Η Φινλανδία στο ρετιρέ του Τιτανικού

Η Φινλανδία στο ρετιρέ του Τιτανικού

 

Η αντίφαση βορρά-νότου στην Ευρώπη είναι ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός. Σύμφωνα με την επικρατούσα αντίληψη, τόσο στο βορρά όσο και στο νότο, ο βορράς τροφοδοτεί το νότο με ψίχουλα επιβίωσης, ενώ ο νότος αρκείται στην εφαρμογή μνημονίων που είναι η τιμή που υποχρεώνεται αυτός να πληρώσει για τη διάσωση των οικονομιών του. Στο επίπεδο της ταξικής πάλης υπάρχει ένα τεράστιο κύμα αντίστασης τόσο στο νότο ενάντια στα μνημόνια που εξαθλιώνουν την εργατική τάξη, όσο και στο βορρά στον οποίο η εργατική τάξη καλείται να πληρώσει την κρίση του καπιταλισμού τόσο στο βορρά όσο και στο νότο. 

Η Γερμανία, Ολλανδία, Φινλανδία και Λουξεμβούργο έχουν, για εξηγήσιμους στην οικονομική ιστορία λόγους, καλύτερες δημοσιονομικές ισορροπίες. Προς το παρόν όλες τους είναι χώρες με την καλύτερη, 3Α αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας. Αυτό κάνει το υπερπαραγμένο κεφάλαιο να προτιμάει μια επένδυση στα κρατικά ομόλογα των χωρών αυτών ακόμα και με αρνητικό επιτόκιο, από τις χώρες του νότου με τα τριψήφια και τετραψήφια σπρεντ. Η υπεροψία του βορρά κάνει τη Φινλανδία να ζητάει εγγυήσεις για τα δάνεια που δίνει, πράγμα που έχει περισσότερο πολιτική και προπαγανδιστική και λιγότερο οικονομική σημασία. Στην ουσία όλη η ευρωζώνη αλλά και ο παγκόσμιος καπιταλισμός βρίσκονται στο ίδιο σκάφος που βυθίζεται. Μόνο που ορισμένες χώρες είναι στο κατάστρωμα, όταν άλλες βρίσκονται στα αμπάρια. 

Εγγύηση για οικονομική και κοινωνική σταθερότητα δεν αποτελεί όμως μόνο η δημοσιονομική κατάσταση. Η Φινλανδία ζει από τις εξαγωγές. Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας είναι ελλειματικό. Αυτό ακολουθεί τη γενική εξίσωση της ύφεσης στη βόρεια Ευρώπη και είναι μια μη ανατρέψημη διαδικασία. Όλη η προπαγάνδα της οικονομικής ελίτ τώρα συγκεντρώνεται στην αύξηση της εσωτερικής κατανάλωσης σαν αντίδοτο στην ύφεση. Οι απολύσεις και οι διαθεσιμότητες έχουν διπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο. Στις αρχές αυτού του χρόνου ο αριθμός αυτός ήταν στις 38.000 εργαζόμενους, όταν ο αντίστοιχος αριθμός για τον προηγούμενο χρόνο ήταν 17.400. Ο μεγαλύτερος αριθμός απολυθέντων αφορά στο δημόσιο τομέα και στην ηλεκτρονική τεχνολογία.

 

Η Νόκια

Ο πρώην γίγαντας της κινητής τηλεφωνίας ήταν το καμάρι της φινλανδικής βιομηχανίας. Πρώτη στις πωλήσεις τηλεφώνων στον κόσμο με τη μετοχή της να καταγράφει στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης τιμή γύρω στα 80 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση. Σήμερα η Νόκια χρησιμοποιεί λογισμικά της Μικροσόφτ και έχει γίνει στην πραγματικότητα θυγατρική της τελευταίας. Η μετοχή της Νόκια σήμερα κοστίζει 1,40 ευρώ (Τετάρτη 18/7) πράγμα που δίνει τη δυνατότητα στους ανταγωνιστές της να μπορούν να την εξαγοράσουν (και ίσως και να την κλείσουν) οποιαδήποτε στιγμή. Μόνο φέτος η μετοχή της Νόκια έχει χάσει 63% της τιμής της. Η πολυεθνική εταιρία έχει την έδρα της στη Φινλανδία όπου και πληρώνει τους φόρους της, οι οποίοι έχουν καταρεύσει με δραματικές επιπτώσεις για την πραγμάτωση του κρατικού προϋπολογισμού. 

Η εταιρία απολύει φέτος γύρω στους 10.000 εργαζόμενους στη Φινλανδία και δεκάδες χιλιάδες σε παγκόσμιο επίπεδο. Ένας από τους κύριους ιδιοκτήτες μετοχών της Νόκια είναι η ασφαλιστική εταρία Ilmarinen, στην οποία βρίσκονται αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων πολλών εκατοντάδων εκατομυρίων ευρώ. Στο χαρτοφυλάκιο της Ilmarinen βρίσκονται 106.600.000 μετοχές της Νόκια. Στην κατοχή της ασφαλιστικής Varma, όπου βρίσκονται χρήματα των συντάξεων των εργαζομένων, υπάρχουν 33,2 εκατομύρια μετοχές της Νόκια.

 

Κυβέρνηση και ακροδεξιά

Ένα χρόνο έκλεισε η κυβέρνηση στην οποία συμμετέχουν έξι από τα οκτώ κόμματα του κοινοβουλίου. Στην ουσία το ρυθμό τον καθορίζουν ο δεξιός πρωθυπουργός Κάταϊνεν και η σοσιαλδημοκράτισα υπουργός οικονομικών Ούρπιλάινεν με δορυφόρους τους πράσινους, την Αριστερή Ένωση, τους σουηδόφωνους και τους χριστιανοδημοικράτες. Στην αντιπολίτευση είναι το Κέντρο (πρώτο κόμμα στην προηγούμενη Βουλή) και το ακροδεξιό Αληθινοί Φινλανδοί. Στις προηγούμενες εκλογές το Κέντρο υπέστη τη μεγαλύτερη ήττα στην ιστορία του, ενώ η ακροδεξιά πέτυχε κάτι ανάλογο με τη Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα. 

Οι Αληθινοί Φινλανδοί είναι συγκρίσιμοι περισσότερο με το ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη και λιγότερο με τη Χρυσή Αυγή. Στη Φινλανδία δεν υπάρχει μαζικό ναζιστικό κίνημα όπως στη Σουηδία ή τη Γερμανία. Οι θιασώτες όμως της τάσης αυτής βρίσκονται και λειτουργούν μέσα στο κόμμα των Αληθινών Φινλανδών. Με επικεφαλής το βουλευτή τους Jussi Hallaaho η ακροδεξιά της ακροδεξιάς απειλεί το κόμμα των Αληθινών Φινλανδών με διάσπαση κάθε φορά που θέλει να επιβάλλει τις θέσεις της.

Ο Hallaaho, που έχει καταδικαστεί για ρατσιστικές ενέργειες, ανήκει στην ίδια διεθνή φιλοσιωνιστική κλίκα των αντι-τζιχαντιστών. Πρόκειται για την ίδια ομάδα που μέλος της είναι και ο δολοφόνος Anders Behring Breivik στη Nορβηγία, που πραγματοποίησε τη μαζική σφαγή πολλών δεκάδων νεολαίων. Ο Breivik βρίσκεται στις νορβηγικές φυλακές. Στην ίδια κατηγορία είναι η οργάνωση Finnish Defence League αδερφή οργάνωση με τη γνωστή English Defence League (EDL) στην Αγγλία. Όλη αυτή τη φασιστική πανούκλα συνδέει και συντονίζει το διεθνές διαδικτυακό πόρταλ Gates of Vienna. 

* * *

Στη βύθισή του ο Τιτανικός του καπιταλισμού θα παρασύρει τις κοινωνίες του νότου αλλά και του βορρά. Αν οι εργαζόμενοι δεν παλέψουν για εργατική εξουσία από την καταστροφική αυτή δίνη δεν μπορεί να σωθεί ούτε η εργατική τάξη ούτε όλες οι κατακτήσεις του πολιτισμού μέχρι σήμερα. Δεν υπάρχει καμία αντίφαση μεταξύ των εργαζομένων στο βορρά και στο νότο αν κατανοηθεί ότι ο κοινός εχθρός και για τους δύο είναι ο ίδιος. Το ζήτημα δεν είναι στο πώς μπορεί να καλυτερεύσει ο καπιταλισμός και σε ποιά σημεία του. Το ζήτημα δεν είναι επίσης στο αν θα εφαρμοστεί ένας καπιταλισμός κευνσιανικού ή νεοφιλελεύθερου τύπου, αυτοί έχουν και οι δύο κλείσει τον ιστορικό τους κύκλο. Το ζήτημα τόσο στο βορρά όσο και στο νότο είναι, αν θα μπορέσει η εργατική τάξη να δώσει μια απάντηση στο ζήτημα της εξουσίας. Το ερώτημα δηλαδή που μπαίνει έγκειται στο ποιά θα είναι η ηγεμονική τάξη στην κοινωνία και όχι πόσο δημοκρατική και φιλελεύθερη διακυβέρνηση θα έχει ο καπιταλισμός. Μόνο έτσι μπορεί να έχει νόημα και περιεχόμενο το σύνθημα για ενωμένες σοσιαλιστικές πολιτείες της Ευρώπης.

Dim. Mizaras

 

Νέα Προοπτική τεύχος #531# Σάββατο 21 Ιουλίου 2012