ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΞΕΝΩΣΗ ΣΤΗ ΝΟΤΙΟ ΚΟΡΕΑ

Άρθρο στην “Νέα Προοπτική” αρ. φ. 513

Στα τέλη Οκτώβρη (26) πραγματοποιήθηκαν τοπικές και δημοτικές εκλογές στη Νότιο Κορέα και οι οποίες θεωρούνται μια σημαντική δοκιμασία για τις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές τον επόμενο χρόνο. Το αποτέλεσμα αποκάλυψε μια γενική πολιτική αποξένωση και δυσαρέσκεια όχι μόνο για το κυβερνόν Μέγα Εθνικό Κόμμα αλλά και για το κύριο αντιπολιτευτικό κόμμα, το Δημοκρατικό Κόμμα.

Η κύρια μάχη πραγματοποιήθηκε  για τη δημαρχία της πρωτεύουσας Σεούλ, μια πόλη δέκα εκατομμυρίων που αποτελεί το 20% του πληθυσμού της Νότιο Κορέας. Ο υποψήφιος Παρκ Βον Σουν που είχε την υποστήριξη του Δημοκρατικού Κόμματος νίκησε με 53,4% τον υποψήφιο του Μεγάλου Εθνικού Κόμματος Να Κιγιούνγκ Βον.
Ο Παρκ Βον Σουν υποστηρίχθηκε, πέρα από το Δημοκρατικό Κόμμα και από μια σειρά αριστερών ομάδων της ριζοσπαστικής και «επαναστατικής» αριστεράς καθώς και από τον νέο στην πολιτική επιχειρηματία Αν Τσέολ Σου.
Ο Παρκ δηλώνει ανεξάρτητος προσανατολισμένος προς το Δημοκρατικό Κόμμα. Το συγκεκριμένο κόμμα ήταν υπεύθυνο για την εφαρμογή φιλοκαπιταλιστικών πολιτικών μετά την οικονομική κρίση και την κατάρρευση των Ασιατικών Τίγρεων το 1997-98, επιταχύνοντας την μερική και επισφαλή απασχόληση των εργατών, που συνοδεύτηκε από μια δραματική μείωση των μισθών και του βιοτικού επιπέδου της εργατικής τάξης. 
Η απογοήτευση των μαζών σε αυτές τις εκλογές φάνηκε και από τη πολύ χαμηλή συμμετοχή που έφθασε το 48,6% (το 2006 ήταν 49,2%) παρά την υποψηφιότητα του Παρκ που παρουσιάστηκε ως ανεξάρτητος και «αριστερός».
Τόσο το κυβερνόν Μέγα Εθνικό Κόμμα όσο και το Δημοκρατικό θεωρούνται υπεύθυνα για το ολοένα και μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ φτωχών και πλούσιων. Η εργατική τάξη σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με αυξανόμενες τιμές στα καταναλωτικά αγαθά, και στα δίδακτρα. Από το 2000 οι τιμές στα τρόφιμα στην Κορέα έχουν αυξηθεί κατά 4,4% σε σύγκριση με το 2,8% για τις άλλες χώρες του ΟΟΣΑ.
Ο Παρκ είναι δικηγόρος που ίδρυσε τη Λαϊκή Αλληλεγγύη για Συμμετοχική Δημοκρατία. Ωστόσο όπως και οι αντίπαλοί του έχει δεσμευτεί να περικόψει τις δημοτικές κοινωνικές δαπάνες και να εγκαινιάσει ένα νέο πρόγραμμα αυστηρής λιτότητας. Οι προεδρικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν το Δεκέμβριο του 2012 και από ότι φαίνεται το Μέγα Εθνικό Κόμμα θα χάσει την πλειοψηφία και το Δημοκρατικό Κόμμα θα πάρει την εξουσία με τη βοήθεια «ανεξάρτητων», «αριστερών» και επιχειρηματιών. Ωστόσο, αυτοί οι «ανεξάρτητοι» είναι το ίδιο αποφασισμένοι με τα κύρια κόμματα που τους υποστηρίζουν να υπερασπιστούν τα καπιταλιστικά συμφέροντα και τα προγράμματα λιτότητας διεθνώς  για να επιβάλλουν το βάρος της καπιταλιστικής κρίσης  πάνω στις πλάτες της εργατικής τάξης.

==513==