Κίνδυνος χρεοκοπίας των Ταμείων τον Ιούλιο

Κίνδυνος χρεοκοπίας των Ταμείων τον Ιούλιο

Αντιμέτωπα με κραχ είναι σχεδόν όλα τα ασφαλιστικά ταμεία γύρω στα τέλη Ιουλίου-αρχές Αυγούστου. Μέχρι τις 21 Ιουλίου, εξάλλου, φτάνουν τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους για να καλυφτούν οι βασικές ανάγκες λειτουργίες του… 

Μέχρι το τέλος του 2012, το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ) και ο ΟΓΑ θα χρειαστούν σε κάθε περίπτωση γύρω στα 1,5 δισ. ευρώ περισσότερα από όσα είχαν προϋπολογίσει το υπουργείο Εργασίας και οι διοικήσεις των ταμείων προκειμένου να μην κηρύξουν παύση πληρωμών.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, μόνο στα τρία παραπάνω ταμεία (πάνω από 2,2 εκατομμύρια συνταξιούχοι), έχει προγραμματιστεί να δοθούν 8,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους. 

Η κατακόρυφη μείωση των εσόδων (περίπου 150 – 200 εκατ. ευρώ κάθε μήνα) οφείλεται κυρίως στην συνεχώς αυξανόμενη ανεργία, στη σημαντική μείωση των μισθών και γενικότερα στη λιτότητα και την ύφεση. Ως συνέπεια αυτών, τα έσοδα του ΙΚΑ παρουσίασαν κάμψη κατά 14% το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου, ενώ τα έσοδα στον ΟΑΕΕ μειώθηκαν κατά 20%. Ανάλογο είναι το πρόβλημα του ΟΓΑ. 

Εξάλλου, για να καταβληθούν οι συντάξεις Ιουλίου (στα τέλη Ιουνίου), η διοίκηση του ΙΚΑ αντάλλαξε -ως συνήθως- ομόλογα με ρέπος, αποκτώντας ρευστότητα της τάξης των 250 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, εξακολουθεί κάθε μήνα, να δανείζεται εσωτερικά (ταμειακή διευκόλυνση) από το ΕΤΕΑΜ και το ΤΑΠ ΔΕΗ (240 εκατ. Ευρώ).

Στο ίδιο μήκος κύματος, εντάσσεται η αιφνίδια απόφαση της υπηρεσιακής κυβέρνησης για ρύθμιση χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία και κυρίως το ΙΚΑ. Σε πάνω από 800.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα (δηλαδή εταιρίες) χρωστούν στο ΙΚΑ (6 δις ευρώ). Στον ΟΑΕΕ οι οφειλές ανέρχονται σε 4 δισ. ευρώ και γύρω στο 1 δις ευρώ σε όλα τα υπόλοιπα ταμεία. 

Για να γίνει περισσότερο κατανοητό το μέγεθος των συνολικών οφειλών των εργοδοτών προς τα ασφαλιστικά ταμεία (11 δις. ευρώ) αρκεί να πούμε πως το ποσό αυτό αντιστοιχεί στη μισή περίπου ετήσια συνταξιοδοτική δαπάνη (από κράτος και ταμεία) ή πως αν πλήρωναν όλοι όσοι χρωστούν όχι μόνο δεν θα γινόταν καμία περικοπή στις συντάξεις από το 2010 ως σήμερα, αλλά οι συνταξιούχοι θα μπορούσαν να πάρουν και μια σημαντική αύξηση…

 

Δ.Κ.

 

Νέα Προοπτική τεύχος #528# Σάββατο 9 Ιουνίου 2012