλίας και Παραγουάης) και την κατάσταση μετά το πραξικόπημα στην Παραγουάη με ομιλητές τους Osvaldo Coggiola, Pablo Rieznik, Jorge Altamira, Ricardo Canese και Ildo Sauer, (διευθυντή του Ινστιτούτου και πρώην διευθυντή της Petrobras στην πρώτη θητεία του Λούλα, μετέπειτα διαφωνήσαντα με τις πολιτικές επιλογές και καθοδήγηση της κυβέρνησης). Το βίντεο της συζήτησης θα είναι ολόκληρο διαθέσιμο στην σελίδα της Prensa Obrera.

Τέλος, το απόγευμα της Παρασκευής έλαβε χώρα μια συνάντηση των προαναφερομένων αγωνιστών μαζί με τα μέλη του ΡΟ, τους Ουρουγουανούς αγωνιστές και τους συμπαθούντες της CRFI στη Βραζιλία για να συζητήσουν κείμενο με θέμα «Από την καπιταλιστική κρίση στις ενωμένες σοσιαλιστικές χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής». Tο κείμενο συζητήθηκε για αρκετές ώρες στη διάρκεια των οποίων έγιναν παρατηρήσεις, διορθώσεις και προσθήκες και θα δημοσιευτεί σύντομα. Εν ολίγοις, υπήρχαν 4 ημέρες συζητήσεων, έντονης προπαγάνδας και πολιτικής ζύμωσης της βραζιλιάνικης εργατικής πρωτοπορίας μαζί με έντονη παρουσία της υπόλοιπης Λατινικής Αμερικής.

 

Osvaldo Coggiola

Mετάφραση: P.M.

 

Νέα Προοπτική τεύχος#535# Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012