Γερμανία: Η προσωρινή απασχόληση... βλάπτει το καπιταλιστικό κέρδος

Γερμανία: Η προσωρινή απασχόληση… βλάπτει το καπιταλιστικό κέρδος

 

Άλλος ένας καπιταλιστικός μύθος φαίνεται πως καταρρέει: Ο μύθος σύμφωνα με τον οποίο η προσωρινή απασχόληση μπορεί να εκτινάξει μακροπρόθεσμα τα καπιταλιστικά επιχειρηματικά κέρδη. Κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχθεί ως τώρα…. επιστημονικά. Σ’ αυτό το “αιρετικό” για τα σημερινά δεδομένα στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας συμπέρασμα καταλήγουν δύο εμπειρογνώμονες του μακροβιότερου οικονομικού ινστιτούτου στη Γερμανία, του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW), που κάθε άλλο παρά αριστερό θεωρητικό backround έχει… (Σεμπάστιαν Νίλεν, Αλεξάντερ Σιρς). 

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι σ’ ένα από τα “βασίλεια” της προσωρινής και γενικότερα της ελαστικής απασχόλησης στην ΕΕ, τη Γερμανία, αμφισβητείται πλέον το κατά πόσο μία από τις σημαντικότερες μορφές ελαστικής απασχόλησης επιτυγχάνει τελικά το βασικό της στόχο: την βελτίωση της παραγωγικότητας της εργασίας και -μ’ αυτόν τον τρόπο- της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, οι κκ Νίλεν και Σιρς επισημαίνουν:

Τόσο τα επιχειρήματα όσων τάσσονται υπέρ, αλλά όσο και εκείνων που τάσσονται κατά των συμβάσεων περιορισμένου χρόνου (ή της προσωρινής απασχόλησης) είναι λίγο-πολύ θεωρητικά. Οι θετικές επιδράσεις σχεδόν αντισταθμίζονται από τις αρνητικές. Πιο συγκεκριμένα οι κκ Νίλεν και Σιρς επισημαίνουν:

  • Η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων να βοηθά τις επιχειρήσεις να προσαρμόζονται στις μεταβολές της ζήτησης των καταναλωτών (σ.σ. να μπορούν να προσλαμβάνουν προσωπικό όταν “υπάρχει δουλειά” και να το απολύουν όταν δεν υπάρχει), αλλά αυτό δεν βελτιώνει την παραγωγικότητα των προσωρινά απασχολουμένων.

  • Υπογράφοντας συμβάσεις προσωρινής απασχόλησης, αυξάνονται οι θέσεις εργασίας, μιας και μ’ αυτόν τον τρόπο καλύπτονται εποχικές ανάγκες των επιχειρήσεων. Ωστόσο, οι προσωρινά απασχολούμενοι δεν αποδεικνύονται πιο παραγωγικοί από τους μόνιμους, ενώ ο ανταγωνισμός μόνιμων-προσωρινών εκτιμάται ότι μειώνει τελικά την παραγωγικότητα συνολικά της επιχείρησης

  • Η εξειδίκευση των προσωρινά απασχολούμενων είναι κατά κανόνα πολύ χαμηλή σε σχέση εκείνη με των μόνιμων με συνέπεια να είναι παρόμοια χαμηλή και η παραγωγικότητα τους και συνεπώς η κερδοφορία των επιχειρήσεων που τους απασχολεί…

 

Κ.Δ.

 

Νέα Προοπτική τεύχος #528# Σάββατο 9 Ιουνίου 2012