Θεσσαλονίκη: Αστυνομική επίθεση σε αναρχικά Στέκια και μαζικές συλλήψεις

Θεσσαλονίκη: Αστυνομική επίθεση σε αναρχικά Στέκια και μαζικές συλλήψεις

Την στιγμή που οι φασιστικές συμμορίες εξαπολύουν ανενόχλητες δεκάδες επιθέσεις εναντίoν μεταναστών και όχι μόνο η ΕΛΑΣ πραγματοποίησε μια πρωτοφανή επιχείρηση σκούπα εναντίoν αναρχικών στεκιών της Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα στις 6:30 το πρωί της Δευτέρας 2/7 αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν στο Στέκι Ναδίρ στη Β’ φοιτητική εστία του ΑΠΘ πραγματοποιώντας προσαγωγές, ενώ το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε λίγες ώρες αργότερα στην κατάληψη Ορφανοτροφείο στην Άνω Τούμπα.  Οι προσαγωγές επεκτάθηκαν και σε άτομα που έσπευσαν προς υποστήριξη των δύο χώρων όπως επίσης και σε κατοικίες αντιεξουσιαστών, με αποτέλεσμα αυτές να φτάσουν τις 34, από τις οποίες οι 25 μετατράπηκαν στην συνέχεια σε συλλήψεις.

Οι συλληφθέντες, ηλικίας 19 έως 33 ετών, βαρύνονται με βαρύτατες κατηγορίες, όπως σύσταση εγκληματικών οργανώσεων, διακεκριμένες κλοπές, εμπρησμούς, εκρήξεις, πρόκληση σωματικών βλαβών, κ.α.,  και αναμένεται μέχρι το τέλος της εβδομάδας να βρεθούν ενώπιον της ανακρίτριας. Παράλληλα, η αστυνομία συνεχίζει την αναζήτηση προσώπων που σχετίζονται με τις δύο καταλήψεις και για τα οποία έχει σχηματιστεί εις βάρος τους δικογραφία.

Αιτία αυτής της επιχείρησης σύμφωνα με την αστυνομία αποτελούν οι πρόσφατες συγκρούσεις που σημειώθηκαν μεταξύ αναρχικών ομάδων της πόλης, όμως σίγουρα αυτό δεν είναι παρά μόνο η αφορμή. Ο βλακώδης εμφύλιος των τελευταίων μηνών και η διάσπαση που προκάλεσε ήταν απλά η ευκαιρία που επιζητούσε η αστυνομία και η κυβέρνηση για να μπορέσει να εξαλείψει κάθε θύλακα αντίστασης στην πόλη, ξεκινώντας από τις καταλήψεις.

Αναμφίβολα σε αυτή την κατάσταση δε μπορούμε να παραβλέψουμε και την ευθύνη του ίδιου του αντιεξουσιαστικού χώρου, που με την στάση του εμφάνισε όλες του τις αδυναμίες και τα αδιέξοδα. Όμως, οι τραμπούκικες επιθέσεις και τα μαχαιρώματα μεταξύ συντρόφων, οι εμπρησμοί στεκιών αλλά και οι απίστευτες κατηγορίες που εξαπολύονταν ένθεν και ένθεν μέσω ανακοινώσεων δεν προκάλεσαν απλά την διχόνοια μεταξύ των εμπλεκομένων αλλά έπληξαν καίρια την ήδη υποτονική κινηματική διαδικασία ολόκληρης της πόλης.

Στις κρίσιμες μέρες που ζούμε λόγω της κρίσης δεν υπάρχει καιρός για μικροσυμφέροντα, διασπάσεις, παραγοντισμούς και εμφυλιακές συγκρούσεις.  Κανένας αγωνιστής δεν περισσεύει στα χέρια του αστικού κράτους. Αντίθετα τώρα είναι η ώρα για την οργάνωση ενός Ενιαίου Μετώπου για να ανατρέψουμε τις μνημονιακές κυβερνήσεις των τροϊκανών και να τσακίσουμε την φασιστική απειλή. Είναι επιτακτική ανάγκη να παλέψουμε άμεσα για την διάλυση του καπιταλισμού και του αστικού κράτους που τον υπηρετεί· για την θεμελίωση της εργατικής εξουσίας, χωρίς γραφειοκράτες, εργαλείο στην οικοδόμηση μιας πραγματικά ελεύθερης κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση και καταστολή, για τον παγκόσμιο ελευθεριακό κομμουνισμό.

 

Βάγιος Τ.

Νέα Προοπτική τεύχος #530# Σάββατο 7 Ιουλίου 2012