Κράτος και κατασκευαστικές εταιρείες κρατούν σε ομηρεία τα Ταμεία

Κράτος και κατασκευαστικές εταιρείες κρατούν σε ομηρεία τα Ταμεία

 Πάνω από 10% κινδυνεύουν να μειωθούν οι συντάξεις του ΙΚΑ μέχρι το τέλος του 2012 σε περίπτωση που δεν ξεμπλοκάρουν αποφασιστικά τα μεγάλα οδικά έργα που χρηματοδοτούνται από τα κοινοτικά κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Στο υπουργείο Εργασίας γνωρίζουν καλά πως οι περισσότερες απώλειες των ασφαλιστικών εισφορών κατά το α’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους προέρχονται κυρίως από τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες, οι οποίες έχουν ουσιαστικά σταματήσει το έργο τους στους υπό κατασκευή νέους μεγάλους οδικούς άξονες, σταματώντας μ’ αυτό τον τρόπο και την πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών στο ΙΚΑ.

Αυτές οι απώλειες θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν ευκολότερα από πλευράς υπουργείου Εργασίας, αν δεν είχε υπάρξει καθυστέρηση τριών έως και τεσσάρων μηνών στην εφαρμογή των όρων του Μνημονίου 2, λόγω της επιδεινούμενης πολιτικής αστάθειας, η οποία κορυφώθηκε κατά τη δίμηνη προεκλογική περίοδο.

Η καθυστέρηση αυτή, πιθανόν να οδηγήσει και σε μία αντίστοιχη χρονική καθυστέρηση της αποκλιμάκωσης της ύφεσης που αναμενόταν στο β’ εξάμηνο του 2012. Η συνεχιζόμενη αυτή αρνητική τάση δεν φαίνεται να μπορεί να αντιστραφεί  από το ξεμπλοκάρισμα κοινοτικών κονδυλίων  ύψους μόλις 252 εκ. ευρώ για  δύο από τα πέντε μεγάλα οδικά έργα (Τρίπολη-Καλαμάτα, Λεύκτρα-Σπάρτη) που έχουν ουσιαστικά σταματήσει.

Μ’ άλλα λόγια, το καλύτερο  -από εκείνο που ανέμενε η τρόικα-  κλίμα σε σχέση με τις εισπράξεις του ΙΚΑ από ασφαλιστικές εισφορές μπορεί να ανατραπεί αιφνιδίως στο β’ εξάμηνο με αρνητικές για τους συνταξιούχους συνέπειες.

Η μείωση των εσόδων του ΙΚΑ από ασφαλιστικές εισφορές ανήλθε σε 7,5% κατά το πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου 2012, την ίδια στιγμή που η τρόικα προέβλεπε μείωση 20% καθ’ όλο το 2012. Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο πως αν δικαιωθεί η πρόβλεψη της τρόικας, η διαφορά αυτή που μπορεί να αγγίξει ακόμα και το 12,5% δεν πρόκειται να καλυφτεί από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά από τους ίδιους τους συνταξιούχους. Όλα δείχνουν πως θα δικαιωθεί η τρόικα, καθώς όλες οι προβολές του υπουργείου για την πληρωμή συντάξεων προϋπόθεταν ανεργία στο 18,5%. Αντίθετα στο α’ τρίμηνο του 2012, η ανεργία ανήλθε στο 22,6% και ανεπισήμως προβλέπεται να φτάσει στο 23% (μέσος όρος έτους).

  • Το Κράτος έχει σταματήσει να πληρώνει τις κατασκευαστικές εταιρείες και, γι’ αυτό, οι κατασκευαστικές έχουν σταματήσει να πληρώνει εισφορές στο ΙΚΑ. Σε 300 εκ. ευρώ ανέρχονται το χρέος των κατασκευαστικών εταιρειών προς το ΙΚΑ για ασφαλιστικές εισφορές παρελθόντων μηνών. Όλες οι ελπίδες του Υπουργείου Εργασίας προέρχονται από την υπόσχεση που αποτυπώνεται στο Μνημόνιο 2, σύμφωνα με την οποία η τρόικα θα εξοφλήσει σταδιακά όλα τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ευρύτερου δημόσιου τομέα προς τρίτους (6,5 δισ. ευρώ)  εφόσον φυσικά εκπληρωθούν μία σειρά σκληρές διαρθρωτικές δεσμεύσεις από την νέα ελληνική κυβέρνηση.
  • Η ζημιά στα ασφαλιστικά Ταμεία από τη στάση πληρωμών Κράτους και κατασκευαστικών είναι τεράστια. Από τους 35.000 εργαζομένους που απασχολούνταν το 2009 στα μεγάλα οδικά έργα, σήμερα απασχολούνται μόλις 5.000. Από τα 135 εκ. ευρώ που εισέπραττε το ΙΚΑ μηνιαίως το Μάιο του 2009 από ασφαλιστικές εισφορές που προερχόνταν από τις εταιρείες κατασκευής οδικών έργων, έφτασε να εισπράτει ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός οργανισμός της χώρας μόλις 25 εκ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα φέτος. Κατά 4,68% μειώθηκαν οι σχετικές ασφαλιστικές εισφορές το Μάιο του 2012 σε σχέση με το Μάιο του 2011. Από τα 1,6 δισ. ευρώ που εισέπραττε το ΙΚΑ ετησίως από τις κατασκευαστικές εταιρείες για ασφαλιστικές εισφορές το 2009, έφτασε να εισπράττει μόλις 300 εκ. ευρώ μετά τέσσερα έτη (-81%)….

 Δ.Κ.

Νέα Προοπτική τεύχος #529# Σάββατο 23 Ιουνίου 2012