Κυβέρνηση: Εξαντλούνται τα “καύσιμα” της δόσης

Κυβέρνηση: Εξαντλούνται τα “καύσιμα” της δόσης

 

ΔΕΝ ΠΕΡΝΑ ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΤΟΥ “ΝΟΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ”, ΟΥΤΕ ΤΑ ΨΕΜΜΑΤΑ ΤΗΣ “ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗΣ” ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Αρχίζει να κλονίζεται το εντελώς στημένο κλίμα της “συγκρατημένης αισιοδοξίας” για την πορεία του ελληνικού καπιταλισμού από το 2013 και έπειτα, όπως αυτό έχει καλλιεργηθεί από την τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά και το φιλο-μνημονιακό μπλοκ δυνάμεων, μετά την εκταμίευση της δόσης των 34,2 δισ. ευρώ τον περασμένο Δεκέμβρη.

Και οι τρεις κινήσεις ανάκτησης της πρωτοβουλίας των κινήσεων από την κυβέρνηση και την αστική τάξη μετά την πολιτική αναταραχή του Φεβρουαρίου-Ιουνίου 2012 φαίνονται πως καταρρέουν πριν ακόμα καταρρεύσει, ορατά τουλάχιστον, το οικονομικό πεδίο πάνω στο οποίο αυτές βασίζονται (δηλαδή οι ελπίδες για “επανεκκίνηση” της ελληνικής οικονομίας φέτος).

  • Η πρώτη πολιτική κίνηση της κυβέρνησης έχει να κάνει με την ανακατάληψη των ελληνικών πόλεων από τους “λαθρομετανάστες”, τους αγωνιζόμενους εργάτες και ιδιαίτερα από μια ευρύτατη εμπροσθοφυλακή που έχει διαμορφωθεί στο κίνημα τα τελευταία χρόνια. Η απάντηση μέρους του κινήματος σ’ αυτήν την επίθεση ήταν συντριπτική: Πάνω από 10.000 διαδήλωσαν την 12η Γενάρη στην Αθήνα, ενώ δεκάδες ήταν οι δράσεις αλληλεγγύης στη Βίλα Αμαλίας και τα άλλα στέκια σε όλη τη χώρα. Το κλίμα νέας τρομοϋστερίας που επιχειρεί να στήσει η κυβέρνηση γύρω από τα χτυπήματα στα γραφεία της ΝΔ, στο σπίτι του αδελφού του κυβερνητικού εκπροσώπου, στο Mall κλπ. δεν φαίνεται να στρέφουν κανένα άλλο -πλην των φασιστών της Χρυσής Αυγής (όπως φάνηκε από τη δολοφονία του μετανάστη στα Πετράλωνα)- ενάντια στον ευρύτερο χώρο της αριστεράς, όπως θα ήθελε η κυβέρνηση κλπ.

  • Η δεύτερη κίνηση είχε να κάνει με την κάθαρση του διεφθαρμένου αστικού πολιτικού συστήματος, η οποία ξεκίνησε με τον φορολογικό έλεγχο των Ελλήνων αστών που έβγαλαν στο εξωτερικό τις καταθέσεις τους την περίοδο 2009-11 (υπόθεση λίστας Λαγκάρντ). Μπορεί να μη στήθηκε Προανακριτική για τους Βενιζέλο, Παπανδρέου και Παπαδήμο, παρά μόνο για τον Παπακωνσταντίνου, αλλά η όλη η ανακατωσούρα έβλαψε όχι μόνο το… υπόλοιπο ΠΑΣΟΚ, αλλά και συνολικά την κυβέρνηση. Ποιος, στ’ αλήθεια, πείθεται ότι το μόνο πρόβλημα με τη μαζική και ανεξέλεγκτη φυγή καταθέσεων πάνω από 50.000 Ελλήνων είναι το γεγονός ότι ο Παπακωνσταντίνου φέρεται ότι έβγαλε τις ξαδέλφες του από τη λίστα Λαγκάρντ ή ότι τα δισ. ευρώ που βγήκαν έξω από τη χώρα (την ίδια στιγμή που αντίστοιχα ποσά αφαιρούνται από τις τσέπες του λαού) δεν είχαν… φορολογηθεί;

  • Η τρίτη κίνηση της κυβέρνησης στόχευε στην αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ της αστικής εξουσίας και της νεολαίας και τιτλοφορείται ως “πόλεμος κατά της ανεργίας των νέων”, μιας και η ανεργία αυτής της κατηγορίας έχει ξεπεράσει κατά πολύ το 50%. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε προγράμματα προσωρινής απασχόλησης 63.000 νέων ηλικίας έως 35 ετών για το 2013 (τα υπόλοιπα προγράμματα που αφορούν 300.000 άτομα είναι εκείνα που ήδη εφαρμόζονται…). Αρκεί να μάθει κανείς πως το σύνολο των ανέργων έως 35 ετών ξεπερνά κατά πολύ τις 400.000 για να καταλάβει πόσο… νικηφόρος θα είναι αυτός ο πόλεμος. Το νούμερο αυτό, εξάλλου, αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο, δεδομένου ότι η ανεργία φέτος θα φτάσει το 27-29% από 24% που ήταν πέρσι, την ίδια στιγμή που τα κονδύλια του ΕΣΠΑ για το 2014-20 αναμένεται να είναι πολύ λιγότερα από εκείνα της περιόδου 2007-13.

Η αναμενόμενη εκτίναξη της ανεργίας οφείλεται στο γεγονός ότι η ύφεση φέτος δεν θα είναι 4,2-4,7% όπως διατείνονται επισήμως η κυβέρνηση και άλλοι φορείς οικονομικών προβλέψεων (ΚΕΠΕ, ΙΟΒΕ, ΤτΕ), αλλά μεταξύ 5,3-7,6%, σύμφωνα με ανεπίσημες εκτιμήσεις ελληνικών τραπεζικών κύκλων. Αυτό θα οδηγήσει σε νέα μείωση των φορολογικών εσόδων (εξ ου και η νέα μάχη κατά της… φοροδιαφυγής που έχει αναγγείλει η κυβέρνηση) και σε απόκλιση από τους στόχους στον προϋπολογισμό αλλά και στο δημόσιο χρέος, ανοίγοντας το δρόμο για ένα νέο “κούρεμᔨτου ελληνικού χρέους, το οποίο θα γίνει και πάλι “μη βιώσιμο”. Συνεπώς το “κούρεμα” του χρέους δεν θα γίνει επειδή η κυβέρνηση θα πετύχει τους στόχους του Μνημονίου για το 2013, όπως λέει χωρίς ντροπή ο “τεχνοκράτης” Στουρνάρας, αλλά αντιθέτως (όπως έχει συμβεί και στο πρόσφατο παρελθόν) επειδή δεν έχουν επιτευχθεί οι στόχοι. Γι’ αυτό, μαζί με το κούρεμα του χρέους θα έλθουν και νέες, πέραν από τις φετινές πρωτοφανείς περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα στο δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα που προβλέπει το Μνημόνιο για φέτος.

Οι εξελίξεις αυτές θα αποσταθεροποιήσουν ακόμα περισσότερο την ούτως ή άλλως θνησιγενή μνημονιακή κυβέρνηση Σαμαρά, ενώ καμία εναλλακτική διέξοδος δεν μπορεί να δοθεί από μια μελλοντική αντι-μνημονιακή “αριστερή” κυβέρνηση, οι υποστηριχτές της οποίας (ΣΥΡΙΖΑ) σπεύδουν από τώρα να συναντηθούν με τους οργανωτές της σφαγής του λαού στο Βερολίνο και στην Ουάσιγκτον…

Η μόνη διέξοδος μπορεί να δοθεί με την επαναστατική ανατροπή του συστήματος που γεννά τη μόνιμη ανεργία, τη διαφθορά και την καταστολή.

 

Δ.Κ.

 

Νέα Προοπτική τεύχος#542# Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013