Η γενική απεργία στη Θεσσαλονίκη

Η γενική απεργία στη  Θεσσαλονίκη

 

Τρίτη 6/11:

Μεγάλη απεργιακή κινητικότητα υπήρξε το πρωί της Τρίτης 6/11/2012 στην Θεσσαλονίκη. Στην συγκέντρωση του ΕΚΘ βρίσκονταν σωματεία όπως των ΠΟΕ-ΟΤΑ, του Μετρό και της ΕΥΑΘ έφθασαν  εκεί μετά από προσυγκέντρωση στο κατειλημμένο κτήριο της ΕΥΑΘ. Επίσης βρίσκονταν εκεί οργανωμένες δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, συνιστώσες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΟΚΔΕ και τα δύο μ-λ. Η συγκέντρωση μάζεψε περίπου 15.000 κόσμου. Αντίστοιχο κόσμο μάζεψε και το ΠΑΜΕ στην συγκέντρωσή του στο άγαλμα Βενιζέλου. Πολλές εκατοντάδες μάζεψε και η προσυγκέντρωση της Καμάρας, που διοργάνωσε η Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων.

Εκτός των παραπάνω διοργανώθηκε ανεξάρτητη ταξική πορεία με συγκέντρωση στο Συντριβάνι από την νεοιδρυθείσα Πρωτοβουλία για τον Συντονισμό Σωματείων Βάσης, Εργαζομένων, Ανέργων και Συλλογικοτήτων (στην οποία συμμετέχει και το ΕΕΚ). Στην συγκέντρωση αυτή βρέθηκαν η Ανοιχτή Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στον αγώνα τον εργατών της ΒιοΜε, η Κίνηση Εργατικής Χειραφέτησης και Αυτοοργάνωσης, η Αντεξουσιαστική Κίνηση, η Κατάληψη Libertatia, το ΕΕΚ και ανεξάρτητοι αγωνιστές. Η πορεία, ξεκινώντας από το Συντριβάνι, έκανε στάση στην Καμάρα, όπου κάλεσε τον συγκεντρωμένο κόσμο να συμμετάσχει στην ανεξάρτητη ταξική πορεία. Αφού ενώθηκε με το εκεί βρισκόμενο μπλοκ των εργατών της ΒιοΜε και μια ομάδα εργατών της ΕΛΒΟ η πορεία συνέχισε τον δρόμο της -αριθμώντας πάνω από τριακόσιους αγωνιστές- από την Εγνατία, στρίβοντας στην Αγ. Σοφίας και καταλήγοντας στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, όπου και έγινε συμβολική διαμαρτυρία και παρέμβαση.

Αφού αναγνώστηκαν ανακοινώσεις από το σωματείο της ΒιοΜε, της Ανοιχτής Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης και της Πρωτοβουλίας για τον Συντονισμό η πορεία συνέχισε από Τσιμισκή και μέσω Βενιζέλου, Εγνατίας και πλατείας Αντιγονιδών κατέληξε στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, όπου και παρέμεινε μέχρι την άφιξη της πορείας του ΕΚΘ. Μετά την συγκέντρωση όλων των διαδηλωτών έγινε παρέμβαση και κάλεσμα για συμμετοχή στην προγραμματισμένη συνέλευση για δημιουργία κέντρου αγώνα στο ΕΚΘ. Στην συνέλευση αυτή συμμετείχαν πολλές δεκάδες αγωνιστές (ανάμεσά τους και εργάτες της ΒιοΜε και της ΕΛΒΟ) και μετά από μια εισήγηση σχετικά με την συγκρότηση της Πρωτοβουλίας για τον Συντονισμό Σωματείων Βάσης, Εργαζομένων, Ανέργων και Συλλογικοτήτων η συζήτηση επικεντρώθηκε στην πολιτική και κοινωνική κατάσταση, την αναγκαιότητα δημιουργίας ανεξάρτητου κέντρου αγώνα εργατών ενάντια στην συνδικαλιστική γραφειοκρατία ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ, αλλά και του ΠΑΜΕ, όπως επίσης σε οργανωτικά ζητήματα των παρεμβάσεων και δράσεων των δύο ημερών. Καλέστηκε νέα συνέλευση για το βράδυ της ίδιας ημέρας, όπου συζητήθηκε σε περισσότερο βάθος ο χαρακτήρας της νεοσυγκροτηθείσας πρωτοβουλίας και έληξαν και τα τελευταία οργανωτικά ζητήματα της δεύτερης μέρας της απεργίας.

 

Τετάρτη 7/11:

Η δεύτερη μέρα της απεργίας ξεκίνησε το πρωί με συγκεντρώσεις, του ΠΑΜΕ πάλι στο άγαλμα Βενιζέλου, ενώ το ΕΚΘ συγκεντρώθηκε στην κατειλημμένη πρυτανεία του ΑΠΘ, απ’ όπου και ξεκίνησε πορεία με τους απεργούς εργολαβικούς του πανεπιστημίου, η οποία αφού διέσχισε το κέντρο της πόλης κατέληξε και πάλι στην πρυτανεία. Ταυτόχρονα, η Πρωτοβουλία για τον Συντονισμό Σωματείων Βάσης, Εργαζομένων, Ανέργων και Συλλογικοτήτων είχε μετατρέψει το κτήριο του ΕΚΘ σε κέντρο αγώνα, όπου διαβάζονταν ανακοινώσεις από την μικροφωνική, οργανωνόνταν παρεμβάσεις (όπως στο ραδιόφωνο RealFM) και προετοιμαζόταν η απογευματινή κινητοποίηση.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας η Πρωτοβουλία για τον Συντονισμό Σωματείων Βάσης, Εργαζομένων, Ανέργων και Συλλογικοτήτων καλούσε σε ανεξάρτητη συγκέντρωση έξω από το ΕΚΘ και ανεξάρτητη ταξική πορεία. Παρά τον άσχημο καιρό περίπου εκατό αγωνιστές συγκεντρώθηκαν εκεί, μαζί και το ΕΕΚ με δικό του μπλοκ, όπως και το σωματείο των εργατών της ΒιοΜε. Η πορεία αφού διέσχισε την Αγ.Δημητρίου και την Ιασωνίδου ενώθηκε με την συγκέντρωση της Καμάρας της Πρωτοβουλίας Πρωτοβάθμιων Σωματείων, όπου βρίσκονταν περίπου 20.000 χιλιάδες διαδηλωτές. Εκτός της Πρωτοβουλίας Πρωτοβάθμιων Σωματείων υπήρχαν εκεί μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του ΣΥΡΙΖΑ και των δύο μ-λ. Η πορεία αφού διέσχισε τις Εγνατία, Αγ.Σοφίας, Τσιμισκή και Παύλου Μελά κατέληξε στον Λευκό Πύργο, όπου ενώθηκε με τους εκεί συγκεντρωμένους των ΠΟΕ-ΟΤΑ και το μπλοκ της ΟΚΔΕ. Σχεδόν καθ’ όλη την διάρκεια της πορείας υπήρξε στενή παρακολούθηση της πορείας από δυνάμεις των ΜΑΤ και ασφαλιτών, οι οποίοι όμως δεν προέβησαν σε καταστολή, ακόμα και όταν ομάδα αντεξουσιαστών επετέθη σε τράπεζες και απαλλοτρίωσε ένα σούπερ-μάρκετ. Η πορεία συνέχισε μέσω Εθνικής Αμύνης, Τσιμισκή και Βενιζέλου, για να στρίψει μετά στην Εγνατία και μέσω της πλατείας Αντιγονιδών να καταλήξει μπροστά από το Υπουργείο Μαεδονίας-Θράκης, όπου και διεξήχθη διαμαρτυρία.

Νέα Προοπτική τεύχος#537# Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012