Κρίση και κινητοποιήσεις στην Ισπανία

Κρίση και κινητοποιήσεις στην Ισπανία

 

Ανταπόκριση

Τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης Ραχόι διαρκώς βυθίζουν τη χώρα στον φαύλο κύκλο λιτότητα -ύφεση -ανεργία. Οι περικοπές στην υγεία και την παιδεία και οι απολύσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έχουν ξεσηκώσει εδώ και μήνες ένα απεργιακό κύμα σε όλη την Ισπανία. Κλείνουν νοσοκομεία και κέντρα υγείας, αυξάνονται τα δίδακτρα στα σχολεία και τα πανεπιστήμια και συγχωνεύονται τμήματα, κόβεται το επίδομα ανεργίας ενώ αυξάνεται το ΦΠΑ στα προϊοντα και τις υπηρεσίες. Επίσης χιλιάδες ισπανοί χάνουν τα υποθηκευμένα σπίτια τους από τις τράπεζες και εταιρίες κολοσσοί απολύουν κατά χιλιάδες τους εργαζόμενούς τους. Την ίδια στιγμή η Ισπανία μοιάζει να βρίσκεται μπροστά σε μια νέα έκρηξη της φούσκας ακινήτων. Η εταιρία ακινήτων Reyel Urbis κατέθεσε αίτηση πτώχευσης με τα χρέη της να ξεπερνούν τα 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ενώ λοιπόν αυτά τα μέτρα λαμβάνονται για να βελτιώσουν την δημοσιονομική κατάσταση της Ισπανίας ώστε να μην πάρει χρήματα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, επισήμως η ύφεση έγινε βαθύτερη το τέταρτο τετράμηνο του 2012. Η ανεργία έχει φτάσει το 26% (σχεδόν 6 εκατομμύρια) και έτσι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκέφτεται τη χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων της Ισπανίας για τέταρτη φορά μέσα σε ένα χρόνο. Πλήρης αποτυχία λοιπόν και αυτών των μνημονιακών μέτρων, γεγονός που έχουν πανικοβάλει την ισπανική κυβέρνηση και την Ε.Ε.

Σε αυτά προτίθεται και το μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς του κυβερνώντος κόματος Λαϊκού Κόμματος όπου ο οικονομικός υπεύθυνός του, Λουΐς Μπαρθένας, κατηγορείται ότι μοίραζε επί δύο δεκαετίες «φακελάκια» με ποσά 5.000 έως 15.000 ευρώ σε στελέχη του κόμματος με… μαύρα χρήματα ανώνυμων χορηγών. Ο Λουΐς Μπαρθένας, είναι κάτοχος τραπεζικού λογαριασμού στην Ελβετία ύψους 22 εκατομμυρίων ευρώ το 2009 (ισπανικές λίστες Λαγκάρντ…! )

Η οργή των Ισπανών απέναντι στον πολλαπλασιασμό των σκανδάλων διαφθοράς αυξάνεται κάθε μέρα και εκδηλώνεται με μεγάλες διαδηλώσεις κατά της λιτότητας. Διάφοροι κλάδοι που πλήττονται είναι στους δρόμους και ενώνονται με τα κομμάτια της κοινωνίας που μπούχτισαν από την διαπλοκή. Οι γιατροί βρίσκονται εδώ και 3 μήνες σε εβδομαδιαίες κινητοποιήσεις, μαζί με τους δασκάλους και τους φοιτήτες. Την Δευτέρα 18/2 χιλιάδες απεργοί της αεροπορικής εταιρίας IBERIA εισέβαλαν στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης για να αναστείλουν τις πτήσεις λόγω της απόφασης της εταιρίας να πετάξει σε μία μέρα 3.700 εργαζόμενους στο δρόμο. Oι κινητοποιήσεις των εργαζομένων της IBERIA συνεχίζονται. 

Η κατάσταση στην Ισπανία είναι έκκρυθμη. Αυτό που ξεκίνησε πριν από 2 χρόνια στη Πούερτα ντε Σόλ, όπου ενώθηκαν οι φωνές των αγανακτισμένων ισπανών για ένα πιο δίκαιο σύστημα, συνεχίζεται τώρα με τους εργατικούς και λαϊκους αγώνες ενάντια στην λιτότητα και σίγουρα δεν θα σταματήσει.

R. B.

 

Πορτογαλία: Κινητοποιήσεις από τους εργαζομένους της εταιρείας TAP

Mετά την κάθοδο 1,5 εκατομμυρίων ανθρώπων σε διαδηλώσεις στην Πορτογαλία το Σάββατο 2 Mαρτίου, η απεργιακή αναταραχή απλώνεται σε πολλούς κλάδους. Kύριο αίτημα με κύριο αίτημα των διαδηλωτών η παραίτηση της κυβέρνησης του Πέντρο Πάσους Κοέλιου.

Ήδη οι σιδηροδρομικοί έχουν εξαγγείλει απεργία για την επόμενη εβδομάδα ενώ τα σωματεία εργαζομένων του πορτογαλικού εθνικού αερομεταφορέα ΤΑΡ προχωρούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις για τις 21-23 Mαρτίου. Oι μισθοί και η υπεράπιση των θέσεων εργασίας είναι τα βασικά ζητήματα.

 

 

 

Νέα Προοπτική τεύχος#545# Σάββατο 9 Μαρτίου 2013