Μειώσεις μισθών και απόλυση συνδικαλιστή

Φροντιστήρια «Κύβος»

Μειώσεις μισθών και απόλυση συνδικαλιστή

Στα φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης οι εργοδότες για χρόνια προσπαθούσαν να επιβάλουν συνθήκη υπερεκμετάλλευσης και εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Απέναντι σε αυτή την προσπάθεια εμπόδιο και ανάχωμα αποτελούσε η συλλογικότητα των καθηγητών και η δράση του Συλλόγου Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ). Τώρα, πατώντας πάνω στο ξεθεμελίωμα της εργατικής νομοθεσίας, επικαλούμενοι την οικονομική κρίση, προσπαθούν να επιβάλουν μειώσεις αποδοχών και επιδείνωση της εργασιακής συνθήκης, αλλά και να απαλλαγούν από τους ενοχλητικούς εργαζομένους που διεκδικούν τα δικαιώματάτους.

Έτσι και το φροντιστήριο «Κύβος» στην Καλλιθέα (Ελευθερίου Βενιζέλου (Θησέως) 137, Καλλιθέα, 2109593515, info@kybos.gr, β΄ κτίριο Αθηνάς 59, Καλλιθέα) ανακοίνωσε στις 20 Ιουνίου την πρόθεσή του να ζητήσει από τους καθηγητές μείωση των αποδοχών τους. Στη δικαιολογημένη αντίδραση των εργαζομένων ότι το θέμα αυτό, όπως και η συνολική εργασιακή συνθήκη, θα πρέπει να είναι αντικείμενο ανοιχτής συζήτησης με όλους τους εργαζομένους χωρίς μονομερείς ενέργειες, η απάντηση της εργοδοσίας ήταν: ή δέχεστε ή διαφορετικά απολύεστε και παίρνουμε άλλους στη θέση σας. Η εργοδοσία του Κύβου επέμεινε στο δρόμο της αδιαλλαξίας, ακόμη και όταν φάνηκε ότι η στάση της οδηγούσε σε διάλυση τμημάτων, αποχωρήσεις μαθητών και σε κίνδυνο απώλειας θέσεων εργασίας μέσα στο φροντιστήριο.

Σε αυτό το πλαίσιο ανακοινώθηκε και στον Παναγιώτη Σωτήρη, για χρόνια συνδικαλιστή στην ιδιωτική εκπαίδευση και πρόεδρο του ΣΕΦΚ τη διετία 2006-2007, ότι διακόπτεται η συνεργασία, μετά από 11 χρόνια συνεχόμενης εργασίας στο συγκεκριμένο φροντιστήριο.

Είναι σαφές ότι πρόκειται για εκδικητική απόλυση καθηγητή που αμφισβήτησε το δικαίωμα της εργοδοσίας να προχωρά μονομερώς σε μειώσεις αποδοχών και επιδείνωση της εργασιακής συνθήκης και υπερασπίστηκε τις συλλογικές κατακτήσεις του κλάδου και την εργασιακή αξιοπρέπεια των εργαζομένων.

  • Να ανακληθεί η εκδικητική απόλυση για συνδικαλιστική διεκδίκηση στο φροντιστήριο Κύβος
  • Να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας

Ο πρόεδρος

Διονύσης Αμπάτης

Ο γραμματέας

Πέτρος Μαραφής

Νέα Προοπτική τεύχος #530# Σάββατο 7 Ιουλίου 2012