ΔEKAΔEΣ XIΛIAΔEΣ ΦOITHTEΣ ΣE ΔIAΔHΛΩΣH ΣTO ΛONΔINO

Άρθρο στην “Νέα Προοπτική” αρ. φ. 513

Δεκάδες χιλιάδες φοιτητές διαδήλωσαν στο Λονδίνο την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011 κατά των περικοπών στον τομέα της Παιδείας και της αύξησης των διδάκτρων που επιβάλλει η τόρικη κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον.

H διαδήλωση θύμιζε πολύ την περσινή, του Δεκεμβρίου 2010, κατά την οποία οι φοιτητές είχαν εισβάλει και καταστρέψει τα γραφεία των τόρηδων στο Λονδίνο.Για να ελέγξει την κατάσταση, η βρετανική αστυνομία είχε κινητοποιήσει 4.000 αστυνομικούς με εντολή να πυροβολούν ακόμα και με πλαστικές σφαίρες.
H πορεία βάδισε υπό ασφυκτικό αστυνομικό κλοιό περικυκλωμένη από έφιππους και από πεζούς αστυνομικούς. Οι οργανωτές της κινητοποίησης καλούσαν σε «ειρηνική διαδήλωση». Ωστόσο η βία της αστυνομίας ήταν δεδομένη.
Ομάδα διαδηλωτών, η οποία συμμετείχε στη μαζική διαμαρτυρία, όταν έστησε περίπου 25 σκηνές στην πλατεία Τραφάλγκαρ, αντιμετωπίστηκε με βία. Ένας διαδηλωτής, τον οποίο είχαν συλλάβει οι αστυνομικοί και είχε αίμα στο πρόσωπο, φώναζε: “Λοιπόν, αυτή είναι η δημοκρατία;”
Τουλάχιστον 20 άτομα συνελήφθησαν και οι διαδηλωτές  απομακρύνθηκαν βίαια.

 “Παιδεία για το 99%” έγραφε πανό που κρατούσαν διαδηλωτές, ενώ άλλα συνθήματα ήταν εμπνευσμένα από το κίνημα “Καταλάβετε το Λονδίνο”. Οι φοιτητές διαμαρτύρονται για τον διπλασιασμό των διδάκτρων στα δύο τρίτα των βρετανικών πανεπιστημίων, που σε μερικές σχολές φτάνουν τα 10.500 ευρώ.
“Είμαστε εδώ για να διαδηλώσουμε κατά της διεφθαρμένης κυβέρνησής μας, η οποία τροφοδοτείται από τα χρήματα και τους τραπεζίτες” ανέφερε ένας άλλος διαδηλωτής. Οι διαδηλωτές υποστήριξαν ότι ανήκουν στο κίνημα “Καταλάβατε το Χρηματιστήριο του Λονδίνου”.

==513==